donderdag 11 januari 2018

Tips om geld voor (gezonde) voeding te besparen

Tips om geld voor (gezonde) voeding te besparen. Ondertussen is het wel bekend dat gezonde producten zoals groenten, fruit, vlees, vis, quinoa, noten en ga zo maar door, producten zijn die helaas wat duurder zijn als bijvoorbeeld een kant- en klaar pakje noodles. Easy, maar gezond? Op dit moment is de regering zelfs bezig de btw van 6% naar 9% te verhogen. Dit zou betekenen dat alle producten in de supermarkt duurder gaan worden. Niet alleen producten in de supermarkt, ook de (gezondere) gerechten op de kaart in een restaurant. En dan moet jij als student, één verdiener, starter etc. kiezen voor gezond wat eigenlijk nog duurder is.
Ga maar eens naar Albert Heijn to go.. wedden dat jij in de haast die twee croissantjes verkiest boven twee gekookte eitjes. Ze zijn goedkoper, lekkerder én ook nog eens makkelijker. Ik kan het je bijna niet eens kwalijk nemen. Hier kunnen we tevergeefs niks aan doen, maar slim shoppen en bewust inkopen doen kan natuurlijk wel. Hoe besparen we op een slimme manier toch wat geld voor de gezonde inkopen van voeding? Hier een aantal simpele tips om toe te passen.

1: Eet producten van het seizoen. Deze zijn goedkoper, lekkerder en het is ook nog eens beter voor de wereld. Op internet kun je makkelijk een lijst vinden van producten die in het seizoen zijn.

2: Bekijk de reclamebladen van een supermarkt en ga opzoek naar aanbiedingen. Zeker weten dat er iets tussen zit dat je nodig zult hebben. Brengt je vaak ook nog eens op hele goede ideeën en zorgt voor variatie in de keuken. Probeer de ‘ongezonde’ reclames en euroknallers wel te weerstaan ;)

3: Maak een boodschappenlijst voordat je naar de supermarkt gaat. Schrijf daarbij ook hoeveel je van iets nodig hebt. Tel dit bijvoorbeeld per week uit. Zo kun je ‘week boodschappen’ doen. En geloof mij, dat bespaard geld én tijd. Zo hoef je niet steeds voor kleine dingen naar supermarkt. Voorkomt daarnaast impuls aankopen en je vergeet niks. Win-win-win.

4: Geen onbekende. Ga nooit met honger naar de supermarkt. De ultieme killer. Zeker weten dat je anders iets gaat kopen waar je trek in hebt. Dit zijn vaak geen snoeptomaatjes. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je maag niet goed verzadigd is, men ook niet voldoende helder kan nadenken. Dit zou er toe leiden dat je eerder gaat voor iets waar je niet goed over nagedacht hebt. Je neemt een product minder in overweging waardoor het product in jouw ogen misschien heus geen kwaad kan doen voor het lichaam waarvoor je hard werkt. Voorkomen dus!

5: Koop het huismerk. Te denken aan havermout of rijstwafels. Die zijn namelijk volkomen hetzelfde, al heeft het geen mooie aantrekkelijke verpakking. Zo zijn er ontelbaar van deze producten. Even bukken naar de onderste vakken in de supermarkt en je hebt zo €0,50 gewonnen.

6: Bekijk verschillende winkels. Zo kun je bij elke winkel aanbiedingen meenemen. Is een product dat je veel gebruikt in de aanbieding? Koop meer. Het bespaard echt geld. Denk bijvoorbeeld aan kip. Dit kun je gemakkelijk invriezen. Ook kun je denken aan het verschil in voorgesneden of niet. Het zijn kleine beetjes die uiteindelijk geld besparen. 

7: Koop groenten en fruit op de markt. Zeker veel goedkoper en ook nog eens gezellig. De markt heeft vaak producten die weg moeten en daarom dus echt veel goedkoper zijn. Op veel plekken in Nederland zijn marktkramen waar je voor een hele schaal courgettes €1,- betaald. Je staat even in de rij, maar door het snelle personeel ben je zo aan de beurt.

8: Eet af en toe vegetarisch. Vlees en vis zijn vaak de wat duurdere producten. Dit kun je best eens vervangen door een eitje of bijvoorbeeld kikkererwten. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu, je lijf en het dierenleed. 

Dit waren mijn tips!
Hopelijk heb je hier iets aan, want het is natuurlijk veel leuker om je geld uit te geven aan bijvoorbeeld een nieuwe trainingslegging. Al is gezonde voeding natuurlijk een investering in je eigen gezondheid die mensen nog wel eens onderschatten;)
Goodluck!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten