donderdag 15 februari 2018

Wanneer gewichtverlies niet wilt lukken...

Wanneer gewichtsverlies niet wilt lukken.. Zijn stress en hormonen dan toch de boosdoener? Je hebt er voor je gevoel al alles aan gedaan, maar afvallen of eigenlijk het vetpercentage naar beneden krijgen, wilt na lange tijd nog steeds maar niet lukken. Hoe zou dit kunnen komen? In de meeste gevallen is dit nog steeds te wijden aan het teveel en/of te weinig eten en/of bewegen, maar in dit artikel wil ik uitleggen dat dit heus niet altijd het geval hoeft te zijn of in ieder geval niet de hoofdfactor. Er zijn namelijk nog meer factoren die progressie kunnen verstoren. Vandaag bespreek ik er twee..

Stress
Uit onderzoek is gebleken dat het stresshormoon cortisol zowel bij mannen als vrouwen de meeste invloed heeft op vetverdeling. Cortisol stimuleert het enzym Lipoproteïne Lipase (LPL), wat ervoor zorgt dat cellen vet kunnen opslaan. Dit wil zeggen dat het belangrijk is om de hoeveelheid stress in het lichaam zo laag mogelijk te houden. Dit kun je doen door voldoende te ontspannen, op tijd en kwalitatief goed te slapen en daarnaast voldoende rust te nemen van training om de aanmaak van cortisol te beperken. Tijdens het trainen maakt het lichaam namelijk ook cortisol aan. Wat ontspanning inhoudt kan voor ieder individu anders zijn.

Stress kan tevens zorgen voor het ontstaan van verschillende maag- en/of darmklachten. Dit wordt meermaals veroorzaakt door een slechte spijsvertering en/of een verminderde opneembaarheid van voedingsstoffen. Er is mogelijk een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm. Dit noemt men een ‘lekkende darm’ of het Leaky Gut Syndroom. Hierdoor kan het lichaam disfunctioneren en worden voedingstoffen, die bijvoorbeeld bijdragen aan het verliezen van gewicht, onvoldoende benut.

Hormoonverstoring
Een disbalans van hormonen kan er tevens ook voor zorgen dat verschillende gezondheidsklachten waaronder problemen met het verliezen van vet en/of gewicht ontstaan. Voeding is één van de belangrijkste factoren als het gaat om het creëren van een juiste hormoonbalans. De volgende producten kunnen helpen bij het verbeten van deze hormoonspiegels.
1. Volle granen zoals quinoa, zilvervliesrijst of havermout: deze producten bevatten een lage glycemische index waardoor stijging van de bloedsuikerspiegel minder groot is.
2. Noten en zaden zoals ongezouten walnoten, amandelen en pompoenpitten: deze producten bevatten eiwitten, gezonde onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen. Vetproducten zorgen ervoor dat insuline minder snel wordt afgegeven in het lichaam.
      *Noten, sesamzaad en pindakaas bevatten daarnaast tryptofaan. Dit is een aminozuur dat invloed heeft op hormonale problemen zoals angst en depressie.
3. Kruisbloemige groenten zoals bloemkool, broccoli en kool: Deze groenten zijn een bron van fyto-oestrogeenverbindingen die helpen hormonen in balans te krijgen. Daarnaast zijn groenten natuurlijk rijk aan talloze antioxidanten en voedingsstoffen die ons lichaam beschermen tegen infecties, ontstekingen en ziektes.

De volgende producten kun je beter mijden i.v.m. hormoonverstoring:

1. Verzadigde vetproducten waaronder ook rood vlees: een overmaat aan verzadigd vet kan leiden tot een oestrogeen-dominantie wat hormoonspiegels in de war schopt.
2. Geraffineerde voedingsmiddelen met suiker of wit-meel: deze producten verhogen de bloedsuikerspiegel en hebben daarom een negatieve invloed op de insuline gevoeligheid en algehele hormonen in het lichaam.
3. Fast-food: deze producten spreken voor zich. Fast-food bevat veel verzadigd vet, suiker, vaak te weinig vezels en te weinig volwaardige voedingsstoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren.

Hopelijk geeft deze informatie net wat meer inzicht en kan het jou helpen op weg naar een gezond en fit lichaam. En als kleine reminder.. geef nooit op, soms moet je gewoon net even wat meer geduld hebben wil resultaat zich in de spiegel laten zien.
Liefs, Yvonne




Geen opmerkingen:

Een reactie posten