Allereerst, wat en waarom? Bulken betekend eigenlijk dat men voor een periode meer eten inneemt als uiteindelijk per dag verbruikt wordt. Dit gaat automatisch gepaard met meer calorieën (voeding) als voorheen. Maar waarom? Het doel is voornamelijk bij de meeste mensen om de spiermassa te verhogen. Spieren hebben namelijk energie uit voedingsstoffen nodig (naast voldoende rust en training) om te kunnen groeien. Krijgt het lichaam te weinig voedsel binnen, dan zullen ook die spieren zich niet of nauwelijks kunnen ontwikkelen. Daarnaast zorgt een verhoging van voedingsinname voor meer energie. Dit is natuurlijk positief aangezien het kan leiden tot intensievere en zwaardere trainingen waardoor ook hierdoor spieren weer beter en/of sneller te ontwikkelen zijn.
De
werking Dat mannen vaak meer spiermassa willen hebben voor het
fysiek is duidelijk, maar tegenwoordig zijn ook steeds meer vrouwen die dit als
trainingsdoel hebben. Dit is te wijten aan het feit dat spieren nog wel meer
positieve gevolgen hebben als alleen de fysieke kant. Van meer spieren wordt
men vaak strakker, sterker, het verhoogt het metabolisme en er ontstaan meer
vormen in het lichaam. Het lichaam is als het ware tot een bepaalde hoogte te
bouwen hoe jij dit wilt hebben. Tevens door het verhoogde metabolisme (de
verbranding in rust) vraagt het lichaam meer energie waardoor men vaak meer kan
eten zonder hier uiterlijke effecten van te ervaren. Spieren hebben namelijk
een hogere verbranding als vet. Meer spier is dus eigenlijk win-win.
Om niet te ver af te dwalen. Ik hoor jullie al
denken.. maar dan kom je toch aan?
Ja! Fysiologisch gezien zou men aankomen wanneer er
meer voedsel in komt, dan er verbruikt wordt. Maar dit is misschien niet
zo veel als jij zou denken en misschien ook niet zo negatief wanneer je de
voordelen ervan ervaart. Bij bulken is het namelijk de bedoeling dat men in een
vaak rustig tempo de calorie inname verhoogd. Dit kan op verschillende manieren.
Door middel van bijvoorbeeld een extra maaltijd of het eten van grotere porties.
Vul dit in op de manier die jij fijn vindt. Zolang de inname maar hoger is als
voorheen. Met name vetten (9kcal per gram vet) kunnen zorgen voor extra
calorieën om makkelijk die verhoging te halen. Maar, hierbij moet je
opletten.
Bouw het op
Om tijdens het bulken het vetpercentage zo laag
mogelijk te houden, is het belangrijk te kiezen voor producten die binnen een gezond
eetpatroon passen. Als men tenminste niet (te) snel wilt aankomen. Voor niet
iedereen is dit van toepassing. Je kunt er namelijk ook voor kiezen de inname
te verhogen met bijvoorbeeld een gevulde koek (goed excuus). Hierbij zal alleen
het vetpercentage eerder kunnen stijgen dan wanneer men bewust kiest voor
bepaalde voedingsmiddelen die ‘cleaner’ zijn. Te denken aan bijvoorbeeld zilvervliesrijst,
noten, een banaan, avocado, volkoren producten of kwark. Producten met een lage
glycemische index zijn perfect als je het vetpercentage een beetje onder
controle wilt houden. De insuline spiegel blijft hierdoor lager, waardoor de
suikerspiegel niet enorm zal schommelen. Op deze manier zal het lichaam
langzaam wennen aan meer eten. Natuurlijk kun je een beetje extra vetmassa niet
voorkomen, maar vaak word de 'bulk periode' zoals ik net al aangaf bewaard voor
de winter, waarna een periode komt van langzaam afbouwen en 'klaarmaken' voor de
zomer.
Meten is weten
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt
dat best mee. Het is simpelweg een periode van meer eten waarbij men
vaak hoopt op meer spiermassa aan het einde van de periode. Vergeet hierbij
niet dat training essentieel is. Bouw het rustig op en kijk per week wat het
gewicht en lichaam doet. Belangrijk om aan het begin van zo'n periode
jezelf even te wegen en/of meten en het liefst ook foto’s te maken. Op deze
manier kun je de progressie het beste bijhouden en kan men inspelen op
veranderingen.
Persoonlijk denk ik dat het goed is om een periode
meer te eten en meer energie te hebben. Dit houd het lichaam scherp en zorgt voor
een nieuwe boost voordat men de zomerperiode weer ‘streng’ in
gaat. Ideetje voor volgende winter?
Hopelijk heeft deze blog het 'bulken' wat duidelijker
gemaakt. Ben jij van plan te gaan bulken of heb je ervaring? Laat het
mij weten.. Ik ben benieuwd!
Liefs, Yvonne
Liefs, Yvonne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten