Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit, maar de eiwitkwaliteit per product verschilt. Dit hangt af van hoe goed het lichaam het eiwit kan verteren, de opname en de hoeveelheid essentiële aminozuren. Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren waarvan er zo’n 22 verschillende bestaan. Deze kun je onderverdelen in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het woord zegt het al; essentiële aminozuren heeft het lichaam nodig. Deze móeten via voeding het lichaam binnen komen. Niet-essentiële aminozuren kunnen door het lichaam zelf worden aangemaakt. Wanneer eiwitten via voeding het lichaam binnen komen worden deze afgebroken tot aminozuren en verder gebruikt voor verschillende functies binnen het lichaam.
De essentiële
aminozuren:
-Histidine-Isoleucine
-Leucine
-Lysine
-Methionine
-Fenylalanine
-Threonine
-Tryptofaan
-Valine
Dierlijk eiwit
Dierlijke eiwitten bestaan voornamelijk uit de essentiële
aminozuren. Je zou dus kunnen zeggen dat dierlijk eiwit een goed product is om
te eten. De samenstelling van dierlijk eiwit komt namelijk het meest overeen
met ons lichaamseigen eiwit. Voorbeelden van deze dierlijke eiwitten zijn:
-vlees-vis
-gevogelte
-melk(producten)
-kaas
-eieren
Plantaardige eiwitten
Plantaardige eiwitten hebben een andere samenstelling en
bevatten in tegenstelling tot dierlijke eiwitten veel minder ‘complete‘
aminozuren, omdat er één of meerdere aminozuren ontbreken. Daarnaast is de
opname van plantaardige eiwitten minder goed als de opname van dierlijk eiwit. Een
aantal voorbeelden van plantaardige eiwitten:
-granen-peulvruchten zoals linzen, bonen
-noten
-paddenstoelen en producten die hiervan zijn gemaakt
Nu wil dit natuurlijk niet zeggen dat dierlijk eiwit persé
beter is als plantaardig eiwit. Een voedingspatroon moet namelijk beoordeeld
worden op zijn totaliteit en de kwaliteit hiervan is niet afhankelijk van één
op zich zelf staand product, zoals het aanwezige dierlijke eiwit. Plantaardige
eiwitproducten bevatten juist weer andere gezonde voedingsstoffen die in dierlijk
eiwit niet terug te vinden zijn. Tevens is uit wetenschappelijk onderzoek
gebleken dat teveel dierlijk eiwit, voornamelijk bewerkt rood vlees, ook
nadelige gevolgen heeft voor ons lichaam. Teveel inname kan de kans op hart- en
vaatziekten vergroten. Een goede afwisseling in het eetpatroon met voornamelijk
(biologische) kip, vis, melkproducten en ook vleesloze dagen met peulvruchten
of vleesvervangers zijn dus aan te raden. Als vegetariër is het belangrijk erop
te letten voldoende vitamine D en vitamine B12 binnen te krijgen aangezien plantaardige
eiwitten hier een tekort aan hebben.
Liefs, Yvonne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten