Vlees...Mannen en misschien ook wel veel vrouwen kunnen helaas bijna niet zonder.
Daarom hier een plaatje met een klein assortiment
van vleeswaren.
Welk vlees bevat er nou veel verzadigde vetten en welke kun
je met een gerust hart eten?
Op de foto kun je verschillende vleessoorten zien. Daarbij staat aangeven wat voor een vleessoort het is. Sommige zijn best lastig
van elkaar te onderscheiden. Daarom wil ik op deze manier ook laten zien over
wat voor een stukje vlees we het nou hebben.
Je ziet 4 rijen die je van boven naar beneden moet lezen.
De eerst rij is het vlees dat het meest mager is. De rij ernaast
is het vlees dat ook nog wel mager is, maar iets je vetter als de eerste rij.
De derde rij bevat vlees met een gemiddeld percentage aan verzadigd vet. En de
laatste rij zijn de vleessoorten die het meeste verzadigd vet bevatten.
Hieronder een overzichtelijk schema.
Rij 1: het meest mager
-tartaar
-biefstuk
-fricandeau
-hamlap
-kalfsoester
Rij 2: mager (voor de afwisseling)
-blinde vink
-rosbief
-sukadelap
-kalfskotelet
-haaskarbonade
Rij 3: redelijk mager (voor heel af en toe, CHEAT)
-schnitzel
-gehakt
-hamburger
-lamsbout
-schouderkarbonade
Rij 4: bevat veel verzadigd vet (beter van niet)
-worst
-rookworst
-lamsrack
-slavink
-speklap
Zoals je dus kunt zien zijn er ook heerlijke stukjes vlees
die je gerust kunt eten. Vlees is een belangrijke bron van eiwit, dat een goede
bijdrage levert aan een gezond eetpatroon. Maar probeer ook eens een dag geen vlees
te eten. Je kunt dit makkelijk vervangen door bijvoorbeeld ei of vleesvervangers. Goed voor jezelf en ook
nog eens goed voor het milieu. Want ook wij Nederlanders kunnen best een dagje
zonder vlees. Nietwaar?!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten