maandag 5 februari 2018

Gezond aankomen.. Hoe doe je dat?

Gezond aankomen.. Hoe doe je dat? Afgelopen week kreeg ik de vraag op welke manier je nu het beste op een gezonde manier in gewicht kunt aankomen. Zeker een goede vraag, want we hebben het natuurlijk in 90% van de gevallen vaak over afvallen en gewicht verliezen. Vandaag niet, want er zijn genoeg jongens en meiden die juist moeite hebben met het aankomen. En laten we dit 'probleem' zeker niet onderschatten.
Voor een deel heb ik hier al over gesproken in één van mijn vorige artikelen, 'Ins & outs wat betreft bulken' van januari (klik even hier), maar hier kunnen we nog wel veel meer aandacht aan wijden. Precies wat ik dus vandaag ga doen. Want welke producten zijn hiervoor nu het beste en op welke manier houd je het eetpatroon gezond wanneer je toch op een snelle en functionele manier veel kcal naar binnen wilt werken. Klinkt misschien makkelijk, maar als je op de 'gezonde' manier wilt aankomen, een snelle stofwisseling hebt en graag alleen onbewerkte producten eet, dan heb je zeker veel volume aan voedsel en dat is echt niet makkie.

Voor sommige een droom, voor andere een 'probleem' wat zelfs de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Denk er maar eens over na als je de hele dag  moet letten op veel en vaak eten, omdat je anders weet gewicht te verliezen. Tevens beïnvloed dit de bloedglucosewaarde waardoor men zich erg moe en futloos kan voelen. Juist hierdoor zal de energie dalen waardoor het alleen maar moeilijker wordt jezelf aan de grote maaltijden te houden. Vooral wanneer het lichaam dit niet gewend is. De bovenstaande kenmerken worden vaak ervaren door mensen met het zogenoemde lichaamstype ectomorf.  De ectomorf staat in de meeste gevallen bekend om een slank postuur, smalle schouders, een grote energiebehoefte en een andere spiervezelsamenstelling. Hierover in een volgend artikel meer..  

Anyway, waar te beginnen?
Als allereerst is het belangrijk bewust te zijn van het huidige eetpatroon. Schrijf dit eens voor een paar dagen op (doordeweeks en in het weekend), houd via een App je voeding/hoeveelheid bij of laat hier eens iemand naar kijken om te zien hoeveel jij daadwerkelijk binnenkrijgt. De eerste stap is om duidelijk te weten hoe de status nu is. Is  je voeding bijvoorbeeld consistent, en dan bedoel ik krijg je iedere dag ongeveer hetzelfde binnen, of is dit per dag verschillend. Kan nogal wat uitmaken. Pas dan kun je doelgericht aan de slag gaan om de inname te verhogen.

Bouw het rustig op
Zoals met eigenlijk vrijwel elke verandering in het eet- of leefpatroon, bouw het rustig op. Ga dus niet ineens 800kcal extra eten, maar begin met kleine hoeveelheden. Zo ben je misschien iets langer bezig, maar geef je wel het lichaam meer de tijd hieraan te wennen. Zal je zien dat de stofwisseling en opname in het lichaam ook nog eens beter zal verlopen. Daarnaast is dit vaak mentaal beter te hendelen. Iemand de opdracht geven met teveel extra kan weleens afschrikken waardoor het mentaal gezien teveel wordt. Dit moet natuurlijk worden voorkomen.

Productkeuzes
Niet geheel onbelangrijk, productkeuzes. Er zijn namelijk echt wel wat producten op de markt die én gezond zijn, hoger in kcal en toch wat makkelijk weg te krijgen zijn. Producten waarbij men eigenlijk tijdens het afvallen bewust van moet zijn, omdat deze ongemerkt voor extra kcal kunnen zorgen. In dit geval perfect. Denk maar eens aan noten. Super gezond, maar toch heel energierijk, klein en makkelijk weg te werken. Het kan bijvoorbeeld ook heel goed werken om een smoothie te maken. Drinken gaat vaak makkelijk en zo kun je er ongemerkt heel wat nutriënten in verwerken. Denk aan avocado met groentes en fruit, volle kwark, volle melk en pindakaas als dikke drink smoothie. Maar ook simpel weg een product als roomboter of peulvruchten als extra toevoeging aan de maaltijd maakt een maaltijd calorierijker. Over het algemeen kun je dus beter kiezen voor volle zuivelproducten, grotere porties, meerdere eetmomenten, energierijke smoothies of drinkwaar zoals chocomelk, ruim beleg met optioneel extra gebruik van roomboter, avocado, kaas, pindakaas etc., (vette) vis/vleessoorten zoals zalm, makreel, kip-/rundergehakt, energierijke repen met noten en dadels, natuurlijke eiwitpoeder en natuurlijk langzame koolhydraten in de vorm van zilvervliesrijst, quinoa, (zoete) aardappel, havermout etc.

En ofcourse, je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen wat minder gezonde producten te gebruiken om toe te voegen in het eetpatroon. Dit gaat vaak op een wat makkelijkere manier, maar ik wilde vooral aangeven dat ook op een gezonde manier dit niet onmogelijk is. Kies de manier die jij fijn vindt of mix van allebei een beetje ;)

Hopelijk kunnen jullie wat met deze informatie! Mocht je vragen hebben of liever persoonlijk begeleid willen worden, stuur mij vrijblijvend een berichtje of DM op Instagram @fitfoodhealthyvonne Ik help je graag :)

Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten