woensdag 6 juni 2018

Hoe blijf je gemotiveerd tot aan de zomer?


NO MORE EXCUSES! Hoe blijf je gemotiveerd tot aan de zomer? Je bent vanaf januari al lekker bezig gezonde keuzes te maken en meer te bewegen. Nu, aardig wat maanden verder merk je dat het nog best lastig is dit als je nieuwe routine te zien. Zonde om nu op te geven wanneer de zomer bijna voor de deur staat toch?! Hoe zorg je dat die motivatie weer terug komt en/of wordt behouden? Ik ga je helpen! 

Toegeven of doorzetten?
In het begin is de motivatie vaak erg goed. Men houd zich aan de veranderingen en ziet verschil. Maar dan opeens zit je in de avond wel heel lekker weggezakt op de bank en heb je geen zin. Ach, die ene keer overslaan met sporten kan toch wel?! Natuurlijk kun je een keertje overslaan, alleen vaak is het probleem dat die motivatie na een tijdje weggaat en ook niet meer terug komt. 
Iedere maandag zit die bank weer zo lekker, is het weer te koud of ben je moe na een dag werk of school. Excuses komen tevoorschijn en zo raak je steeds verder uit het ritme. Herkenbaar? De zomer komt ook nu weer in zicht, dus dit is het punt om die motivatie niet te verliezen en door te zetten. Maar hoe pak je dit aan?

1. Doe nieuwe oefeningen of activiteiten
Heb je simpelweg te weinig uitdaging of vind je de sport niet meer leuk? Verander! Natuurlijk is het moeilijk gemotiveerd te blijven voor iets waar je niet meer happy van wordt.Verander van oefeningen, doe een ander aantal herhalingen, haal inspiratie van social media en ga aan de slag. Dit houd je scherp, zorgt voor meer uitdaging en is ook nog eens beter voor het lichaam. Ook kun je aan een nieuwe uitdaging denken, bijvoorbeeld: 15 push ups, 15 burpees en 100 keer touwtje springen waarbij je niet stopt tot het aantal is bereikt. Of in 10 minuten minimaal 100 kcal op de loopband verbranden. Maak er een spelletje van. Dit geeft afleiding en achteraf ook nog eens meer voldoening als het doel behaald is. Ook kun je bijvoorbeeld een klein wedstrijdje houden met je sportmaatje. Maak het leuk en heb plezier. 


2. Probeer verschillende vormen van bewegen

Niet iedereen houdt van dezelfde sport. De ene persoon vindt crossfit leuk, de ander bootcamp, zumba, dans lessen, groepslessen, teamsporten, fitness, wandelen, zwemmen, een hardloop groepje etc. Het kan allemaal. Zoek uit wat jij leuk vindt en waar jij motivatie voor vindt. Als je ergens zonder plezier heen gaat houd je het natuurlijk ook niet lang vol. Bewegen moet namelijk niet aanvoelen als een verplichting. Je moet het zien als ontspanning, plezier of iets dat bijdraagt aan een gezondere levensstijl. Positieve effecten van het sporten komen dan vanzelf naar boven. Gewoon die mindset omdraaien.

3. Verander van muziek
Dit kan heel motiverend werken. Alsmaar dezelfde muziek bij het rennen of in de sportschool is nogal saai. Een nieuwe afspeellijst kan zorgen voor net dat extra beetje pit in je workout waardoor men net wat harder loopt of nog een extra herhaling doet. 

4. Zoek naar inspiratie

Heb je even te weinig inspiratie en zit je teveel in een routine-training. Ga op zoek naar sportfilmpjes. kijk op Youtube, lees tijdschriften (zoals bijvoorbeeld womens health, mens health), lees verschillende blogs en bekijk websites. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende kanalen om je inspiratie uit te halen. Dit brengt je vaak op nieuwe ideeën waardoor de training een nieuw jasje krijgt. Ook dit zorgt voor meer plezier en uitdaging.  

5. Planning
Bedenk aan het begin van de week wanneer je tijd hebt om te gaan sporten. Hierdoor ben je mentaal voorbereid. Daarbij kan het minder snel voorkomen dat je door drukte een uurtje bewegen moet overslaan. Plan het dus in. Nog een goede; kleed jezelf een uur/half uur van te voren alvast om. Op deze manier ben je minder snel geneigd op de bank te blijven zitten, omdat je letterlijk al klaar staat voor de workout. 

6. Zoek een trainingspartner

Op deze manier voel je meer druk om te gaan. Je wilt de ander namelijk niet laten zitten of afbellen. Daarnaast wil je niet onder doen voor je vriend of vriendin. Motiveer elkaar om net iets meer uit de training te halen. Squat zij met 50kg? Natuurlijk ga jij dat ook proberen. Weinig tijd om elkaar te zien en af te spreken? Geen probleem. Een beetje kletsen, zweten, en samen werken aan een summerbody! Beter kan niet toch?! Win-win situatie!


Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten