vrijdag 1 maart 2019

Meatless March



Een week vegetarisch eten, maar wat komt hier allemaal bij kijken? In deze blog gaat Tessa het daar over hebben met jullie! Van 11 maart tot 17 maart is het weer zover; de Nationale Week Zonder Vlees. Deze week is initiatief van de oprichtster van De Hippe Vegetariër; Isabel Boerdam. Het doel van deze week is om de mening te delen dat het niet meer nodig is om elke dag vlees te eten. Een dagje zonder vlees is tegenwoordig niet meer dan normaal en tijdens deze week wordt hier extra aandacht aan besteed door een week lang geen vlees te eten. En wist je dat de tijdens deze week 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees bespaard?
Maar wat komt hier voor je eigen gezondheid verder nog bij kijken? En wat betekent dit voor het klimaat en het milieu? Hieronder zullen we de voor- en nadelen met jou tegen elkaar opwegen om hier een volledig beeld van te krijgen!
  
Om te beginnen zal ik jullie kort wat vertellen over mijn eigen voedingspatroon wat betreft ‘het eten van vlees’. Ik ben geen vegetariër en ben dus niet helemaal gestopt met het eten van vlees. Wel zorg ik er voor dat ik niet elke dag vlees eet en probeer ik dit te vervangen door ei, peulvruchten en/of vleesvervangers om geen voedingsstoffen te missen. Je kan hiermee heerlijke gerechten maken! Wel eet ik regelmatig vis; met name zalm voor de omega’s en af en toe andere soorten vis zoals kabeljauw, gamba’s, tonijn of andere vissoorten. Ik zorg er wel altijd voor dat ik dit bij een goede viszaak kopen en niet grofweg de eerste de beste pak in de supermarkt. Op deze manier zorg ik voor voldoende variatie en balans in mijn voedingspatroon en kan ik elke dag opnieuw genieten van heerlijke maaltijden!

 Maar wat zijn nu de voordelen en nadelen van het eten van vlees of geen vlees?
Laten we beginnen met de voordelen! Komen ze:
  1. Om het maar eerst even tot je eigen gezondheid te betrekken; over het algemeen leef je gezonder! Als je veel rood en bewerkt vlees eet heb je meer kans op verschillende gezondheidsproblemen waaronder hart- en vaatziekten, diabetes of darmkanker. Als je dus minder vlees eet heb je minder risico op het ontwikkelen van deze ziektes!
  2. Je bent goed bezig voor het klimaat en het milieu als je geen vlees meer eet. Door de enorme veehouderij ontstaat er veel CO2 door alle broeikasgassen. Wist je namelijk dat één koe gelijk staat aan 4.5 auto’s? En dan hebben we het nog maar over één koe. Er is ontzettend veel water en voer nodig voor al deze dieren, als je dus geen vlees meer zou eten zou je dit ook besparen samen met alle bomen die je bespaard die normaal gekapt zouden worden voor de productie van het voer voor de dieren. Win-win situatie dus!
  3. Tegenwoordig wordt vegetarisch eten steeds lekkerder! Er zijn steeds meer vegetarische producten op de markt te verkrijgen. Van het standaard assortiment aan tofu, tempeh en peulvruchten wordt het assortiment nu ook uitgebreid tot linzenburgers, verschillende soorten falafel, vegetarische kipstuckjes en “rund”. Er is zoveel dat ik je wil aanraden om eens naar de supermarkt te gaan en eens te kijken naar de producten in het vegetarische schap. Wees creatief en maak hier eens een lekkere en voedzame maaltijd mee. Mocht je hier vragen over hebben kan je die altijd aan me stellen trouwens. Schroom vooral niet! En nog een kleine tip: voor de beste falafel moet je echt een keer bij bar kauffmann eten in Amsterdam west!
  4. Last but not least: natuurlijk veroorzaak je minder dierenleed! Dit is eigenlijk het meest vanzelfsprekende. Als je wat vaker vegetarisch eet (of wat vaker vegetarisch) scheelt dit ongeveer 900 dieren per persoon. Dat is niet niks, hè?

Tja, leuk al die voordelen. Maar helaas zitten er ook nadelen aan. Bij een volledig vegetarisch voedingspatroon is er een kans op een vitamine – B12 tekort. Vitamine B12 is een belangrijke in water oplosbare vitamine wat zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen in ons lichaam (deze zijn nodig om zuurstof in je bloed te kunnen vervoeren). Ook is B12 een belangrijke vitamine voor een goede werking van het zenuwstelsel en zorgt het voor onze energievoorziening. Het is een vitamine wat alleen in dierlijke producten zit. Dus niet alleen in vlees en vis, maar ook in melk, melkproducten en eieren. Als je dus helemaal geen dierlijke producten meer eet, is er een kans op een tekort. Het wordt dan ook aangeraden voor veganisten en ook vegetariërs om vitamine B12 bij te slikken.

En mocht je nou wel vlees eten, wat natuurlijk helemaal niet persé slecht krijg je vaak wel genoeg vitamine B12 binnen en hoef je dit niet extra te suppleren. Ook zit er in vlees veel ijzer en eiwitten wat de bouwstenen van ons lichaam zijn. Ook krijg je door het eten van vlees zink binnen; een mineraal welke goed is voor de opbouw van eiwitten en zorgt voor de groei en ontwikkeling van weefsel. Ook heeft zink een belangrijke werking van ons afweer- en immuunsysteem. Wel zit hier een kleine maar aan: veel vlees wat je in de supermarkt kan kopen bevatten vaak veel hormonen welke niet goed zijn voor onze gezondheid. Probeer je vlees dan ook altijd bij een goede slager te halen zodat je weet dat dit van goede kwaliteit is.


Graag zou ik jullie allemaal nog mee willen geven dat het altijd nog jouw eigen keuze blijft of je wel of niet vlees eet! Vergelijk jezelf niet met anderen en doe vooral waar jij je goed bij voelt. Mijn doel hiermee is om je alleen maar wat inzicht te geven en de voor- en nadelen met betrekking tot gezondheid op elkaar af te stemmen. Want ja, ik blijf natuurlijk een diëtiste (in opleiding weliswaar ;) ) die graag met een kritische blik naar onze voeding kijkt!

En voor nu; tot de volgende keer weer! Hopelijk hebben jullie hier wat aan.

Liefs,
Tessa (@tessavanamsterdam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten