woensdag 19 juni 2019

Hoe herken je een Magnesium tekort?


Hoe herken je een magnesium tekort? - Allereerst, wat doet magnesium? Magnesium is verantwoordelijk voor meer dan 300 enzymprocessen in het lichaam. Te denken aan onder andere de eiwitsynthese, vertering, neurologische systemen etc. Bijna elk systeem in het lichaam heeft magnesium nodig om te kunnen functioneren. Dit maakt het mineraal zo essentieel in het lichaam, en verklaard ook waarom bij een tekort snel uiteenlopende klachten kunnen ontstaan. 
Hoe komt het dat veel mensen last hebben van een magnesium tekort? 
Hiervoor zijn een aantal oorzaken te geven. Ten eerste is dit mede te danken aan onze bodem die hedendaags minder rijk is aan magnesium. Hierdoor krijgen ook dieren via voeding minder magnesium binnen wat er automatisch ook voor zorgt dat ook ons eten minder van dit essentiële mineraal bevat. Daarnaast bevat ons water fluoride en chloor. Dit zorgt ervoor dat magnesium uit bijvoorbeeld voeding gebonden wordt. Er is dus minder opneembare magnesium beschikbaar. Ook kan een overmaat aan ('verkeerde') koolhydraten zorgen dat minder magnesium wordt opgenomen doordat hoge insuline levels in het lichaam ontstaan. 
Welke voornaamste gevolgen kunnen ontstaan bij een magnesium tekort?

1.       Stijve spieren en krampen

En dan hebben we het niet over de kramp of verzuring dat ontstaat tijdens het sporten, maar echt de strak gespannen spieren waar je ook na het sporten nog last van hebt. Wanneer te weinig magnesium aanwezig is kunnen andere mineralen hun werk niet goed doen. Tevens worden deze mineralen extra verbruikt omdat het lichaam het tekort probeert te compenseren. Hierdoor kunnen op den duur ook andere mineraaltekorten ontstaan. Dit verklaard mede een slecht herstel van de spieren. Oftewel, de homeostase van het lichaam wordt in de war geschopt. Mineralen zorgen normaal dat spier contractie mogelijk is. Dit is de reden dat stijfheid, slecht herstel en krampen kunnen ontstaan.

2.       Slapeloosheid

Heb jij problemen met doorslapen? Dan is magnesium misschien het probleem. Magnesium is van belang voor het parasympatisch neurologisch systeem wat ons helpt te kalmeren. Bij een tekort aan magnesium ben je minder in staat rust in het lichaam te creëren. Automatisch heeft dit invloed op de kwaliteit van slaap. Daarnaast zal de productie van melatonine (de stof die ervoor zorgt dat jij in slaap valt) tekort schieten. Het gehele slaap-waak ritme wordt verstoord.

3.       Angst en stress

Magnesium heeft invloed op de werking van GABA, dit is een neurotransmitter. GABA is ook verantwoordelijk voor rust, kalmte en stressbestendigheid in ons lichaam.  

Als jij chronisch stress ervaart, kan het zijn dat een tekort aan magnesium de oorzaak is. Magnesium helpt cortisol levels (stresshormoon) stabiel te houden. Bij een tekort kan een onnodige aanmaak van cortisol ontstaan doordat de hypothalamus in de hersenen wordt geactiveerd. Het systeem dat onder andere verantwoordelijk is voor de activatie van cortisol. Andersom zorgt magnesium dus voor een relax en ontspannen gevoel.

Hoe kun je een tekort testen?

Symptomen zijn vaak leidend, maar de enigste manier om daadwerkelijk erachter te komen of een magnesiumtekort de oorzaak is van jouw klachten, is om een bloedtest te doen. Pas dan kun je zeker weten of het nodig is hier extra aandacht aan te besteden door middel van voeding en/of suppletie. 

Let erop dat je bij suppletie wel kiest voor de juiste opneembare vorm, anders heeft het lichaam er niets aan! Via mijn webshop kun je deze hier direct bestellen! Dit zijn hoogwaardige supplementen zonder onnodige toevoegingen. 

Pssstt.. en aangezien jij het tot het einde van dit bericht hebt gered, ontvang je 10% korting met de code 'SUPPYVONNE'. 


Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en mogelijk kan ik je verder helpen!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten