zondag 5 augustus 2018

Uitleg over vetten

Uitleg over vetten - Wat is het verschil tussen enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten? Als we dieper op deze informatie ingaan is dit helaas niet zo makkelijk uit te leggen, maar wel precies wat ik vandaag ga proberen. Hopelijk kan ik jullie het verschil een klein beetje duidelijk maken. Daarbij zal ik van een aantal producten vertellen wat voor soort vet het bezit en waar de vetten goed voor zijn, met name het belang van deze 'goede vetten' binnen een gezond en evenwichtig eetpatroon.

Als je mij op Instagram volgt zal je ongetwijfeld de 'goede vetten' vaak voorbij zien komen in mijn advies. Goede vetten in de vorm van bijvoorbeeld omega 3 (DPA+EPA) hebben een enorm positieve invloed op de hormoonbalans. Met name bij vrouwen cruciaal. Ik hanteer vaak een inname van 40en% van de totale calorie inname. Te denken aan producten zoals vette vis (zalm, haring, paling, makreel), lijnzaad(olie), walnoten etc. Maar ook producten zoals avocado, olijfolie, zaden en andere noten zijn erg goed om te gebruiken. Hieronder zal ik dit verder toelichten.

Onverzadigd vet 
Onverzadigd vet wordt ingedeeld in enkelvoudig onverzadigd- en meervoudig onverzadigd. Het zijn allebei onverzadigde vetten, maar ze hebben beide wel een andere functie in het lichaam. Van de meervoudig onverzadigde vetten wordt beweerd dat deze het gezondste zijn. Dit omdat deze bijdragen aan een gezond lichaam en het HDL-gehalte ('het goede cholesterol') in het bloed zouden verhogen.

Verzadigd vet
Verzadigde vetten noemen we ongezonder, omdat deze geen dubbele bindingen in de structuurformule hebben. De structuurformule leg ik hieronder later uit. Onverzadigde vetten zijn gezonder, omdat deze wel dubbele bindingen hebben in de structuurformule. Daarbij geldt; heeft het onverzadigde vetzuur één dubbele binding dan is het een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Heeft het onverzadigde vetzuur meerdere dubbele bindingen dan is het een meervoudig onverzadigd vetzuur. Wel is de laatste jaren uit onderzoek gebleken dat verzadigde vetten ook positief kunnen zijn voor ons lichaam. Zeker in een bepaalde producten zonder onnodige ingrediënten. Denk maar eens aan bijvoorbeeld kokosolie of kokossnippers. Dit soort producten bestaan uit verzadigd vet maar zijn zeer gezond als aanvulling op ons eetpatroon.

Wat zegt deze structuurformule?
-een structuurformule is de weergave van bijvoorbeeld een vet in chemische taal
-een dubbele binding is de verbinding tussen verschillende moleculen in het vetzuur. Eigenlijk hoe 'stevig' ze aan elkaar vast zitten.

Enkelvoudig onverzadigde vet producten
-olijfolie
-pinda’s
-koolzaad olie
etc.

Meervoudig onverzadigde vet producten
Met name Omega 3 & omega 6 producten:
-Zalm/makreel/haring (vette vis)
-walnoten
-dieet margarine
-vloeibare bak- en braadproducten
-zonnebloemolie
-lijnzaad(olie)
-hennepzaad
etc.


Waarom zijn deze meervoudig onverzadigde vetten nou zo goed?
-het verbeterd afweer tegen ziektes
-ze verminderen de kans op hart- en vaatziekten
-het verbeterd de bloeddruk
-ondersteunt het immuunsysteem
-verbeteren de hormoonbalans
-zijn belangrijk voor groei en hersenontwikkeling
-beschermt tegen bloedstolling en onregelmatige hartslag
-belangrijk bij mensen met hypertensie en atherosclerose
-belangrijke rol bij de vetverbranding

Verzadigde vet producten:
-snacks (koek, snoep, taart, frituur)
-zuivel (volle melk, volle yoghurt, vla)
-vlees (slavink, spareribs, shoarma, worst)
-cacao vet (chocola)
-palmolie (frituurvet) (bevind zich bijvoorbeeld ook in de pindakaas van Calvé)
-kokosolie/kokossnippers

Bekijk voor jezelf wat voor een soort vetproducten jij vaak eet. Het gaat vooral om een balans. Vetten zijn essentieel, maar kijk vooral naar de hoeveelheid per dag en in welke verhouding. Onverzadigde vetten zijn in de meeste gevallen beter, omdat deze essentieel voor het lichaam zijn om te kunnen functioneren. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel, helpen ongezond snacken te voorkomen, minder dipjes na de maaltijd en het verbeterd insuline resistentie. Probeer transvetten in ieder geval te vermijden. Let erop om minstens twee keer per week vette vis te eten. Dit levert gezonde energie en een goede voedingswaarde zoals de belangrijke omega 3. Kies daarom bewust voor gezonde (vet) opties zoals avocado, ongezouten noten, zaden, pindakaas, humus, zalm, etc. Vet is nodig, maar men eet al gauw teveel van de 'verkeerde vet producten' waarbij onnodige toevoegingen, teveel zout en suiker om de hoek komen kijken.

Kortom; wees niet bang voor vet. Ze kunnen juist ontzettend waardevol zijn in het behalen van je doelen :)

Hopelijk zijn jullie weer iets wijzer. Succes!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten