zondag 13 september 2015

Het verhaal achter mijn macro's + de plannenZoals beloofd zou ik de veranderingen in mijn voeding nog even verder toelichten.
In mijn vorige blog (yvonne's update 4.0) vertelde ik jullie al, dat ik op dit moment tevreden ben met hoe ik eruit zie, maar dat er eigenlijk voor mij nooit echt een eindstreep is. 
Er zijn altijd nog dingen die je kunt verbeteren of ontdekken en ik vind het leuk om daar iets mee te doen. 
Zo ook dus met mijn voeding. 

Macro issue
Vaak als ik dingen over mijn eten post of een blog schrijf over wat mijn macro's zijn, dan zijn er veel mensen die niet kunnen geloven dat ik met die getallen zo'n actief leven kan leiden. Ze reageren vaak met reacties als; dat is toch veel te weinig?, hoe kan dat nou?, zo heb je toch te weinig energie? enz..
Dit is op zich en logische reactie, maar in mijn geval dus niet helemaal terecht. 
Ik ben een klein meisje (1.58m). Hierdoor is mijn behoefte al iets lager als die van de gemiddelde Nederlandse vrouw. Maar, ik geef jullie gelijk. Voor mijn levensstijl lijkt het inderdaad misschien wat laag.

Ik zou kunnen zeggen dat deze opmerkingen mij helemaal niks doen, maar dan zou ik jullie nu geen uitleg geven. En dat is dus wat ik vandaag wel ga doen:)
Al vind ik eigenlijk dat ik niemand iets hoef te verantwoorden, ik heb nou eenmaal wel een blog, een kleine voorbeeld functie en ik vind het daarom ook belangrijk jullie van goede en eerlijke informatie te voorzien. Dus ook over hoe ik mij over bepaalde dingen voel. Hopelijk zullen jullie dan iets meer begrijpen en begrip hebben voor de reden achter deze getallen. 
Nog even ter informatie..mijn macro's zijn tot nu toe: 100 kh, 40 vet en 140 eiwit. 

Feeling good
Voor mij was dit op het moment voldoende en ook perfect voor de doelen die ik had. Mijn trainingen gaan goed, ik heb genoeg energie, mijn spiermassa stijgt nog steeds, mijn vetpercentage is gedaald en ook is mijn lichaam qua uiterlijk, ten opzichte van vorig jaar, veel veranderd. Niks op aan te merken dus. Maar om deze macro's voor jullie wat begrijpelijker te maken, zal ik uitleggen hoe het komt dat mijn macro's nou eenmaal zo laag zijn. 

Mijn lichaam zit in spaarstand
Simpel gezegd, doordat ik een periode in mijn leven veel te weinig voeding heb binnen gekregen, is mijn lichaam zich gaan aanpassen. Dit is een natuurlijk proces van het lichaam dat gaat werken wanneer je lichaam te weinig eten binnenkrijgt. Als je lichaam weinig energie krijgt, gaat het automatisch na een tijdje de verbranding verlagen om zo het tekort aan voeding te kunnen compenseren. Alles wat binnen komt, word dus sneller vast gehouden. Je lichaam gaat in zogeheten spaarstand en je metabolisme (verbranding) verlaagt hierbij. Dit omdat het bang is een periode niks te krijgen, waardoor je lichaam niet meer optimaal zou kunnen functioneren. Begrijpen jullie het nog?
Op zich een fijn systeem, maar dit is natuurlijk totaal niet hoe je het wilt. Je wilt juist een hoger metabolisme, waardoor je met meer voedsel toch persoonlijk gewenste doelen kunt bereiken. Een dieet met veel te weinig nutriënten, is namelijk voor een langere periode niet mogelijk op een gezonde manier. Daarnaast creëer je het gevreesde jo-jo effect. Puur omdat je lichaam zich heeft aangepast aan de situatie.

