donderdag 13 maart 2014

Voorlichting groente en fruit aan kleuters

Vanochtend heb ik samen met Lisa Otto voorlichting gegeven over de gezondheid van groente en fruit aan kinderen van de basisschool.
Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan al weten welke en wat voor een producten er goed zijn om te eten. Hierdoor zullen zij later ook een gezonder eetpatroon aanhouden.
Vooral voor kinderen is gezond eten belangrijk. Kinderen zijn in de groei, spelen veel buiten en zijn sneller vatbaar voor ziektes.
Genoeg vitaminen en mineralen zijn daarom belangrijk om het immuunsysteem op peil te houden.

Ook krijgen kinderen nog te vaak een koek mee naar school. Dit kun je veel beter vervangen door een stuk fruit of bijvoorbeeld een stuk komkommer. Kinderen hebben allemaal  wel een soort fruit dat ze lekker vinden, dus waarom zou je ze een koek meegeven die veel onnodige suikers en vetten bevatten en niks toevoegen qua voedingswaarde?
Want wist je dat ook kinderen minimaal 1,5 stuk fruit per dag moeten eten. En dat ook voor groente twee eetlepels staat.

Wilt je kind geen fruit of groente eten, probeer er dan smoothies van te maken. Zeker in de zomer vinden ze dat echt wel lekker. Ook kun je er ijsjes van maken. Je mixt fruit met wat kwark of yoghurt in de blender, doet het in een ijshouder en zet het in de vriezer. Na twee uur heb je gezonde ijsjes die echt wel gegeten worden.

Ook voor groente zijn er oplossingen. Pureer bijvoorbeeld rode groente in de blender en doe het mengsel bij de rode saus van bijvoorbeeld macaroni. De saus blijft rood en de kinderen proeven er niks van.
Probeer creatief te zijn! Niks zo belangrijk als de gezondheid van je kinderen!

Ik vond het zelf in ieder geval erg leuk om te zien dat de kinderen super enthousiast en leergierig waren. Ik dacht dat het best lastig was om sommige dingen in kindertaal te vertellen, maar uiteindelijk snapte ze het goed. Ik vond het leuk om te doen en het zou zeker vaker gedaan moeten worden. Wie weet komen er nog meer voorlichtingen in de toekomst!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten