maandag 31 maart 2014

More about Fats

Wat is het verschil tussen enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten!
Dit is een vraag die ik vaak gesteld krijg, maar dit is helaas ook heel moeilijk uit te leggen. Dat komt omdat je er wat chemie kennis voor nodig hebt en dat zit best lastig in elkaar. Hopelijk kan ik jullie het verschil een klein beetje in makkelijke taal uitleggen. Daarbij zal ik vertellen in welk product wat voor soort vet zit en waar ze goed voor zijn.

In mijn vorige blog staat het verschil in verzadigd en onverzadigd vet beschreven, dus misschien is het handig om dat eerst even te lezen als je dat nog niet weet en niet gelezen hebt.
Onverzadigd vet kan je dus indelen in enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd vet. Eigenlijk zijn het gewoon allebei onverzadigde vetten, maar hebben ze allebei een andere functie in het lichaam. Van de meervoudig onverzadigde vetten wordt beweerd dat deze het gezondste zijn, omdat deze het meeste bijdragen aan de gezondheid lichaam.

Verzadigde vetten noemen we ongezonder, omdat deze geen dubbele bindingen in de structuurformule hebben.                                                                                                                     
Onverzadigde vetten noemen we gezonder, omdat deze wel dubbele bindingen hebben in de structuurformule.
Daarbij geld; heeft het onverzadigde vetzuur één dubbele binding dan is het een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en heeft het onverzadigde vetzuur meerdere dubbele bindingen dan is het een meervoudig onverzadigd vetzuur.

*een structuurformule is de weergave, van bijvoorbeeld een vet, in chemische taal.
*Een dubbele binding is de verbinding tussen verschillende moleculen in het vetzuur, dus eigenlijk hoe stevig ze aan elkaar vast zitten.

Enkelvoudig onverzadigde vet producten:
-olijfolie
-pinda’s
-koolzaad olie

Meervoudig onverzadigde vet producten:
Vooral Omega 3 en omega 6 producten!
-Zalm/makreel (vette vis)
-walnoten
-dieet margarine
-vloeibare bak- en braadproducten
-zonnebloemolie

Waarom zijn deze meervoudig onverzadigde vetten nou zo goed?
-het verbeterd afweer tegen ziektes
-ze verminderen hart- en vaatziekten
-het verbeterd de bloeddruk
-ondersteunt het immuunsysteem
-belangrijk voor groei en hersenontwikkeling
-beschermt tegen bloedstolling en onregelmatige hartslag
-belangrijk bij mensen met hypertensie en atherosclerose

Verzadigde vet producten:
-snacks (koek, snoep, taart, frituur)
-zuivel (volle melk, volle yoghurt, vla)
-vlees (slavink, spareribs, shoarma, worst)
-cacao vet (chocola)
-palmolie (frituurvet)


Het is dus belangrijk om bij producten te kijken wat voor een vet er dus eigenlijk in het product zit. Er zit namelijk nogal een verschil in gezond of ongezond. Onverzadigde vetten zijn altijd beter, deze heb je ook echt nodig. Probeer verzadigde vetten zo veel mogelijk te vermijden en transvetten al helemaal. Het is belangrijk om minstens één keer in de week vette vis te eten. 
Dit levert gezonde voedingswaarde zoals omega 3, die bijdragen aan gezonde effecten in het lichaam. 
Zoals je ziet vind je verzadigde vetten veel terug in de dagelijks gebruikte producten. 
Probeer hier op te letten en kies voor de gezondere opties. 

2 opmerkingen:

 1. Je kan het heel erg fijn uitleggen, goed artikel! Ik wist het al aardig, maar met meervoudig enzo nog niet helemaal, nu heb ik het door!
  Weetje misschien ook iets meer over kokosolie? Want heel veel fitness en sport mensen enzo gebruiken het en eigenlijk geloof ik er ook wel in, maar hoe zit het dan dat met de verzadigde vetten die erin zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig, dankje! Jaa kokosolie is lastig.. er is nog geen wetenschappelijke artikelen die aantonen of het nou goed is of niet. Hier kan ik dus helaas geen antwoordt op geven. Het enige vastgestelde verschil is dat de verzadigde vetten in kokos olie natuurlijk zijn. En hiervan wordt dus beweerd dat dat beter is, maar of dit ook zo is is niet duidelijk:( Zelf wissel ik af met olijfolie en kokosolie om mee te bakken. Olijfolie is zoiezo prima en kokos olie dus misschien ook. Ik eet weinig verzadigd vet dus voor mij is het niet verkeerd om kokos olie te gebruiken. Ook gebruik ik veel kokosolie voor het bakken van gezonde snacks. Hopelijk wordt er snel meer duidelijk en heb ik je voor nu iets verder geholpen. Liefs Yvonne

   Verwijderen