zondag 4 maart 2018

Hoe houd je jezelf positief in het dagelijkse (sociale) leven? - Tips!


Hoe houd je jezelf positief in het dagelijkse (sociale) leven? Positiviteit in ons leven. Voor sommige iets dat is aangeboren en voor andere een uitdaging. Zelf ben je hier in de meeste gevallen verantwoordelijk voor, maar een omgeving, gedachte of situatie kan de staat of het humeur flink beïnvloeden. De manier van denken wordt wel degelijk op de proef gesteld als tegenslagen, negatieve personen in de omgeving of mindere momenten zich voordoen.
Zelf vindt ik dit soort 'onderwerpen' altijd erg interessant dus de komende tijd kunnen jullie ook wat meer van dit soort berichten verwachten. Happy mind, Happy life! Nietwaar?! Vandaag wat tips en tools om die negativiteit te overwinnen.

1. Praat

Een makkelijke oplossing die in de praktijk toch iets moeilijker blijkt te zien. Praat jij wel eens over dingen die je dwars zitten of bel jij iemand op om te praten over bepaalde gevoelens of problemen? Vaak wil je de ander er niet mee lastig vallen, maar dit kan wel enorm helpen rust te creëren. Gewoon omdat je het letterlijk even kwijt kan en de ander misschien nog wel goed advies of tips heeft. Het zorgt er meestal voor dat een bepaalde situatie wat beter kan worden gerelativeerd of het motiveert zelfs om weer op het (positieve) pad te komen.

Wanneer het moeilijk is om te praten kan het ook goed zijn om hetgeen op te schrijven. Dit geeft duidelijkheid voor jezelf en lucht daarnaast op. Het is letterlijk even uit het lijf. Uit onderzoek is aangetoond dat hierdoor de situatie beter losgelaten kan worden, wat zorgt voor meer rust in de hersenen.

2. Zoek afleiding

Niet zo’n onbekende tip, maar zeker daarom niet minder belangrijk. Het is dé oplossing voor velen. Problemen moet je niet uit de weg gaan, maar er continue over piekeren verandert helaas niks aan de situatie. Ga daarom dingen doen waar jij gelukkig van wordt. Dit helpt om terug te komen in die positieve flow. Ga op stap, haal koffie buiten de deur, lees een inspirerend boek, kijk motiverende Youtube filmpjes of luister bijvoorbeeld je favoriete muziek. Het zijn kleine trucks die werken. Zoek dus iets wat jou persoonlijk eigenlijk aanzet tot actie. Een bron van motivatie en/of inspiratie waardoor jij een doel hebt om geluk uit te halen.

3. Opruimen en/of schoonmaken

Het klinkt misschien wat raar, maar spullen opruimen en/of weggooien, een kast leeghalen, nieuwe opbergdozen kopen etc.. het maakt letterlijk het hoofd leeg en zorgt ervoor dat gedachtes even worden verzet. Daarnaast geeft het achteraf een voldoen gevoel en kun je blij zijn met het resultaat. Geloof mij, als je het één keer hebt gedaan weet je precies welk gevoel ik bedoel. Rommel kan namelijk onnodige chaos in het hoofd veroorzaken en daar worden we zeker niet positief van. Nog een leuk feitje.. het is bewezen dat men productiever en creatiever is een opgeruimde ruimte. Dubbel effectief dus!

4. Wees bewust

Ik zei het net al.. problemen of negatieve gedachten kun je ook weer niet ontlopen, want op deze manier zullen ze nooit verdwijnen. Wees daarom bewust of kom erachter wat de negativiteit veroorzaakt of waardoor die vervelende mood ontstaat. Misschien zijn het dingen die jij wel kunt vermijden of juist (zelf) moet veranderen. Meermaals zijn het diep in het hart dingen die men wel in de hand heeft, maar soms eng zijn om verandering in aan te brengen. Het kunnen bijvoorbeeld negatieve mensen in de omgeving zijn die jou meetrekken. Of iemand met een bepaalde mening waardoor jij onzeker wordt of jezelf gaat bekritiseren. Als je duidelijk in beeld hebt waardoor de negatieve mood ontstaat ben je ook sterker in staat hier iets aan te veranderen.

Het kost meestal wel wat tijd om negatieve gedachtes om te draaien in iets positiefs, maar hoe vaker jij jezelf traint des te makkelijker dit wordt. Verandering dat eigenlijk een gewoonte moet worden kost nu eenmaal tijd. Geef daarom niet te snel op, wees geduldig, motiveer jezelf en beslis dat het de nieuwe jij wordt om positief en blij te denken. Dit werkt! Maar vergeet ook niet dat we mens zijn. Een negatieve gedachte moet geen vijand worden :)

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten