dinsdag 15 april 2014

Op dieet! Goed of fout?

Koolhydraat arm dieet, vet vrij dieet, shake dieet, smoothie dieet, eiwit dieet en crash dieet. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Er zijn zoveel verschillende diëten dat mensen niet meer weten welke  ze nou moeten kiezen, wat het beste werkt en wat de gezondste manier is om gewicht te verliezen.
Graag wil ik jullie hier vandaag een kleine uitleg over geven. De vele vragen rondom diëten is logisch, omdat er rondom voeding en diëten zoveel verschillende dingen worden gezegd. Hierdoor weet je niet meer waar je naar moet luisteren. Ook voor mij is het een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat er nogal wat dingen bij komen kijken. Maar met mijn kennis hoop ik jullie iets wijzer te maken.

Allereerst is ieder persoon anders, dus ook iedereen reageert anders op bepaalde diëten en afvallen. Ik zal jullie maar gelijk zeggen dat ik geen voorstander ben van diëten. Gezond leven en zijn is namelijk een levensstijl en niet een bepaalde periode van minder eten. Als je echt gewicht wilt verliezen en dit ook wilt behouden zal je simpelweg gewoon gezond en voedzaam moeten eten. Natuurlijk mag je af en toe iets lekkers, maar de valkuil is vaak dat dit niet bij af en toe blijft. Veel mensen zijn te zwaar, omdat ze teveel en de verkeerde dingen eten. Je moet dus gaan kiezen voor gezondere product varianten.
Ik zal aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat er met het lichaam gebeurt wanneer je een periode een dieet volgt en waarom ik hier dus tegen ben.
Bijvoorbeeld het koolhydraatarm dieet. Ik kan je garanderen dat je hiermee afvalt. De makers van dit dieet hebben daarom ook gelijk dat het dieet werkt. Dit komt omdat veel eetpatronen in Nederland voor het grootste gedeelte uit koolhydraten bestaan. Maar bedenk hierbij dat dit geen gezonde manier is. Koolhydraten leveren per gram 4 kcal aan energie. 
Wanneer je koolhydraten dus weghaalt  mis je een groot gedeelte voedingsstoffen waardoor je energie enorm zal dalen. Dit dieet kan je dus nooit lang volhouden. Je krijgt te weinig vitaminen, mineralen en vezels binnen.                          
Hierdoor ga je dus weer kleine porties koolhydraten aan je eten toevoegen, of je pakt je oude eetpatroon helemaal  weer op omdat je energieloos bent. Eigenlijk vrij logisch, omdat koolhydraten bijna niet weg te denken zijn in een normaal leef/eetpatroon.
Ondertussen in de periode van diëten is jouw stofwisseling (verbranding) enorm gedaald. Je lichaam kreeg minder binnen, waardoor je lichaam minder hoefde te verbranden. Wanneer jij weer, brood, pasta, rijst en aardappelen gaat eten, zal je dus aankomen. Dit komt ten eerste omdat je lichaam geen koolhydraten meer gewend is. En ten tweede omdat jouw verbranding veel lager is dan daarvoor. Je lichaam doet dus niks met deze koolhydraten en slaat ze op. Nu zullen jullie het misschien al weten, maar koolhydraten worden omgezet in suikers en deze suikers worden weer opgeslagen in het lichaam door vet. Je vetpercentage en gewicht zal dus weer toenemen en zo kan je weer van vooraf aan beginnen. Alles is voor niks geweest en grootte kans dat je nog meer weegt dan daarvoor, omdat de algemene verbranding dus omlaag is gegaan. Dit noem je nou het zo gevreesde jo-jo effect.
Dit effect doet zich eigenlijk voor bij alle verschillende diëten die er bestaan. Het punt is, een voedingsstof weglaten en later weer toevoegen is gewoon een slechte manier. Helemaal als we het hebben over de shake en crash diëten. Hierdoor raakt je lichaam al helemaal snel door de war. Alle binnenkomende voedingsstoffen worden gelijk vastgehouden, omdat het lichaam een tijd weinig binnen kreeg en bang is geen reserves te hebben.

Maar wat moet je dan wel doen?
Het is belangrijk dat je iedere dag al je voedingsstoffen binnen krijgt, want al je voedingsstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten) heb je ook echt nodig. Nou heb je natuurlijk veel verschillende producten die deze voedingsstoffen bevatten. Het gaat hierbij erom dat je de juiste voedzame producten kiest die niet veel suiker en verzadigde vetten bevatten. Ook is het vaak zo dat iemand met overgewicht zijn porties moet verkleinen. Afhankelijk van hoe actief je op een dag bent, zijn ongeveer 6 kleine eetmomenten goed. Drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Je energie inname moet dus per eetmoment omlaag. Kies hierbij voor vooral veel volkoren producten die goed vullen en groente en fruit als tussendoortjes. Bij de avondmaaltijd is het belangrijk dat je minimaal 200 gram groente neemt. Hierdoor zal je s ’avonds ook minder zin hebben om te snacken omdat je een voller gevoel hebt. In mijn volgende blog zal ik iets uitleggen over productkeuzes.

Ik hoop dat ik jullie in het kort heb kunnen uitleggen waarom diëten geen goede manier van afvallen is. Het werkt voor een korte periode, maar daarna verval je in je oude eetpatroon. Dit komt omdat een dieet vaak niet is vol te houden is en omdat je niet leert om gezonde  product keuzes te maken. Je moet gezond eten namelijk niet zien als een dieet, want van gezond voedsel mag je best veel eten.  Ook gezond voedsel is heel lekker! Je bent vaak aan je eigen eten gewend en dat maakt het moeilijk voor mensen om een verandering aan te brengen. Als je het zou proberen weet ik zeker dat je het eten niet meer als een straf ziet. Het is je hele leven vol te houden en het grote voordeel  is dat je alleen maar meer van eten gaat genieten.
Bij het kopje recepten kun je een kijkje nemen om ideetjes van recepten en producten op te doen!

Enjoy your diet free life!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten