dinsdag 9 januari 2018

De werking van cafeïne


Koffie en de werking van Cafeïne Vandaag gaan we het hebben over de voordelen en fysiologische werking van koffie in het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat onze genen bepalen hoe wij als individu reageren op de cafeïne in koffie.
De ene persoon voelt zich namelijk na het drinken van een kop koffie super energiek en de ander ervaart geen verschil. Genen zijn hiervoor een eerste verklaring. Dit is tevens cruciaal om te kunnen bepalen of koffie een factor zou zijn kunnen zijn om het metabolisme (verbranding in het lichaam) te verhogen. Koffie zou namelijk de vetverbranding ondersteunen. Om dit te kunnen begrijpen zal ik wat dieper ingaan op de werkzaamheid van cafeïne in het lichaam.

Cafeïne werkt in het lichaam op onze zogeheten adenosine receptoren in de hersenen. Cafeïne lijkt precies op adenosine, waardoor het lichaam cafeïne herkent als adenosine. Je kunt het simpelweg zien als een sleutel-slot principe. Dit zorgt ervoor dat wij ons slaperig kunnen voelen. Adenosine speelt namelijk een belangrijke rol bij het slaap-waak ritme waar ik in vorige berichten wel eerder over gesproken heb. Wanneer adenosine zich op de receptor plaatst weet het lichaam dat het tijd wordt om te ontspannen, te relaxen en slaperig te zijn. Cafeïne daarin tegen werkt ook in op de receptor, maar blokkeert deze waardoor precies het tegenovergestelde gebeurd. Hierdoor is er geen plaats voor adenosine. Het lichaam is als het ware in staat om wakker te zijn, maar in werkelijkheid ben je dit niet.
Hoe ontstaat het fijne gevoel na koffie?
Wanneer de receptoren van adenosine door cafeïne worden geblokt, verhoogt het tevens het effect of de werking van dopamine. Dit is de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor een goede focus, alertheid, motivatie, een zelfverzekerd gevoel en energie op een natuurlijke manier. Dit is de reden waarom cafeïne een fijn gevoel of een juiste alertheid tijdens werk kan creëren.  
En dan nu vetverbranding..
Het effect van de vetverbranding heeft ook hier weer te maken met de geblokkeerde adenosine receptoren. Het zorgt ervoor dat glycogeen in lichaam wordt opgeslagen (wordt gespaard) en dat vrije vetzuren vrijkomen in de bloedbaan waardoor het mogelijk is deze vetzuren te verbranden. Wanneer men cafeïne inneemt en vrije vetzuren in het lichaam vrijkomen is het wel de bedoeling dat men deze vetzuren ook echt gaat verbranden zodat het effect van vetverbranding zijn werk kan doen. Je zal dus moeten gaan bewegen om dit proces daadwerkelijk in werking te zetten. Koffie op de bank heeft dus helaas geen enkele zin om de vetverbranding te verhogen.

Als laatste wil ik jullie meegeven dat koffie verslavend kan werken waardoor het effect minder merkbaar kan zijn. De drempelwaarde van cafeïne verhoogt waardoor meer nodig is om hetzelfde effect van energie te ervaren. Meer koffie is daarom niet persé beter en het liefst na 20:00 in de avond vermijden. Dit om bovenstaande reden van het slaap-waak ritme niet in de war te schoppen. Het optimale moment om positieve effecten van koffie te ervaren is dus voor het sporten.  Pas dan zal het effect van vetverbranding kunnen ontstaan. Succes!

 Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten