maandag 13 augustus 2018

Dit mag je niet vergeten wanneer je op vakantie gaat

Dit mag je niet vergeten wanneer je op vakantie gaat - Hoe kun je er nu voor zorgen dat je toch een beetje actief op vakantie bent terwijl je wel geniet en niet wilt stressen over het eet- of beweegpatroon. Dit kan namelijk knap lastig zijn, maar onmogelijk is het zeker niet. Hopelijk kunnen deze tips jou helpen volledig uitgerust en toch tevreden (wat betreft lifestyle) thuis te komen van vakantie. Erg belangrijk, nietwaar?!

Vaak hoor je dat de mensen om je heen best wat kilootjes zijn aangekomen op vakantie. Maar hoe komt dit? Wat zijn de oorzaken en hoe kun je dit toch voorkomen. Als je bewust nadenkt is deze vraag niet erg lastig te behandelen, maar een kleine reminder kan geen kwaad. Vandaag hebben we het dan ook over de tips en tricks die je kunt toepassen om dit allemaal een beetje binnen beperken te houden.

Allereerst, bewust zijn!
Zowel op het gebied van productkeuze als de hoeveelheid. Portiegrootte is hierin zo belangrijk. Van 'gezond' en voedzaam eten kun je namelijk best wel wat eten. Het bevat vaak minder suiker en vet wat ervoor zorgt dat je makkelijker calorietjes bespaart. Let dus een beetje op wanneer jij kiest voor iets dat misschien normaal gesproken minder in het dagelijkse eetpatroon thuishoort. Ik kan hiervan natuurlijk voorbeelden gaan opsommen, maar ik geloof dat jullie dit best zelf kunnen bedenken. Probeer bewust te kiezen voor momenten waarop je iets lekkers neemt. Zo kun je de rest van de tijd opletten en hoef jij je nergens schuldig over te voelen. Hoe je dit kunt toepassen in de praktijk? Kies je alcohol, laat dan het toetje/ijsje staan. Kies je voor een pizza in de avond, neem dan een salade in de middag. Probeer dus gewoon een beetje na te denken over je keuzes. Zeker als je bijvoorbeeld all-inclusive zit. Menig mens ziet dit als kans om mega veel op te scheppen terwijl dit totaal niet nodig is om te genieten van al het eten dat ze te bieden hebben. Houd je zelf een beetje in en kies bewust de wat 'gezondere' opties. Ook die zijn aanwezig in dat soort hotels.


Om even door te gaan op producten..
Waar moet je op letten? Of wat kun je beter laten? Let op het gebruik van sauzen, het gebruik van alcohol, het gebruik van zout, het gebruik van koolhydraten en dan met name de zoete ontbijtbroodjes, borden rijst/pasta, gebakjes. pannenkoeken, ijs etc.. Ga voor vooral veel groenten om de maag te vullen. Kies bij het ontbijt wat fruit met yoghurt/kwark (liefst naturel) of iets van eieren. In de middag wat salade, een eiwitbron en eventueel nog iets van watermeloen of noten in de middag. Hierdoor heb je in de avond wat meer ruimte. Kies voor wat ze te bieden hebben, maar een stukje vlees of vis met een beetje patat of aardappels kan prima. Let gewoon op die hoeveelheid.

Drink de gehele dag door veel water en beperk alcohol tot max één moment van de dag.
Vaak is het getal op de weegschaal ook omhoog omdat het lichaam meer vocht vasthoudt. Oorzaken hiervoor zijn een ander klimaat (warmte), het vliegtuig en natuurlijk een ander bweeg-/ eetpatroon. Om deze reden is het nog belangrijker erop te letten voldoende water te drinken. Kijk uit met (verse) vruchtensappen en cocktails, want ook deze bevatten veel suikers.

Wees actief
Deze hadden jullie natuurlijk al verwacht. En natuurlijk vraag ik jullie niet gelijk allemaal een sportschool op te zoeken. Dit kan ook gewoon in de dagelijkse beweging. Wandel, struin door de stad, doe een fietstocht of andere bewegingsactiviteiten. Zo ben je op een leuke manier bezig met bewegen. Fanatiekelingen kunnen dit natuurlijk wel doen. Maar juist voor deze personen kan het misschien ook beter zijn dit even los te laten. Het is tenslotte vakantie.


Waarom?
Persoonlijk vind ik het vaak zonde. Men werkt een paar weken voor de vakantie heel hard en laten dan allen touwtjes vieren. Heb je daar zo hard je best op gedaan? Je wilt toch het hele jaar door lekker in je vel zitten? De wil is er vaak, maar de motivatie om het vol te houden niet. Dit omdat men eigenlijk veel te kort van te voren begint met 'lijnen'. En hier gaat het fout.. lijnen is namelijk niet de oplossing. Je moet een patroon vinden dat bij je past. Iets dat je kunt volhouden en niet een crashdieet wat op korte termijn helpt. Want geloof mij, op deze manier verlies je in het begin alleen maar kilo's aan vocht. Dit omdat men vaak koolhydraten gaat minderen of zelfs vermijden. Koolhydraten houden namelijk vocht vast. Logisch dat als je dit verminderd, dat ook het vocht in het lichaam minder wordt en jij dus op de weegschaal minder weegt. Wil je echt vet verliezen en dit ook behouden dan zal je aan de slag moeten gaan met een eetpatroon afgestemd op persoonlijke behoeften. Dit is per individu erg verschillend, maar minder moeilijk als het lijkt. En daar hoort uithongeren al helemaal niet bij. Mocht je advies en een afgestemd voedingsschema willen ontvangen dan kun je mij altijd even berichten.

Als laatste moet je natuurlijk gewoon doen wat goed voelt en bij je past. Niks moet! Heb jij er totaal geen probleem mee wat aan te komen, weet je dit er weer af te krijgen en vind je dat dit bij de vakantie hoort... No problem! Het draait uiteindelijk om je eigen keuzes. En misschien ben jij zelfs wel de gelukkige vogel waarbij niks veranderd ;)

Geniet van je vakantie!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten