Wat is het verschil tussen enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten?
Dit is een vraag die ik vaak gesteld krijg, maar dit is helaas ook heel moeilijk uit te leggen.
Dat komt omdat er wat chemie kennis voor nodig is en dat zit best lastig in elkaar.
Hopelijk kan ik jullie het verschil een klein beetje in 'makkelijke' taal uitleggen.
Daarbij zal ik vertellen in welk product wat voor soort vet zit en waar ze goed voor zijn.
Dat komt omdat er wat chemie kennis voor nodig is en dat zit best lastig in elkaar.
Hopelijk kan ik jullie het verschil een klein beetje in 'makkelijke' taal uitleggen.
Daarbij zal ik vertellen in welk product wat voor soort vet zit en waar ze goed voor zijn.
Onverzadigd vet kan je indelen in enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd vet. Eigenlijk zijn het gewoon allebei onverzadigde vetten, maar ze hebben beide een andere functie in het lichaam. Van de meervoudig onverzadigde vetten wordt beweerd dat deze het gezondste zijn, omdat deze het meeste bijdragen aan een gezond lichaam.
Verzadigde vetten noemen we ongezonder, omdat deze geen dubbele bindingen in de structuurformule hebben.
Onverzadigde vetten noemen we gezonder, omdat deze wel dubbele bindingen hebben in de structuurformule.
Daarbij geld; heeft het onverzadigde vetzuur één dubbele binding dan is het een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en heeft het onverzadigde vetzuur meerdere dubbele bindingen dan is het een meervoudig onverzadigd vetzuur.
*een structuurformule is de weergave van bijvoorbeeld een vet, in chemische taal.
*Een dubbele binding is de verbinding tussen verschillende moleculen in het vetzuur. Eigenlijk hoe stevig ze aan elkaar vast zitten.
Enkelvoudig onverzadigde vet producten:
-olijfolie
-pinda’s
-koolzaad olie
Meervoudig onverzadigde vet producten:
Vooral Omega 3 en omega 6 producten!
-Zalm/makreel (vette vis)
-walnoten
-dieet margarine
-vloeibare bak- en braadproducten
-zonnebloemolie
Waarom zijn deze meervoudig onverzadigde vetten nou zo goed?
-het verbeterd afweer tegen ziektes
-ze verminderen hart- en vaatziekten
-het verbeterd de bloeddruk
-ondersteunt het immuunsysteem
-belangrijk voor groei en hersenontwikkeling
-beschermt tegen bloedstolling en onregelmatige hartslag
-belangrijk bij mensen met hypertensie en atherosclerose
Verzadigde vet producten:
-snacks (koek, snoep, taart, frituur)
-zuivel (volle melk, volle yoghurt, vla)
-vlees (slavink, spareribs, shoarma, worst)
-cacao vet (chocola)
-palmolie (frituurvet)
Het is dus belangrijk om bij producten te kijken wat voor een vet er dus eigenlijk in het product zit. Vetten heb je nodig, maar er zit nogal een verschil tussen gezond of ongezond vet. Onverzadigde vetten zijn altijd beter, deze heb je ook echt nodig. Probeer verzadigde vetten zo veel mogelijk te vermijden en transvetten al helemaal. Het is belangrijk om minstens één keer in de week vette vis te eten. Dit levert gezonde voedingswaarde, zoals bijvoorbeeld de belangrijke omega 3.
Zoals je ziet vind je verzadigde vetten veel terug in de dagelijks gebruikte producten.
Probeer hier op te letten en kies voor de gezondere opties. Vet heb je nodig, maar kies bewust en let op je inname. Je hebt namelijk al gauw teveel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten