zaterdag 7 oktober 2017

Training of Yvonne


In deze blog neem ik jullie mee voor een kijkje in mijn trainingsschema. Nog altijd zijn er super veel mensen die niet zo goed weten wat ze in de sportschool moeten doen, welke oefening voor welke spiergroep is en hoe je dit het beste kunt indelen. Een echte juiste volgorde is er niet, maar om wat ideetjes te geven zal ik een kleine uitleg geven en vertellen waarom ik bepaalde dingen doe.
Daarnaast is het belangrijk te weten dat er niet één beste manier is. Train hoe jij het lekker vindt en waar jij je fijn bij voelt. Op deze manier hou je het ook veel langer vol en ga je met plezier naar de sportschool. 

Variatie
Ik ben zelf van mening dat je veel moet afwisselen in training. Daarom is mijn schema altijd anders. Dit om het leuk te houden voor jezelf en het lichaam zal op deze manier niet wennen aan elke keer dezelfde oefening. Wanneer het lichaam namelijk niet meer word uitgedaagd, is er ook een vrij grote kans dat progressie en doelen zich uitstellen. En laat dit nou net iets zijn dat jij wilt voorkomen. Naast dat dit schema dus geen vast schema is, wissel ik ook af met herhalingen en het gewicht. De ene keer train ik bijvoorbeeld met 3 setjes en 12-15 herhalingen per oefening en de volgende training kan ik bijvoorbeeld 4 setjes met 5-8 herhalingen doen. Dit ligt maar net aan mijn dag, waar ik zin in heb en waar ik de focus op wil leggen. Zo heb ik ook periodes waarin ik vooral spieren op wil bouwen en periodes waarbij ik spieren onderhoud en het vetpercentage wil verlagen. Aan de hand van deze factoren maak ik mijn training.

Zelf train ik 6 keer in de week en zo is mijn schema dus ook opgesteld. 1 keer in de week heb ik rustdag. Daarnaast train ik iedere dag een andere spiergroep, om overbelasting te voorkomen. Ook hier zit geen precieze volgorde in. De ene maandag train ik rug en de maandag daarop train bijvoorbeeld schouders. Het is maar net hoe het uitkomt, hoe ik zit met mijn werk en hoe mijn lichaam aanvoelt. Het belangrijkste is in ieder geval dat de spiergroep die jij wilt gaan trainen, genoeg hersteld is van de vorige training.
Mijn schema
Mijn schema is opgesplitst in; rug, benen/billen, schouders, biceps/triceps, borst en benen/hamstrings. Biceps/triceps doe ik ongeveer 1 keer in de maand, omdat dat voor mijn lichaam voldoende is. Wel heb ik hem in dit schema erbij gezet, omdat vooral vrouwen meestal niet zo goed weten wat te doen op zo’n ‘armen’ dag. Doe ik geen armen,  dan doe ik daarvoor in de plaats buikspieren, een lange cardio training, HIIT of circuittraining. Buikspieren doe ik trouwens ongeveer 3 keer in de week en deze plak ik achter een training aan. Een training duurt bij mij meestal een uur tot 75 minuten. Hieronder kun je één van mijn volledige weekschema’s vinden.

Maandag

Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Rug
Benen/billen
Schouders
Biceps/triceps
Borst:
Rustdag
Benen/hamstrings
Cable row
Barbell squats
Shoulder press
Bicep curls + Tricep push downs
Flat bench press

Sumo deadlifts
Single arm dumbell row
Sumo squats
Side raises
Hammer curls + Bench dips
Flat flyes

Curtsy lunge
Pull ups
Donkey kicks + overhead plate squat
Rear dealt raises
Skull crushers
Incline dumbell press

Glute kickbacks in the smith machine
Close grip pull down
Walking lunges
Front raises
Tricep extension
Bench Push ups + Dips

Stiffleg deadlifts
T-bar row
Leg extension
Barbell up right row

Pullovers

Leg curl
Lower back extension
Hip trust
Lying leg curl

+ betekend= een superset

Hopelijk geeft dit jou wat inspiratie om aan de slag te gaan in de sportschool. Weet jij niet wat deze oefeningen inhouden? Tik ze dan even in op Youtube. Hier zijn talloze filmpjes met uitleg. Kun je gelijk zien hoe je de oefening het beste uitvoert. Hopelijk heb ik je enthousiast gemaakt. Heel veel succes en laat even weten als je het schema geprobeerd hebt. Ik hoor graag jullie ervaringen.

Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten