vrijdag 9 februari 2018

Verstandige keuzes wanneer jij uiteten gaat

Verstandige keuzes wanneer jij uiteten gaat. Dit is er eentje die voor velen moeilijk blijft. Je leeft gezond, probeert op voeding te letten, telt misschien macro's, bent net goed begonnen met afvallen.. en dan wordt je mee uiteten gevraagd en durf/kan je geen nee zeggen. Logisch. Een leven zonder etentjes is ook bijna onmogelijk én zeer ongezellig als je het mij vraagt. Uiteten moet daarom gewoon kunnen én is zeker mogelijk binnen een gezonde levensstijl. Hoe? Er zijn een aantal tools om toe te passen die het misschien voor jou wat makkelijker maken.
Ik wil je namelijk laten zien dat uiteten gewoon kan wanneer jij een gezonde levensstijl hanteert. Tuurlijk is het misschien wat anders, maar het is maar net hoe bewust jij blijft en welke keuzes je maakt. Waar gaat het vaak fout?

Waarom wordt uiteten als 'slecht' gezien? Ik snap zeker dat het moeilijk wordt 'gezond' te blijven in een omgeving als een restaurant. Je doet sociaal, bent met vrienden en ook zij bemoeien zich maar al te graag met wat er op je bord ligt. Je doet toch wel gezellig een wijntje mee? Niet onbekend voor menig lezer hier. Tevens, het eten wordt in een doorsnee restaurant vaak anders bereid, er wordt ruimer gebruik gemaakt van olie/vet, sausjes worden toegevoegd, zout wordt veelvuldig toegevoegd, alcohol wordt ingeschonken, stokbrood komt op tafel, meerdere gangen, patatjes met verse mayonaise, een heerlijk dessert, luxe koffie (met koekje) en op de kaart een geruime keuze aan allemaal lekkere producten die jij doordeweeks niet vaak eet. Probeer daar maar eens vanaf te blijven..

All the way
Allereerst kun je er natuurlijk voor kiezen om gewoon een avond te doen waar jij zin in hebt. Hiermee bedoel ik dat jij gewoon kiest wat je lekker vindt, niet nadenkt over kcal en ook niet compenseert met beweging etc. Een bewuste keuze die heus niet in elk geval verkeerd hoeft te zijn, maar alleen als jij hierachter staat. Helemaal prima. Wat we wel willen voorkomen is spijt. En laat dat nu net het moeilijke (voor de fanatiekelingen) zijn met het kiezen voor deze optie. Een sterke mindset en enige ervaring komt hier wel bij kijken. Begin je net met afvallen of probeer je gezonde keuzes te maken dan kan je het jezelf met deze optie nog weleens knap lastig maken (of niet). Mede doordat je in aanraking komt met producten die je nu minder eet of hebt afgezworen. Je kunt je laten beïnvloeden, overeten en komt er snel achter dat het eten dat je kiest helemaal niet meer zo lekker is als jij in je hoofd had gedacht. Dit resulteert vervolgens vaak in spijt. Een te volle buik, negatieve gedachtes en boos op jezelf. Niet echt de gedachte die je hoopt te ervaren bij een gezellig avondje uit. Ook ik heb deze gedachtes vaak genoeg ervaren, dus weet maar al te goed hoe vervelend dat kan zijn.

Overdag rekening houden
Tip nummer 1 van mij is altijd om overdag wat rekening te houden. Dit door middel van wat minder koolhydraten en vetrijke producten op die dag zelf. Dit omdat bij uiteten deze macronutriënten juist meer worden verwerkt en gebruikt. Je 'spaart' als het ware calorieën. Daarbij moet je één ding wel goed onthouden; honger jezelf niet uit. Op deze manier maak je het voor jezelf moeilijker. Overeten is dan bijna niet te voorkomen en ook zal je eerder kiezen voor wat ongezondere producten. Eet dus gewoon voldoende maaltijden, maar kies voor producten die goed vullen, weinig kcal bevatten en toch wat volume hebben zodat je niet het idee hebt dat je niks mag eten.
Groenten is hiervoor keuze nummer 1. Natuurlijk mag/kan dit wel in combinatie met andere producten en hoef je niet te leven op een komkommer. Het voedingsmiddel waarvan is bewezen de meeste 'ruimte' in de maag op te nemen. Dit betekend dat het een vol gevoel geeft (verzadigd) en tevens natuurlijk gezond en laag in kcal. Dit kan natuurlijk in de vorm van bakken, koken, rauw, maar ook verwerkt in smoothies of bijvoorbeeld bereid in een soep gemaakt van groenten. Vult goed, bomvol vitaminen en smaakt heerlijk. Salades daarmee ook niet te vergeten. Hiermee kan je eindeloos variëren. Voeg wat kip, eieren, tonijn en zelfs fruit toe en je hebt een bak vol om van te genieten. Zelfgemaakte dressing en ready to go!  Daarnaast zijn eiwitten perfect om te gebruiken. Ik noemde ze eigenlijk net al even, maar ook deze geven een vol gevoel. Denk aan eieren, vis, mager vlees, yoghurt/kwark, hüttenkäse etc. Koolhydraten hoef je heus niet helemaal te schrappen, maar kies bijvoorbeeld voor een rijstwafel, volkoren/vezelrijke cracker van Wasa, volkoren cracottes etc.

De juiste productkeuzes op het menu
Om het voor jezelf makkelijk te houden kun je van te voren de menukaart alvast even online bekijken. Mits je natuurlijk weet waar je heen gaat. Zo kun je van te voren al een keus maken en weet je gelijk ongeveer wat het zal worden. Keuze van het restaurant is daarin ook wel een beetje van belang. Een Italiaan zal namelijk wat lastiger worden als gewoon een restaurant waar ze vlees of vis serveren. Heb jij de keus, kies dan verstandig haha;) Maar misschien kom jij er op deze manier wel al achter dat het dus heus niet zo'n slechte avond hoeft te worden. Wordt het een verassing of heb je geen idee wat de betere keuzes zouden zijn, houd dan de volgende dingen in het achterhoofd:

-Probeer stokbrood vooraf over te slaan of neem max 1 of twee stukjes (dun besmeerd). Dit zorgt vaak voor extra (onnodige) calorieën nog voordat je 'echt' moet gaan eten.
-Alcohol, iets dat je zelf in de hand hebt en eigenlijk beter niet kunt doen. Ga liever voor water of light frisdrank. Wil je toch iets drinken dan kun je het beste gaan voor een glas rode wijn of droge witte.
-Saus, vraag of dit bij salades of maaltijden apart kan worden geserveerd. Zo kun je zelf de hoeveelheid bepalen. Dit wil namelijk nog wel eens in overmaat aanwezig zijn. Zonde!
-Ook kun je eventueel vragen of je ipv patatjes of aardappels wat extra groenten of salade geserveerd kan krijgen. Prima optie en zorgt voor minder verleiding. Je mag vast een patatje meepikken bij de buurman of -vrouw voor de smaak.
-Dessert, dit is misschien heel logisch. Zorgt voor veel calorieën en vaak zit je al vol. Beter is dus van niet, maar erg lekker is het natuurlijk voor velen wel. Kies bijvoorbeeld liever voor koffie of thee en laat daarbij ook het koekje liggen.


Ik hoop dat jullie hiermee de volgende keer met een gerust hart, zonder schuldgevoel kunnen genieten van een heerlijk avondje uiteten. Denk aan balans. Een avond uiteten verpest heus niet gelijk het proces, ik wil je alleen inzicht geven op welke manier het voor velen nog makkelijker wordt om vooral mentaal te kunnen blijven genieten van een avond waarop je meer of anders eet :)

Ga daarom ook eens in de zoveel tijd gewoon los met het dessert..

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten