maandag 20 augustus 2018

Vochtinname van invloed op trainingskwaliteit?

Vochtinname van invloed op trainingskwaliteit? - Ons lichaam bestaat voor ongeveer 75% uit water. Het is daarom niet gek dat ik vandaag ga vertellen dat er ontelbaar veel voordelen zitten aan het drinken van water. Oke, daar heb je weer iemand.. Het is natuurlijk niks nieuws, maar weet jij het effect van onvoldoende vocht op trainingsprestaties?

Functie
Water speelt een essentiële rol bij verschillende lichaamsprocessen. Te denken aan een goede spijsvertering, absorptie van voedingsstoffen, het op peil van het lichaamstemperatuur, het uitvoeren van chemische reacties, circulatie van lichaamscellen en het afvoeren van afvalstoffen.

Gevolgen
Onvoldoende vocht kan resulteren in dehydratie van het lichaam. Dit kan op den duur voedingstekorten, frequente verkoudheid, griep en een verminderd herstel na de training veroorzaken. Bij een vochtverlies van gemiddeld 2% van het lichaamsgewicht gaat de prestatie tijdens het trainen al achteruit. Daarnaast kun je eerder last krijgen van spierkrampen of blessures. Het is daarom van belang om voor, tijdens en na het sporten voldoende te drinken.

Wat te doen?
30 minuten voor de training is het belangrijk een goed glas water te drinken. Dit noemen we ook wel topping-up. Je vult de hoeveelheid vocht in je lichaam alvast iets aan, zodat het verloren vocht tijdens het trainen makkelijker kan worden opgevangen door het lichaam. Ook als je niet veel zweet verliest het lichaam meer vocht als jij zal denken. Tijdens de training is het aan te raden per kwartier ongeveer 150-250 ml te drinken. Het beste kun je dit doen door steeds kleine slokjes te nemen. Hiermee voorkom je een steek in de maag en dat vervelende ‘klots’ gevoel. Na de training is het belangrijk verloren vocht door middel van water weer aan te vullen. Ook voor het vervoeren van afvalstoffen in het lichaam. Deze afvalstoffen zijn namelijk ontstaan door bijvoorbeeld verzuring tijdens het trainen. Bij extreem intensieve en lange (cardio) training kan het soms zelfs raadzaam zijn om gebruik te maken van een isotone drank. Hiermee vul je verloren elektrolyten zoals bijvoorbeeld natrium en kalium in het lichaam weer aan.

In de praktijk
Vind je het moeilijk voldoende te drinken. Zorg dan dat je bij elke maaltijd een groot glas water drinkt of zet bijvoorbeeld een kan met water of thee op je bureau tijdens het werken. Op deze manier zal je sneller drinken. Ook is het goed om altijd een flesje drinken voor onderweg mee te nemen. Dit voorkomt dat je te laat gaat drinken. Een dorstgevoel zegt namelijk eigenlijk al dat je ‘te laat’ bent en het lichaam onvoldoende vocht heeft binnen gekregen. Dit kun je ook afzien aan de kleur van urine. Hoe ‘geler’, hoe minder goed je hebt gedronken. Het vocht is dan meer geconcentreerd en bevat minder vocht als deeltjes. Een andere manier om je water wat op te leuken is om bijvoorbeeld citroen, limoen of fruit toe te voegen.

Als laatste zijn er ook producten die water aan het lichaam onttrekken. Te denken aan koffie, alcohol en frisdrank. Hierbij is dus belangrijk te bedenken dat dit juist meer vochtverlies veroorzaakt. Houd deze tips in het achterhoofd!


Fijne week toppers!


Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten