woensdag 13 juni 2018

Op welke manier kun je het metabolisme verhogen?


Is het mogelijk gezonde invloed uit te oefenen op het metabolisme in ons lichaam? De vraag waar meningen over verdeeld zijn en verschillende factoren een rol spelen. Is het mogelijk überhaupt het metabolisme, ofwel verbranding in het lichaam om te keren? Ja, ja en ja! Maar hoe?

Meerdere tools zijn in te zetten als het gaat om het metabolisme. Het is fijn eigenlijk een zo hoog mogelijk metabolisme te hebben of in ieder geval eentje die niet te langzaam is gezien het feit dat dit bepaald hoeveel men kan eten en hoe snel men als gevolg hiervan zal aankomen. Dit is bij de geboorte bepaald, maar iets dat je zelf door voeding en leefwijze kunt veranderen en/of invloed op uitoefent. Zowel in positieve als negatieve zin. Met name het laatste komt vaak voor als een (te) streng dieet voor een langere periode wordt aangehouden. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het lichaam wilt overleven en daarom is een langzaam metabolisme ook weer niet in iedere situatie negatief. Het kan in tijden van ziekte ook een hele mooie reactie van het lichaam zijn om iemand sterk te houden. We moeten het metabolisme dus niet helemaal in een 'slecht' daglicht zetten. Natuurlijk heeft het metabolisme nog meer functies, maar het metabolisme dat in de weg zit bij het proces van gewicht verliezen is eigenlijk simpelweg waar wij mensen het meesten over praten en waar ook ik vandaag op inga. Laten we maar gauw overgaan tot informatie..

Gezonde darmen
Gezonde darmen zorgen ervoor dat voedingstoffen vanuit ons voedsel kunnen worden opgenomen in het lichaam. Hierdoor kan het lichaam zo optimaal mogelijk functioneren. Zonder de darmen zouden we nergens zijn. Geen of weinig opname zorgt voor een tal van disfuncties in het lichaam met veel uiteenlopende klachten zoals nutriënttekorten, acne, ondervoeding, mentale klachten, spierklachten, hormonale klachten en ga zo maar door.. De darmen vertellen zoveel over de gezondheid! Voor dat voedingstoffen worden opgenomen moet voeding eerst op de juiste manier worden verteerd. En dit is alleen onder een aantal omstandigheden mogelijk. Hierover zal ik later nog een keer in detail treden, maar voor nu kan ik je zeggen dat onder andere een gezonde darm dit goed zal ondersteunen. Daarom is aandacht aan de darmen essentieel.

Zo zal ook het metabolisme dalen wanneer de darmen onvoldoende functioneren. Gezonde darmen betekend een betere werking van het metabolisme. Om die darmen te ondersteunen (in geval van klachten of niet, het is altijd bevorderlijk) kun je naast gezonde voeding en veel water drinken iedere ochtend een aantal dingen doen. Trouwe volgers hebben dit al vaker voorbij zien komen, maar het is één van de beste middelen om de gezondheid een boost te geven; (biologische) ongefilterde appelazijn! Dit werkt heel goed de darmen van afvalstoffen te ontdoen en de maag en lever gezond te houden. Mocht je geïnteresseerd zijn, meerdere positieve effecten van de appelazijn legde ik in deze blog uit. 
Tevens kan een Greens poeder heel erg helpen. Iedere ochtend een klein schepje is al voldoende. Dit helpt het lichaam minder te verzuren waardoor voedingstoffen beter worden verteerd én opgenomen. Voeding moet namelijk in een zure omgeving zijn wil het kunnen worden afgebroken. Dit zorgt tevens ervoor dat de darmen niet worden aangetast en de functie niet verslechterd, maar juist verbeterd.

HIIT Cardio
Deze hebben jullie mij ook zien toepassen. Een HIIT training zorgt er namelijk voor dat ook na de training jij nog steeds calorieën verbrand. Dit in tegenstelling tot gewoon steady cardio. De hartslag gaat flink omhoog, spieren worden gebruikt en het lichaam wordt aan het werk gezet. Een combinatie van kracht en cardio waardoor de verbranding gedurende de dag zal verhogen. Op langer termijn zal die dus uiteindelijk standaard omhoog gaan, omdat het lichaam letterlijk meer energie vraagt. Goed en voldoende eten, met name eiwitten achteraf is hierbij een must.

Reverse diet
Ook hier heb ik eerder over gesproken. Als je mij al wat langer volgt heb je dit afgelopen winter en de winters ervoor bij mij gezien. Het is een manier van eten waarbij je langzaam de calorie inname verhoogt (vaak in koolhydraten) waardoor het lichaam (mits je het goed doet) harder gaat werken en dus de verbranding vergroot waardoor je uiteindelijk meer kan eten en minimaal in gewicht aankomt. Wanneer je dus uiteindelijk onder je behoefte gaat zitten zal je eerder afvallen terwijl je nog best goede porties eet in vergelijking met de hoeveelheid voorheen. Dit omdat het begin punt van de verbranding als het ware in positieve zin is veranderd en verbeterd. Specifiek meer informatie over dit onderwerp kun je onder het kopje Lifestyle lezen :)

Slaap
Als je onvoldoende slaap krijgt en dus te weinig rust pakt is het ook onmogelijk te verwachten dat het lichaam optimaal functoneert en dus alle processen die te maken hebben met verbranding, eetlust, behoefte aan eten etc. niet in de war schopt. Denk maar eens aan bijvoorbeeld hormonen die meer of minder worden afgegeven door een tekort aan slaap. De hormonen Leptine en Ghreline kunnen het jou hierdoor erg moeilijk gaan maken om van (ongezond) voedsel af te blijven. Het kan werkelijk een groot verschil zijn in alles wat het lichaam hoort te doen. Met name ook het vet verliezen wordt daarmee moeilijk. Het lichaam maakt als gevolg van slaaptekort stresshormonen zoals cortisol aan, wat ervoor zorgt dat vocht wordt vastgehouden, men meer zin krijgt in eten, andere functies minder aandacht krijgen en jij je onrustig voelt etc. Voorkomen dus en op tijd naar bed. Dit zal het metabolisme bevorderen.


Hopelijk kunnen jullie met deze informatie aan de slag! Succes :)


Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten