donderdag 18 januari 2018

Het effect van cortisol op het lichaam

Het effect van cortisol op het lichaam. Vandaag vertel ik over de effecten van het hormoon cortisol op het lichaam en leg ik uit hoe dit hormoon kan werken als ondersteunende factor bij het verbranden van vet.
Cortisol slecht?
Cortisol heeft in het algemeen vaak een ‘slechte naam’ onder de gezondheid. Het is een steroïde hormoon dat geproduceerd wordt door de bijnieren en vaak vrijkomt onder omstandigheden als stress. Iets wat in de meeste gevallen gezien wordt als een negatieve reactie in het lichaam. Eigenlijk wordt cortisol onder vele andere omstandigheden (onbewust) afgegeven in het dagelijks leven. Zo ook bij bijvoorbeeld enkele voedingsmiddelen. Iedere cel in ons lichaam heeft een receptor voor cortisol. Dit betekend wanneer het cortisol level te laag óf te hoog is, dat dit invloed heeft op werkelijk al deze cellen in ons lichaam.   

Dit is de reden waarom je vaak hoort, wanneer cortisol levels zijn te hoog of te laag zijn, dat men minder snel vet verliest, de gemoedstoestand veranderd, circulatie in het lichaam minder soepel verloopt etc. Veel uiteenlopende verschijnselen kunnen ontstaan. Wanneer cortisol levels voor een lange periode hoog zijn, komt het er uiteindelijk op neer dat alle cellen een tekort zullen krijgen omdat het lichaam gaat disfunctioneren. Maar wat belangrijk is te onthouden, een te laag cortisol level is ook niet gunstig voor de gezondheid.
Want, wat is de functie van cortisol?
Cortisol reguleert de bloedsuiker, de gemoedstoestand, het metabolisme, de bloedsuiker, maar het reguleert daarnaast het water en zout gehalte in ons lichaam. Dit is misschien te herkennen wanneer je gestrest bent en het lichaam meer vocht vasthoudt. Je voelt je wat opgeblazen op plekken als het gezicht en/of bij de buik. Een te laag cortisol kan dit ook veroorzaken.

Negatieve gevolgen van cortisol?
Dat zijn nog er helaas nog wel een aantal. Om een paar voorbeelden te noemen: stemmingswisselingen, buitengewoon gewichtstoename, angst, een laag libido, slapeloosheid etc. Herkenbaar? Probeer na te gaan of dit meer voorkomt in drukke stress periodes om te zien of cortisol de boosdoener is. Stress heeft namelijk niet alleen mentaal, maar ook fysiek een grote impact op ons lichaam. Een te laag cortisol heeft eigenlijk bijna dezelfde gevolgen dus dit maakt het moeilijk te onderscheiden. Minder energie, verkoudheid, spierafname, verminderd libido niveau en een minder goed slaapritme zijn onder andere de gevolgen van een te laag cortisol level. Lijkt dus erg op elkaar.
Invloed op vetverbranding?
Laat ik uitleggen hoe cortisol levels dan toch invloed kunnen hebben op het verliezen van vet. Cortisol triggers de reactie van het hormoon sensitief lipase, een enzym dat ervoor zorgt dat opgeslagen vet terug de bloedbaan gaat. Dit betekend wanneer deze reactie ontstaat dat vet gebruikt kan worden als brandstof. Cortisol komt vrij tijdens het sporten dus ook logisch dat dit op dat moment gunstig is.
Wat kun je tegen de negatieve effecten van cortisol doen?
Natuurlijk is stap één om stress te verminderen of liever te vermijden. Dit kan door meer rust momenten in te plannen, sport, meditatie, yoga, massage, ontspanningsoefeningen etc. Daarnaast kun je bijvoorbeeld adaptogenen inzetten. Deze zorgen ervoor dat het lichaam beter kan omgaan met de stress die vrijkomt in het lichaam. Het lichaam gaat als het ware dan opzoek naar een goede staat van homeostase.
Waar het op neer komt is dat cortisol niet in elke situatie de vijand is. Het kan ook het lichaam ondersteunen en zorgen voor meer vetverlies. Uiteraard wel in de juiste balans. Geef je zelf voldoende rust, probeer beter met stress om te gaan, beweeg, varieer en eet voor minimaal 80% gezond en het lichaam zal blij met je zijn. Ik ben benieuwd of jij jezelf hierdoor beter gaat voelen.

Liefs, Yvonne J


Geen opmerkingen:

Een reactie posten