Hoe ga ik dit veranderen en waarom?
Natuurlijk zou ik meer willen eten. Wie niet?! Ik hou van eten en daarnaast zorgt het ervoor dat je prestaties kunt verbeteren. Ik heb er daarom voor gekozen om weer een reverse diet te gaan doen. 
Vorig jaar heb ik dit ook al gedaan (kan je nagaan hoe laag ik toen zat) en dit heeft mij toen ook geholpen. Vooral om meer koolhydraten te kunnen eten. Iedere week verhoog ik langzaam mijn intake en houd ik mijn gewicht in de gaten. Op basis daarvan maak ik aanpassingen. Zo kan mijn lichaam langzaam wennen aan de nieuwe inname en verhoogt het dus (hopelijk) het metabolisme. 
Op deze manier kan ik ieder seizoen mijn metabolisme weer een beetje opkrikken naar een normaal niveau. Helaas kost dit veel tijd. 

Nu kun je denken, eet gewoon een periode heel veel en zorg daarmee dat je anders gewend raakt. Het punt is dat je dan in een korte tijd veel aankomt, omdat je lichaam zoveel eten niet gewend is. Je metabolisme is nog laag en dus houd je lichaam het eten vast. Dit is niet wat ik wil en daarom wil ik via reverse diet, mijn lichaam langzaam laten wennen. Je voorkomt hierdoor een enorme stijging in het vetpercentage. 

Hopelijk heb ik jullie een beetje meer inzicht gegeven over mijn plannen en weten jullie voortaan waar mijn lage calorie inname vandaan komt. Mijn lichaam heeft na best een lange tijd hier dus nog steeds gevolgen van en het kost tijd om dit weer te herstellen. Ik ben zelf weer erg benieuwd hoe het gaat verlopen. Hoe lang ik dit ga doen, hangt af van de resultaten. 

Eet en geniet!
Ik wil met deze blog ook zeker aangeven, dat het te weinig- tot niet eten (diëten), slecht is voor je lichaam. Ik ervaar na een lange tijd nog steeds vervelende gevolgen en het is niet makkelijk om hier weer vanaf te komen. Daarnaast staat eten ook voor plezier en gezelligheid en dat moet je jezelf zeker niet ontnemen. Geniet! Daar is eten veel te lekker voor. Iedereen dus lekker blijven eten en geef je lichaam wat het nodig heeft. Op deze manier zullen jou doelen ook sneller te zien zijn. 

Hoe dit alles zal verlopen, mijn ervaring en mijn veranderingen kunnen jullie zeker hier terug gaan lezen. Andere ervaringen en tips zijn natuurlijk welkom!
Jullie horen van mij, 

Liefs, Yvonne

2 opmerkingen:

  1. Hey, wat een ontzettend leuke leerzame blog heb je! Ik volg je blog al een tijdje en vind je artikelen en recepten echt leuk, thanx!! Zelf heb ik ongeveer iets soortgelijks gehad, toen ik 15 was ben ik veel afgevallen en at ik ongezond weinig (3 boterhammen en klein schepje avondeten per dag). Mijn lichaam raakte hierdoor ook in de spaarstand, ik kon bijna niks eten en ik kwam al aan. En inderdaad, ook ik ondervond veel vervelende lichamelijke gevolgen van het strakke lijnen... Zelf heb ik ook heel veel reverse dieting gedaan in combinatie met krachttraining om uit de spaarstand te komen, dit beviel en bevalt super! Ik werd er alleen maar slanker en strakker door en merkte dat mijn kleding stukken beter zat. Inmiddels ben ik 20 en volledig uit de spaarstand. Ik ging ongeveer van 600-800-1000-1200- kcal eten voordat ik ging avondeten, vooral opgebouwd uit producten zoals brood (veel brood!!), muesli, kwark, en fruit. Hier kwam dus nog m'n avondeten en kwark 's avonds bij. Aankomende tijd ga ik proberen om nog meer op te hogen, en wanneer ik merk dat ik een dikker ''vetlaagje'' heb, dan vervang ik gewoon een dagje al het brood dat ik eet voor rijstwafels. Ik voel me trouwens ook veel energieker :) en zou niet meer terug willen, het vele eten went snel hahaha! Heel veel succes, ben echt benieuwd naar je ervaring! Liefs Iris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He Yvonne! Helaas heb ook ik een periode gehad van heel weinig eten en veel te veel afvallen... Ben al een tijdje bezig met meer eten, alleen wilt het aankomen nog niet echt lukken. Ik vraag me dan ook af of jij de informatie van dat reverse dieet met iemand hebt besproken (Dieëtiste?) of gewoon van internet hebt gehaald? Groetjes Fleur

    BeantwoordenVerwijderen