donderdag 4 januari 2018

Het beste moment om fruit te eten


Het beste moment om fruit te eten Vandaag gaan we het hebben over de werking van fruit in het lichaam. Fruit bestaat zoals de meeste van jullie zullen weten uit koolhydraten in de vorm van fructose. Dit is simpel gezegd een vorm van suiker. Goed of slecht?
In mijn beleving is er niet exact een goed of slecht wat betreft voeding. Het gaat om balans en persoonlijke behoeften. Een eetpatroon zal daarin altijd  in zijn geheel moeten worden bekeken wil het product of de gewoonte ‘slecht’ zijn.
Fruit is gezond. Zeker weten. Een imago dat fruit heeft te danken aan de hoeveelheid aanwezige mineralen, vitaminen en vezels die het lichaam nodig heeft. Daarnaast is fruit vaak in vele varianten een bron van weinig calorieën waarin een aantal soorten specifiek de voorkeur hebben.
Fysiologie van fruit
Hoe haal je het meeste profijt uit fruit? En hoe voorkom je dat fructose wordt omgezet in vet? Hiervoor moet je weten op welke manier koolhydraten in het lichaam werken en worden opgeslagen. Koolhydraten in het algemeen zijn belangrijk voor met name de hersenactiviteit én de spieractiviteit. Wanneer koolhydraten het lichaam binnen komen kunnen ze worden opgeslagen op twee manieren; als spierglycogeen of als leverglycogeen. Het verschil is dat glucose, de zogenoemde monosachariden afkomstig van pasta, rijst, havermout etc. worden opgeslagen als spierglycogeen. Fructose afkomstig van fruit wordt daarentegen opgeslagen als leverglycogeen. Dit kan zich fysiologisch gezien niet verwisselen waardoor bij elk product kan worden nagegaan waarvoor het dient in het lichaam. Onthoud dat de lever maar een kleine hoeveelheid glycogeen kan opslaan. Dit maakt het interessant. Om een idee te geven, ongeveer 2-3 glazen sinaasappelsap. Spieren kunnen veel meer glucose opslaan. Dit omdat het lichaam ook meer spieren bevat. Simpel gezegd kan het lichaam eigenlijk meer glucose als fructose aan. Afhankelijk per persoon welke hoeveelheid exact. Wanneer teveel fructose binnenkomt geeft dit een signaal aan het lichaam dat de fructose moet worden omgeslagen als vet. De reactie die wij natuurlijk willen voorkomen. Er is simpelweg geen plek meer voor leverglycogeen.
Wanneer is het moment voor fructose
Fysiologisch gezien is eigenlijk het beste moment om fructose te nuttigen voor de workout of activiteit. Dit omdat het lichaam de fructose als eerste energiebron zal gaan gebruiken. De fructose bevindt zich namelijk nog in de bloedvaten. Hierdoor zal het niet worden opgeslagen, maar worden gebruikt als brandstof wat ervoor zorgt dat een teveel aan leverglycogeen veel minder snel (niet) zal ontstaan. Klinkt logisch toch?
Dit betekend natuurlijk niet dat wanneer jij fruit of iets van fructose op een ander moment nuttigt, dat dit gelijk wordt omgezet in vet of dat dit een slechte keuze is. Zoals ik hierboven beschreef is fruit vaak een gezond tussendoortje en gaat het uiteindelijk altijd om de juiste balans in energie. Het is meer om jullie te informeren over de fysiologische werking van fruit en het verschil met bijvoorbeeld glucose.
Tevens, wanneer leverglycogeen te weinig in het lichaam aanwezig is, zal het lichaam vanuit onze spieren het aminozuur alanine gaan afbreken. Dit betekend dat de hoeveelheid spieren ‘de vet vrije massa’ wordt aangesproken. Iets dat je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Zelfs als het niet je doel is om spieren op te bouwen. Dit heeft namelijk invloed op het metabolisme en de energiehuishouding van het lichaam. Het eten van fruit heeft daarin dus zeker indirect zijn voordeel om dit te helpen voorkomen.

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten