dinsdag 24 maart 2015

Hoe blijf je gemotiveerd?

Een veel voorkomend probleem.. Hoe blijf je op lange termijn gemotiveerd om te bewegen.
Vaak heb je opeens bedacht je leven om te gooien en gezonder te gaan leven.
In het begin gaat dit goed en hou je je aan de voorgenomen veranderingen. 
Maar dan opeens zit je s'avonds lekker op de bank, kijk je televisie en heb je geen zin.
Ach, die ene keer overslaan kan toch wel?!

Natuurlijk kun je een keertje overslaan, alleen bij veel mensen is het probleem dat die motivatie na een tijdje weggaat en ook niet meer terug komt. 
Iedere maandag zit die bank weer zo lekker, is het weer te koud of ben je moe. 
Motivatie is weg en doelen zijn niet meer in zicht. 
En helaas zie je jouw 'droomlichaam' nog steeds niet terug in de spiegel. 
Zonde van je harde werk in het begin. Daar willen we natuurlijk iets aan veranderen. 
De zomer komt er langzaam weer aan dus handig om die motivatie nu niet te verliezen en vol te houden. Een paar tips die je zullen helpen gemotiveerd te blijven op weg naar jouw doelen. 

-Doe nieuwe oefeningen, challenges of activiteiten
Vind je simpelweg te weinig uitdaging of de sport niet meer leuk? Verander! 
Natuurlijk is het moeilijk gemotiveerd te blijven voor iets dat je niet meer leuk vind. 
Verander van oefeningen, doe een ander aantal herhalingen, haal inspiratie van social media en ga aan de slag. Dit houd je scherp, zorgt voor meer uitdaging en is ook nog eens beter voor je lichaam. 
Ook kun je voor jezelf challenges bedenken, zoals bijvoorbeeld 15 push ups, 15 burpees, 100 keer touwtje springen in een minuut of minimaal 100 kcal op de loopband verbranden in 10 minuten. 
Ook kun je bijvoorbeeld een klein wedstrijdje doen met je sportmaatje. 
Maak het leuk en heb plezier. 

-Probeer verschillende vormen van bewegen
Niet iedereen houd van dezelfde beweging. Er zijn zoveel manieren. 
De ene persoon vind crossfit leuk, de ander bootcamp, zumba/dans lessen, groepslessen, teamsporten, wandelen, zwemmen, een hardloop groepje. Het kan allemaal. 
Zoek uit wat jij leuk vind en waar jij jezelf toe kan zetten. 
Als je ergens zonder plezier heen gaat, hou je het ook niet lang vol.
Sporten/bewegen moet niet aanvoelen als een verplichting. Je moet het zien als ontspanning, plezier of iets dat bedraagt aan een gezondere levensstijl. Positieve effecten van het sporten komen vanzelf naar boven. 

-Verander van muziek
Dit kan heel motiverend werken. Alsmaar dezelfde muziek bij het rennen of in de sportschool is nogal saai. Een nieuwe afspeellijst kan net zorgen voor dat extra beetje pit in je workout, waardoor je net wat harder loopt of net nog een herhaling extra doet. 

-Zoek naar inspiratie
Heb je even te weinig inspiratie en zit je teveel in een routine training. Ga op zoek naar sportfilmpjes. kijk op Youtube, lees tijdschriften (zoals bijvoorbeeld womens health), lees verschillende blogs en bekijk websites. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende kanalen om je inspiratie uit te halen. Dit brengt je vaak op nieuwe ideeën waardoor je je training een nieuw leven in blaast en er dus met meer plezier heen gaat. 

-Planning
Bedenk aan het begin van de week wanneer je tijd hebt om te gaan sporten. Hierdoor ben je mentaal voorbereid. Daarbij kan het minder snel voorkomen dat je door drukte je uurtje bewegen moet overslaan. Plan het dus in. Nog een goeie. Kleed je een uur/half uur van te voren alvast om. Op deze manier ben je minder snel geneigd op de bank te blijven zitten, omdat je letterlijk al klaar bent voor je workout. 

-Zoek een trainingspartner
Op deze manier voel je er meer druk achter staan om te gaan. Je wilt de ander natuurlijk niet laten zitten of afbellen. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet onder doen voor de ander. Vaak kun je elkaar een beetje motiveren om net iets meer uit je training te halen. Squat zij met 50kg? Natuurlijk ga jij dat ook proberen. Weing tijd om elkaar te zien en af te spreken? Geen probleem. 
Gezelligheid is niet onbelangrijk bij het sporten. Een beetje kletsen, zweten, en samen werken aan je summerbody! Beter kan niet toch?! Win-win situatie!

Heb jij nog andere manieren om gemotiveerd te blijven?
Laat een reactie achter. Ik ben benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten