vrijdag 13 oktober 2017

Eiwitten, spieren en spieropbouw

Nog steeds zijn er mensen die niet precies weten wat de functie van eiwitten is, waar eiwitten goed voor zijn en wat voor effect eiwitten kunnen hebben op fysieke en lichamelijke gezondheid. Ook hebben eiwitten nog wel eens een ‘naam’.
Voornamelijk bij vrouwen zorgt deze naam ervoor dat zij bang zijn té gespierd te worden van eiwitproducten wanneer de eiwit inname wordt verhoogd en er wordt getraind met gewichten. Om deze fabel duidelijk te kunnen maken zal ik eerst een korte introductie van eiwitten beschrijven.
Functie
Eiwitten bestaan uit aminozuren waarvan er wel 20 verschillende soorten bestaan. Aminozuren maakt het lichaam deels zelf aan, maar moeten ook binnen komen via voedsel. Dit kunnen we onderverdelen in niet-essentiële eiwitten en essentiële eiwitten. Essentiële eiwitten kan het lichaam niet zelf aanmaken. Dan is er nog een verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Toelichting hierover is behandeld in een vorig artikel. In het kort; dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, melk en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten en noten.
Aminozuren zijn de bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Alle weefsels in het lichaam zijn opgebouwd uit cellen. Al deze cellen bevatten eiwit, denk bijvoorbeeld aan de spieren en organen. Een volwassene bestaat gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit. Hiermee kun je concluderen dat eiwitten een belangrijk onderdeel zijn voor een gezond en vitaal lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor complexe functies in het lichaam zoals enzymfuncties en het transporteren van zuurstof etc. Eiwit levert per gram, zoals de meeste van jullie ondertussen wel zullen weten, 4 kilocalorieën aan energie. Dit kan worden omgezet in glucose dat vervolgens weer gebruikt wordt voor het verkrijgen van energie en of andere doeleinden.
Individuele behoefte
Uit onderzoek is gebleken dat een eetpatroon met relatief veel eiwit kan helpen om op gewicht te blijven. Dit ontstaat doordat eiwit goed verzadigt. De behoefte aan eiwitten hangt af van een heleboel individuele factoren zoals geslacht, lichaamsgewicht, leeftijd, activiteit en andere omstandigheden. Dan nog is ook de behoefte per persoon verschillend.
Spieren opbouwen
Wil jij meer spieren opbouwen, dan zal je inderdaad moeten zorgen voor voldoende bouwstenen (eiwitten) om het lichaam te laten groeien. Eiwitten ondersteunen het tegengaan van spierafbraak en helpen spierweefsel te herstellen. Dit is gunstig, omdat spierweefsel meer energie verbruikt dan vetweefsel. Dé reden waarom krachttraining essentieel is voor het verliezen van meer vet en gewichtsonderhoud op langer termijn. Spieren voeden en herstellen zich met eiwitten. Dit heeft te maken met de hoeveelheid aanwezige spierweefsel. Niet geheel onlogisch dat de behoefte aan eiwit stijgt naarmate ook de persoon in kwestie meer gaat trainen en meer ‘getraind’ is. Dit geldt overigens ook bij een verminderde weerstand en/of ziekte. Als aanvulling voor deze ‘spieraantasting’ worden voornamelijk in de sport/fitness gebruik gemaakt van eiwit shakes. Ik heb hier eerder over gesproken, maar niet alleen eiwit shakes zijn hiervoor de oplossing. Je kunt namelijk deze behoefte aan eiwitten ook gewoon aanvullen met eiwitproducten zoals kwark, vlees, vis, eieren etc. Dit is puur afhankelijk van persoonlijke voorkeur en vaak uit praktische redenen.
(Te) gespierd
Wanneer alleen de eiwitinname vergroot krijg je daar niet opeens meer spieren van. Daar moet je iets voor doen. Zonder extra te sporten of te focussen op spieropbouw krijg je daar niet opeens meer spieren van. Voor vrouwen is het echter ook nog eens zo dat zij op een natuurlijke manier nooit echt heel uitgesproken gespierd kunnen worden (tot een bepaalde hoogte). Simpelweg omdat wij (vrouwen) het mannelijke hormoon testosteron missen. Wees dus niet bang om krachtoefeningen te doen. In the end, man of vrouw, bij serieuze krachtoefeningen zal de eiwitbehoefte vergroten om de gevolgen van energietekort, spierpijn en ziekte te beperken én te voorkomen. Het is de belangrijkste bouwstof van het lichaam. Bereken jouw persoonlijke behoefte, varieer in producten, luister naar het lichaam en haal je voordeel uit eiwitten. Meer spieren, is een hogere verbranding (in rust) waardoor je meer voedsel nodig hebt en uiteindelijk meer kunt eten. Klinkt niet verkeerd toch?;)

Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten