woensdag 13 december 2017

Welke voedingsmiddelen kunnen mogelijk een invloed hebben op hormonen?

Welke voedingsmiddelen kunnen mogelijk een invloed hebben op hormonen? Wanneer hormonen niet goed functioneren, kan men heel netjes eten en voldoende sporten, maar zullen resultaten en/of positieve effecten waarschijnlijk minder goed naar voren komen. Dit willen we natuurlijk met z’n allen zoveel mogelijk voorkomen. Daarom vandaag drie producten aan het licht die jij zeker even in het achterhoofd moet houden.
Soja
Het product dat over het algemeen al minder goed is voor mannen en daarnaast veel bewerking nodig heeft om geproduceerd te worden. Maar liefst 99% van de soja hier op aarde is genetisch gemodificeerd. Dit om het een grotere en meer efficiënte plant te maken. Daarnaast is van pesticiden, die gebruikt worden planten te beschermen, bewezen dat dit mogelijk (in grote mate) kan leiden tot ziektes als kanker en andere negatieve verschijnselen in het lichaam. Hierbij zijn vaak ook andere factoren mede van invloed, maar we kunnen wel stellen dat genetisch gemodificeerd voedsel onze hormonen beïnvloeden. En als hormonen niet goed werken, ontbreekt vaak het gewenste resultaat waarvoor zo hard in de sportschool wordt gewerkt. Naast dat soja genetisch gemodificeerd is bevat het ook fyto oestrogenen. Deze bevinden zich in producten als bonen, planten, broccoli en jawel, soja. Er zijn twee verschillende fyto oestrogenen: de liganden en ISO flavonoïden. Bij soja gaat het om de ISO flavonoïden. Dit verminderd indirect het oestrogeengehalte in het lichaam. Wanneer je (te)veel fyto oestrogenen binnen krijgt, wordt het endocriene systeem gestimuleerd, omdat het lichaam dit herkent als oestrogeen. Het stimuleert oestrogeen receptoren om nog meer oestrogeen te produceren.

De ‘neppe’ fyto oestrogenen afkomstig van voeding houden als het ware het lichaam voor de gek waardoor het denkt voldoende oestrogeen te hebben terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Hierdoor ontstaat een disbalans. Dit maakt fyto oestrogenen mogelijk gevaarlijk. Wees jezelf daarom bewust van inname. Met name vegetariërs en veganisten kunnen hier mogelijk een probleem veroorzaken aangezien deze doelgroep vaak een grotere hoeveelheid plantaardige soja tot zich neemt.
Omega 6
Een vetzuur dat wij in het lichaam nodig hebben om te kunnen functioneren. Wel moet omega 6 in het lichaam strijden tegen het essentiële vetzuur omega 3. Waar omega 6 ervoor zorgt dat het ontstekingsbevorderend kan werken, werkt omega 3 juist ontstekingsremmend. Omega 3 is namelijk natuurlijk. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dit in de juiste balans te houden. Er moet voldoende omega 3 aanwezig zijn wil het als het ware ‘winnen’ van omega 6 aangezien deze twee vetzuren competitie uitvoeren op hetzelfde terrein in het lichaam. Is er meer omega 6 aanwezig dan zal het lichaam omega 6 gaan gebruiken en andersom voor omega 3 geldt hetzelfde. Dit is de reden waarom de inname van omega 3 (visvetzuren etc.) gestimuleerd worden. Het gebruik van omega 6, wat mogelijk ontsteking veroorzaakt in het lichaam, zet net als soja het endocriene systeem aan waardoor testosteron, hormonen en cortisol levels worden beïnvloed. Inname van voldoende omega 3 onderdrukt deze reactie.
Zuivel
De productgroep dat voornamelijk vaak uit caseïne (melkeiwit) bestaat. Met name producten zoals caseïne shakes of hüttenkäse. Het zijn producten die vaak door krachtsporters worden gebruikt en een grote hoeveelheid caseïne bevatten. Waarom dit invloed uitoefent op hormonen? Caseïne bevat BCM7, moeilijk af te breken in het lichaam en net als omega 6 kan dit mogelijk ontstekingsbevorderend werken. Daarnaast heeft BCM7 invloed op de afgifte van insuline dat zodoende wordt gestimuleerd. Alhoewel het een positieve invloed kan hebben op groeihormonen en indirect de opbouw van spiermassa, heeft een téveel aan caseïne slechte invloed op iemand die niet gericht is op spieropbouw. Hormonen zoals testosteron en oestrogeen worden hierdoor door de war geschopt en raken uit balans. Iets dat men zoveel mogelijk wilt voorkomen om fit, gezond en levendig te blijven.

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten