vrijdag 14 juni 2019

WEL of GEEN KOFFIE?!

WEL of GEEN KOFFIE?!
Nog altijd is koffie een (dagelijks) favoriet drankje voor velen, maar is dit nu ook bevorderlijk voor onze gezondheid? Zoals altijd zijn er voor- en nadelen te benoemen. Lees hier mijn mening..
Nadelen
Koffie maakt het lichaam zuurder. Dit kan in sommige gevallen voor een overschot aan afvalstoffen zorgen die de lever maar moeilijk kan verwerken. Hierdoor kunnen onder andere huidklachten zoals acne of overmatig zweten ontstaan. 

Ook bij veel stress, spanning, of emotie is koffie af te raden. Het heeft invloed op het zenuwstelsel en dit kan een erg opgejaagd en onrustig gevoel geven. Daarnaast heeft het natuurlijk ook invloed op onze slaapkwaliteit. Neurotransmitters, die ervoor zorgen dat het lichaam s'avonds meer in ruststand komt, worden belemmerd en daarom wordt het inslapen en doorslapen moeilijker. Het lichaam is letterlijk nog niet geprogrammeerd om te relaxen. Ook kan die korte energiekick verslavend werken waardoor je telkens alleen maar meer van deze reactie nodig hebt om 'normaal' te kunnen functioneren. Risico op een grotere dip is al snel het gevolg.

Voordelen
Wel brengt koffie mensen bij elkaar. Small talk aan het begin van de werkdag, een koffiedate, in de avond na het eten.. het is onderdeel van sociaal contact en dat is onze 'online' wereld naar mijn mening iets positiefs. Ook kan het motiverend werken om te gaan sporten. 

Conclusie
Goed of slecht wil ik dus niet zeggen, wees je bewust van de inname, drink voldoende water (minimaal 2-2,5 liter per dag) en zorg dat je er niet afhankelijk van wordt. Dan is er naar mijn mening niks aan de hand. Bij voorkeur niet na 14:00 en houd een gemiddelde inname (afhankelijk van gewicht/leeftijd) van max 3-4 kopjes. 

Nog persoonlijker advies? Door middel van een EMB bloedtest kunnen we zien of koffie een belemmerende factor is voor jouw gezondheid. 

Eerlijk, wie kan er niet functioneren zonder koffie? ;p

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten