Na aanleiding van mijn scriptie over orthorexia, schreef ik een artikel over dit veelbesproken onderwerp voor de website van Fit Dutchies Ben jij benieuwd? Klik dan snel verder!
In Nederland hebben zich afgelopen jaren veel ‘nieuwe’ eetstoornissen ontwikkeld. Voorbeelden van deze ‘nieuwe’ eetstoornissen zijn; night eating syndrome, bigorexia, anorexia athletica en orthorexia. Het zijn varianten op bekende eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimia. In het bijzonder orthorexia, een eetstoornis die zich steeds meer ontwikkeld. Dit ‘nieuwe’ ziektebeeld, wat toch niet meer zo nieuw blijkt te zijn, krijgt momenteel erg veel aandacht, maar waarom?
Wat is orthorexia?
Orthorexia wordt omschreven als een ongezonde fixatie op gezond eten met de dwangmatige gewoonte om een gevoel van perfectie en puurheid te bereiken. Door middel van strikte dieetregels die voortkomen uit verschillende alternatieve voedingspatronen, wordt er door de patiënten gestreefd naar een ‘in hun ogen’ optimale gezondheid. Gezond eten is leuk en het is iets dat Fit Dutchies natuurlijk ook stimuleert, maar wanneer dit een obsessie wordt en je niet meer kunt genieten buiten dit eetpatroon, dan gaat de gezonde fixatie misschien wel wat te ver.
Hoe ontstaat orthorexia?
Orthorexia ontwikkeld zich geleidelijk in een proces naar een ‘gezonder lichaam’. Men schrapt eerst de suikers, waarna stapje voor stapje steeds meer producten worden vermeden. Te denken aan producten als vlees, zuivel, koolhydraten, kant- en klare producten en zelfs verwarmd voedsel is ‘not done’. Nu is de vraag, wat eten zij dan wel? Het voedingspatroon bestaat vooral uit rauw voedsel, groenten, verse sappen en de zogenoemde ‘superfoods’. Klinkt misschien best gezond, maar op den duur kan dit zorgen voor een ernstig tekort aan voedingstoffen. Zo is er vaak een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen waardoor het energieniveau daalt, men gewicht verliest en ondervoeding ontstaat. Deze problemen kunnen leiden tot verschillende medische, maar ook psychische problemen die invloed hebben op de kwaliteit van het leven. Depressieve gevoelens, schuldgevoelens en een verdraaid of negatief oordeel over voeding zijn gevolgen die vaak ontstaan.
Helaas is dit stijgende ziektebeeld nog niet officieel herkend en bestaan er nog geen officiële behandelingsrichtlijnen door te weinig onderzoek. Wel is sinds november 2016 een positieve ontwikkeling gaande. Hoogleraar Eetstoornissen, Eric van Furth, gaat onderzoek doen naar het fenomeen orthorexia. Ondervoeding als gevolg van gezond eten blijkt tegenwoordig namelijk net zo belangrijk als overgewicht.
Social media
Meer en meer meiden, maar ook jongens, worden met name door social media beïnvloed. Gezond eten lijkt een trend en velen doen tegenwoordig mee. Een positief punt voor de algemene gezondheid in Nederland, maar de populaire eetgewoontes op internet kunnen ook negatieve gevolgen hebben. Social media is hoogstwaarschijnlijk de voornaamste oorzaak voor de stijgende problemen die orthorexia met zich mee brengt. ‘Alle fitgirls’, waar Fit Dutchies natuurlijk een onderdeel van is, worden gezien als voorbeeld met betrekking tot gezond eten. Logisch, het doel is ook om anderen te inspireren, maar het is voor jezelf belangrijk te bedenken dat bijvoorbeeld Instagram niet altijd is wat het lijkt. Er worden vaak levens gecreëerd waarbij alles perfect is, maar geen enkel leven is perfect.
Balans
Het is natuurlijk belangrijk voor het lichaam en een goede gewoonte als je gezond wilt eten, maar probeer de juiste balans te vinden. Zorg vooral dat je jezelf niks ontneemt. Een cheatmeal of zelfs cheatdag waarin jij even geniet van lekkere producten, heeft vaak juist zijn voordelen. Jij geniet van de verwennerij en bent daarna weer gemotiveerd gezond te gaan eten. De balans tussen gezond en ongezond is iets dat Fit Dutchies ook graag wilt laten zien. Laat je inspireren door een gezonde levensstijl, maar weet ook dat ieder van ons geniet van het leven en daar hoort af en toe die pizza gewoon bij! Geloof mij, ook de Instagram accounts met de meest mooie foto’s van bakjes havermout en groene smoothies, eten af en toe gewoon waar zij zin in hebben.
Herken jij jezelf of iemand anders in dit strikte eetpatroon? Probeer hier voorzichtig over te praten en zoek zo nodig professionele hulp. Dit kan enorm helpen met nieuwe inzichten wat betreft je eigen gezondheid.
Eat and Enjoy Life!
Liefs, Yvonne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten