dinsdag 3 maart 2015

Hardlopen voor beginners
Wat zijn jouw doelen dit jaar? Beginnen met hardlopen?
Misschien wel het rennen van een hardloopwedstrijd, een bepaald rondje, een bepaalde snelheid, een nieuw record? Het kan allemaal.

Maar wat moet je nou doen als je nog nooit gerend hebt en hier wel mee wilt gaan starten. 
Iedereen begint ergens en het is dan handig om te weten hoe je dit moet gaan aanpakken.
Het zorgt voor een beter resultaat, minder blessures en ook nog eens het vertrouwen om überhaupt te beginnen. Altijd fijn als beginneling. 
Hier wat tips die zeker niet onbelangrijk zijn. 

1. Begin met goede hardloopschoenen.
Het lijkt misschien minder belangrijk, maar goede passende hardloopschoenen zijn toch echt wel een must als je serieus wilt gaan hardlopen. Vaak heb je een iets grotere maat nodig dan je gewend bent. Het is beter voor je lichaam, het voorkomt blessures en je haalt meer uit je trainingen. 

2. Vraag 'hardloop kenners' om hulp en/of informatie.
Vraag mensen in je omgeving om ervaringen en tips. Het is altijd fijn aan te horen hoe een ander dingen heeft aangepakt en waarschijnlijk pik je er iets van op. Misschien heeft diegene wel een handige tip over een fijne hardlooproute, hardloop legging of dat ene nummer om je door de run heen te helpen. 

3. Maak een plan op korte termijn.
Schrijf voor je zelf op wat je wilt bereiken. Bedenk welke afstand en/of snelheid. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het achter elkaar rennen van 2 kilometer. Ga niet gelijk te snel. Het doel moet wel realistisch zijn voor jezelf. Iemand die nooit gerend heeft begint niet gelijk met 5 kilometer. Ren een stukje, ga een stukje lopen en ga daarna weer rennen. Zo kun je het rustig opbouwen en voorkom je teleurstellingen. 

4. Schrijf je in voor een hardloopwedstrijd.
Dit werkt als een stok achter de deur. Hoeft natuurlijk geen lange afstand te zijn. Begin gewoon met 5 kilometer. Dit zorgt ervoor dat je een doel hebt en dat je trainingen minder snel overslaat. Ook kan het erg motiverend werken nadat je de finish lijn hebt behaald. Het geeft je een kick om weer door te gaan. Daarnaast is zo'n evenement vaak super plezierig om aan mee te doen. 

5. Vergeet niet te genieten tijdens het lopen.
Herinner je vooral ook tijdens je run aan het heerlijke gevoel dat je de vorige keer kreeg na je run. Het is lekker om te lopen.
Je bent er even uit en maakt tijd voor jezelf waarin je je hoofd even leeg kan maken. Kijk om je heen en geniet van dat frisse windje, misschien wel de zon, de mensen om je heen of het stille bos/strand. Het kan van alles zijn. Denken aan negatieve dingen gaat je het hardlopen niet makkelijker maken. 

6. Stretchen.
Vergeet voor en na je training niet te stretchen. Als je net begint kan je nog wel eens last krijgen van spierpijn. Om dit een beetje tegen te houden is het belangrijk je lichaam vooral aan het begin even op te warmen. Ook dit voorkomt blessures. Dit kun je doen door bepaalde stretch oefeningen. Ook kun je eerst even een stukje wandelen. Na het rennen sluit je ook af met wat stretch oefeningen. Dit zal de bloedsomloop bevorderen, waardoor je de volgende dag beter je bed uit stapt met minder spierpijn.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten