vrijdag 13 april 2018

Veelvoorkomende fitness fouten

Veelvoorkomende fitness fouten Vaak wordt je genoeg verteld wat te doen, maar dat is niet altijd zo gemakkelijk uitgevoerd. Nog steeds zie én hoor ik veel mensen over struggles omtrent fitness en voeding. Er is zoveel te vinden dat men door de bomen het bos niet meer ziet en tevens bezitten veel mensen gewoonweg te weinig kennis. Voor diegene ga ik het hopelijk vandaag iets duidelijker maken. Het helpt de veelvoorkomende fouten te ontlopen waardoor jij progressie behaald, kan blijven behalen en jezelf goed voelt. Let's go!

Heb een plan
Lijkt logisch, maar dit is voor velen waar het gelijk fout gaat. Niet weten wat te doen en hoe te doen. Zorg dus dat je voorbereid bent of laat jezelf informeren. Helemaal niet gek, want niemand weet dit wanneer hij of zij start. Zorg dat je bijvoorbeeld inspiratie opdoet online, de juiste mensen om advies vraagt (dit kan ook in de sportschool) en oefen. Wees niet bang om te vragen of je iets op de juiste manier doet. Beter de juiste houding en een goede beweging als iets doen wat toch weinig zin heeft en de kans op blessures vergroot. Dan ben je namelijk verder van huis. Zo kan het voor velen ook werken om precies op een blaadje of in je telefoon te schrijven wat je die training gaat doen. Maak een workout voor je weg gaat. Zorgt vaak dat je het hele lijstje afgaat, niks overslaat en nooit onwetend rond tuurt om een nieuwe oefening te bedenken. Scheelt ook nog eens tijd en handig als je daadwerkelijk exact progressie in training wilt meten. Noteer de oefening, het aantal reps, setjes, het gewicht etc. Zo heb je iedere training een doel om te verbeteren of in ieder geval een punt om naar toe te werken. Werkt gegarandeerd!

Leg de focus op jouw doel
Heel belangrijk! Kijk goed naar wat je doel is en hoe je daar komt om dit te bereiken. Soms zal je daarvoor juist iets extra moeten doen. Wil je billen kweken? Dan raad ik aan deze minstens twee keer in de week daadwerkelijk hard aan te pakken. Daarbij is voeding ook van groot belang. Voldoende eiwit, voldoende kcal en de juiste herstelperiodes zijn van belang. En niet te vergeten de hoeveelheid cardio. Ren jij naast de krachttraining zo'n vier keer in de week hard, dan wordt het een stuk lastiger die rondde billen te creëren. Kijk dus goed of laat je adviseren wat er precies voor nodig is om iets te kunnen bereiken. Voor jezelf kun je soms een tunnelvisie hebben omdat je gedreven bent een doel te bereiken, maar hierdoor kunnen kleine dingen worden vergeten. Blijf scherp, ook later in het proces!

Tevens, voor de wat gevorderden is het goed te kijken welk gebied  je eventueel nog verder wilt ontwikkelen. Heb je van nature goede benen, maar zijn je armen wat minder in shape? Verplaats de focus. Ook voor dit geldt, vaak moet je juist voor de minder ontwikkelde lichaamsdelen harder aan de slag.   

Stop niet te snel
Push yourself! Heel belangrijk als het gaat om progressie. Niet stoppen wanneer jij die acht herhalingen hebt gemaakt, maar pas stoppen als jij niet meer kan. En ook hier moet je goed over nadenken. Zeker voor beginners is het moeilijk inschatten wanneer je lichaam het aankan of 'er genoeg van heeft'. Je bent de beweging en of oefeningen niet gewend waardoor het lichaam gaat tegenwerken. Dit zal verbeteren dus kijk ook na een langere periode of jij jezelf nog steeds uitdaagt. Haal je die reps met gemak? Verhoog het aantal reps of pak een beetje zwaarder. Jezelf en het lichaam blijven uitdagen is number one key. Iedereen komt namelijk op een punt waar die stil zal staan en het is aan jou om hier verandering in aan te brengen. Kies een andere training, andere oefeningen, kortere rustperiode, probeer eens interval, hiit training, circuittraining, bodyweight oefeningen, supersets, dropsets etc.. Blijf niet hangen in vaste patronen maar geef dat lichaam een boost om vooruit te komen.

Rust
Eentje waar ik zelf nog wel verbetering in kan aanbrengen. Dit is meermaals juist een valkuil voor de wat gevorderden mensen. Je zit er lekker in, haalt plezier uit het sporten, krijgt energie en eigenlijk is het zo'n gewoonte om te sporten dat rustdagen er nog wel eens bij inschieten.. Yes, het overkomt de beste. Waar een ander moeite heeft deze motivatie te vinden, heb jij dit misschien is als 'probleem'. Te weinig rust kan namelijk dermate de progressie in de weg staan dat het lichaam in stress modus komt, blessures ontstaan, het lichaam vocht vasthoudt, jij neerslachtig wordt, opgeblazen gevoelens, spierpijn dat niet hersteld en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Totaal niet bevorderlijk voor de gezondheid dus plan deze rustdagen in en hou je hier aan. Rust geeft onze spieren de mogelijkheid om te bouwen en nieuwe energie te creëren om extra te gebruiken in de gym.

Onvoldoende voedingsstoffen
Men heeft een doel, gaat sporten en let op zijn voeding. Het hele ritme wordt omgegooid en vaak (te) drastisch. Weinig calorieën, geen koolhydraten, laag in vet en daarbij veel cardio.. Allemaal tools waarvan wordt gedacht dat dit helpt gewicht te verliezen, af te vallen, gezonder te worden of de levensstijl te verbeteren, maar dit kan goed fout gaan op langer termijn. Het lichaam heeft namelijk genoeg voedingstoffen nodig om gezond te blijven en juist dat vet kwijt te raken. Helemaal wanneer je daarnaast (fanatiek) sport. Alleen gewicht zich namelijk vrij weinig. Wees je bewust dat al deze macro's (kh, eiwitten en vet) nodig zijn het lichaam te voeden, energie te geven om überhaupt te gaan sporten en verbranding helpen hoog te houden. Daarnaast zal te weinig voeding er voor zorgen dat je spiermassa afneemt. Precies wat je wilt voorkomen aangezien spiermassa juist helpt vet te verliezen en het lichaam strak te houden. Het is dus goed hier hulp bij te vragen mocht dit nodig zijn en niet zomaar wat te gaan doen. Dit wordt in de praktijk vaak onderschat. Een volwaardig voedingspatroon is waar de resultaten worden behaald en het verschil zichtbaar is op langer termijn. Geen quick fix, maar een levensstijl dat vol te houden is. Think about it.

Go for it & Enjoy!

Mocht je vragen hebben of graag (telefonisch) willen afspreken? Let me know!


Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten