donderdag 13 september 2018

Coaching update – voeding op dit moment – September 2018


Coaching update – voeding op dit moment – September 2018
Tweede update wat betreft mijn persoonlijke coaching traject. Heb je de eerste niet gelezen? Dan kun je dit nog even teruglezen via deze link. Daarin leg ik precies uit wat en waar ik momenteel mee bezig ben. Vandaag specifiek een update wat betreft het voedingsgedeelte. Het leek mij handig voeding, training en mindset op te splitsen aangezien ik soms wat lang van stof kan zijn en dit niet echt lekker weg leest ;p

Mijn start
Ik ben ondertussen 4 weken geleden gestart met mijn persoonlijke traject binnen Femmevalerie waarin Sanne mij begeleid. Wekelijks hebben wij contact en zij bepaald mijn macro’s en kcal-inname. Dit kan dus mogelijk iedere week veranderen op basis van mijn progressie.

Aan de hand van mijn persoonlijke intake waarin een hele hoop aan de orde kwam zijn mijn ‘eerste’ macro’s bepaald. Qua voeding is dit voor mij niet heel nieuw. Ik wist in grote lijnen van te voren wat de werkwijze van Femmevalerie was en ik was mij dus bewust van het feit dat deze niet echt afweek van wat ik persoonlijk doe en hoe ik zelf met mensen te werk ga qua coaching. Hoe zij dit precies voor mij zouden invullen was natuurlijk wel nieuw. Tot nu toe heb ik mijn voeding altijd zelf bepaald en ik heb hier dus eigenlijk nog nooit echt iemand naar laten kijken (anders dan bijv. specialisten/therapeuten vanwege bepaalde onderzoeken wat betreft mijn lyme), maar niet specifiek echt naar de verhouding van macro’s en de hoeveelheid kcal. Ik was dus erg benieuwd.

Mijn programma
Voor dat ik dit traject in ging (afgelopen zomer) ben ik bezig geweest met het ‘cutten’ en probeerde ik in vetmassa naar beneden te gaan. Dit werd wegens gezondheidsredenen twee keer onderbroken waardoor ik uiteindelijk niet het resultaat heb bereikt wat ik wilde bereiken. Dit heb ik overigens destijds niet gedeeld. Uiteindelijk zat ik door meerder factoren wel redelijk laag in kcal, maar was ik nog niet echt tevreden met wat ik zag in de spiegel. Begrijp mij niet verkeerd, over het algemeen ben ik zeker tevreden, maar ik heb zeker periodes gehad waarin ik lekkerder in mijn vel zat (daarover later meer). Toen ik specifiek mijn macro’s binnenkreeg was ik eigenlijk blij om te zien dat dit meer kcal waren dan ik voorheen hanteerde. Ik zat rond de 1400/1450kcal en nu mag ik 1700kcal eten. Zoals altijd, deze behoefte is per individu volledig anders, dus neem dit vooral niet zomaar (van deze inimini) over!

Ik eet volgens vaste macro’s, maar mag mijn voeding verder zelf volledig indelen. Ik doe dit dus nog steeds volgens het iifym-principe waarbij ik in de basis alleen voedzame en natuurlijke producten gebruik. Persoonlijk vind ik dat de fijnste manier. Daarbij is er wel ruimte voor eventueel 20% minder voedzame/gezonde producten. De zogenoemde 80/20 regel die ik toepas.

Ik ben al jaren gewend mijn voeding te tracken en gezond te eten waardoor het mij ook totaal geen moeite kost om mezelf hieraan te houden (except voor de drankjes die af en toe in het weekend voorbij komen). In de basis heb ik dit helemaal onder controle en kost het mij geen moeite dit doordeweeks tot in de puntjes te doen.

Hoe hou je dit vol?
Als je nu denkt, HOE DAN.. Geloof mij, dat komt echt vanzelf. Gewoon volhouden en je gaat 'gezonde producten' werkelijk waarderen. De drang naar 'ongezond voedsel' wordt alleen maar minder en blijf aan je doel denken.Voor mij is het simpel, ik wil lekker in mijn vel zitten, mezelf energiek voelen en mijn lichaam voeden met de juiste producten waardoor ik weet dat mijn lichaam (met name darmen en immuunsysteem dat door de lyme op de proef wordt gesteld) zo het beste functioneert en gezond blijft.

Intermittent Fasting
Ik pas ook met dit programma nog steeds Intermittent Fasting toe. Ondertussen weet ik dat het werkt om binnen een 'eating window' van 11 tot 7 uur in de avond te eten. Dit betekend dat ik altijd fasted train en om 11 uur mijn eerste maaltijd eet. Dit werkt voor mij goed. Op rustdagen van mijn training eet ik 200kcal minder. Dit is slechts één keer in de week. Om jullie een overview te geven van de producten die ik gebruik:

Koolhydraten:                  
  • rijst
  • zoete aardappel
  • quinoa
  • rijstwafels
  • havermout
  • fruit
  • groenten
Eiwitten:
  • eieren
  • zalm
  • tonijn
  • vlees (max 2 keer in de week)
  • eiwit shakes
  • hüttenkäse (lactosevrij)

Vet:
  • kokosyoghurt
  • avocado
  • noten
  • pindakaas
  • humus
  • olijfolie/kokosolie

In de volgende update gericht op voeding zal ik vertellen hoe deze energie-inname verloopt en wat het fysiek met mij doet.


Update over training volgt snel!




Liefs, Yvonne





Geen opmerkingen:

Een reactie posten