donderdag 23 augustus 2018

Invloed van voeding op de huid

Invloed van voeding op de huid - Een veelbesproken onderwerp dat ik vandaag verder wil toelichten. Onlangs heb ik hierover al wat informatie gedeeld via de stories van mijn Instagram @fitfoodhealthyvonne, maar vandaag wil ik dit nog net iets duidelijker op papier zetten en jullie de mogelijkheid geven om dit te kunnen nalezen. Nog altijd zijn er namelijk heel veel mensen die last hebben van een onregelmatige (acné) huid. Ook ik zelf struggle daar nog altijd mee en heb mij daarom hierin erg verdiept.
Tevens heb ik twee goede vriendinnen die gespecialiseerd zijn op het gebied van huid (afgestudeerd als huidtherapeuten), dus ook daarvan heb ik veel kennis verkregen. Vaak gaat dit vooral over de buitenkant en verzorging, maar juist de oorzaak van verschillende huidproblemen liggen in de meeste gevallen dicht bij jezelf. Voeding is hiervan een grote factor waarmee jij de touwtjes in handen kan nemen. Zo heb ik door mijn orthomoleculaire opleiding hierover veel geleerd en deed ik afgelopen tijd veel kennis op door eigen onderzoek naar voeding in relatie met de huid.


Ik ben geen expert
Als allereerst wil ik aangeven dat ik zelf geen huidexpert ben. Ik deel puur alleen mijn kennis wat betreft voeding en eigen ervaring op het gebied van huidproblemen. Daarnaast KAN voeding één van de factoren zijn. Mocht je na het lezen van deze blog aanpassingen maken in je voeding, kun je niet gelijk verwachten dat het 'probleem' verdwijnt (kan ook wel), maar houd dit even in het achterhoofd. Het is een eerste stap een mogelijke oorzaak aan te pakken. Kijk eerst goed waar mogelijke klachten überhaupt bij jou vandaan zouden kunnen komen. Een specialist inschakelen is dan ook zeker niet overbodig.

Voedingstips voor de (acne) gevoelige huid
Het beste is om zoveel mogelijk producten te eten die anti-inflammatoir zijn. Dit wil zeggen; ontstekingsremmend. Acne is namelijk een ontsteking.
Algemene voedings-/leefstijltips:
 • De-stress & ontspan. Belangrijk voor hormonen, mind en algemene gezondheid
 • Eet voldoende vitaminen (met name vitamine C) en mineralen (met name zink). Vitamine C helpt het immuunsysteem versterken en heeft een goede werking op de huid. Zink zorgt voor een beter herstel. Dus ook het hertstel van de huid na onzuiverheden of acne.
 • Voeding rijk aan antioxidanten (helpt vrije radicalen te verwijderen uit het lichaam): groene groentes, bevat chlorofyl en is ontstekingsremmend. Fruit, met name blauwe bessen en eigenlijk al het fruit dat afgeeft aan de handen. Zo kun je herkennen welke fruit/groenten rijk zijn aan antioxidanten. Te denken aan onder andere ook bietjes.
 • Het gebruik van ontstekingsremmende kruiden: kurkuma, maar ook appelazijn is een hele goede die meerdere functies heeft en ontstekingen helpt voorkomen.
 • Vermijd geraffineerd voedsel zoals bloem, witte pasta en suiker. Dit is juist ontstekingsbevorderend. Ook te denken aan rood vlees wat meer dan 4 keer in de week wordt gegeten en alcohol.
 • Zorg voor voldoende EPA & DHA (omega 3 vetzuren): vette vis (haring, paling, zalm, makreel, sardientjes), lijnzaad(olie), hennepzaad, walnoten en eventueel visolie capsules (het liefst in combinatie met vitamine E). Ook dit werkt anti-inflammatoir en zorgt voor een stevigere huid.
 • Verminder of verwijder koemelk. Dit bevat IGF-1 (insulin growth factor) wat ontsteking en groei bevorderd.

Hormonen
Als tweede zijn hormonen heel erg van belang. Om deze in een goede balans te krijgen zijn er een aantal dingen die je op het gebied van voeding/leefstijl kunt doen:
 • Gebruik maken van biologische producten (met name biologisch vlees/vis)
 • Gebruik van chemicaliën, onnodige toevoegingen (uit bijvoorbeeld verzorgingsproducten) verminderen/verwijderen
 • Zorgen dat de energie-inname in balans is (niet (te)veel en niet (te) weinig voeding). Ook dat levert stress voor het lichaam
 • Voldoende nachtrust (minimaal 7-8 uur slaap)
 • Inname van soja producten beperken
 • Het gebruik van 'de pil'
Zo zijn er natuurlijk nog meer punten op het gebied van hormonen, maar dit is misschien leuk voor een uitgebreidere blog waarin ik echt alleen hormonen behandel :)

Als je mij volgt weet je dat ik afgelopen periode peelings heb ondergaan bij IMAGE skincare. Dit heeft voor mij heel erg geholpen de huid te verbeteren (daarover later meer). Daarnaast eet ik vrijwel altijd gezond en let ik op bovenstaande punten. Ik pas zoveel mogelijk van dit alles toe en alsnog is mijn huid niet helemaal zuiver (beetje make-up doet wonderen ;p) Wat ik hiermee wil aangeven is dat het soms lastiger is als je denkt. Super frustrerend, maar zelf stappen ondernemen voor verbetering is het minste wat je kunt doen. Je kunt wel degelijk een verschil maken en zo kom je er steeds beter achter wat werkt voor jou. Zo is stress (hormonale klachten) bij mij één van de boosdoeners.

Ik weet zeker dat als je deze punten toepast de huid (en gelijk ook de gezondheid) hier positieve effecten van ervaart. Succes en hopelijk vonden jullie dit onderwerp waardevol om te lezen.


Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten