woensdag 20 september 2017

Kurkuma - Fictie of Feit?

In dit artikel ga ik het hebben over Kurkuma, een specerij dat een aantal gezondheidsbevorderende effecten schijnt te hebben. Tevens één van de zogenoemde Superfoods. Een echte hype die overwaait of is dit product misschien wel zo'n 'Super-food'

Kurkuma valt onder de wortelen. Het is een specerij dat eigenlijk zorgt voor de gele kleur in kerrie. Kerrie kennen jullie vast wel. Het is een gemixt specerij dat veel gebruikt wordt in de keuken. Is dit alleen vanwege de smaak? Verschillende bronnen beweren dat kurkuma een geneeskrachtige werking zou hebben. Zijn deze beweringen wetenschappelijk onderbouwd en dus mogelijk ook de moeite waard aan te nemen? Ik ging op onderzoek uit..


Anti-ziekte?
Curcumine is het actieve bestanddeel in kurkuma. Curcumine maakt voor slechts 3% deel uit van Kurkuma, maar heeft een bewezen ontstekingsremmend effect (‘inflammation’) en werkt als een zeer sterk antioxidant (belangrijk voor het uitschakelen van vrije radicalen, zogenoemde toxines, in het lichaam). Curcumine heeft zelfs zo’n ontstekingsremmend effect dat dit vergelijkbaar is met een aantal medicijnen. Curcumine blokkeert namelijk cellen die ontstekingen activeren. Daarnaast geeft het gebruik van kurkuma geen vervelende bijwerkingen. Het kan dus geen kwaad om te testen of het gebruik van kurkuma een positief effect kan hebben.
Vooral in laden als India wordt veel gebruik gemaakt van specerijen zoals kurkuma als geneeskrachtig product. Ontstekingen in het lichaam zouden nummer één oorzaak zijn van verschillende ziektes. Te denken aan bijvoorbeeld darmproblematiek, hart- en vaatziekten, kanker etc. Kurkuma kan hier dus een ondersteunde rol bieden.
Welke positieve effecten zijn nog meer volgens onderzoek aan kurkuma geleend?
·       vertraagd het verouderingseffect (anti-ging)
·       neutraliseert vrije radicalen
·       verkleint de kans op hart- en vaatziekten
·       verkleint de kans op het ontstaan van Alzheimer
·       het heeft een positief effect op gewrichtsaandoeningen
Side note: wel is kurkuma door het lichaam moeilijk op te nemen in het bloed. Een truc om dit te ondersteunen is het gebruik van zwarte peper. Zwarte peper bevat piperine dat de opname van curcumine met 2000% verhoogd. Ook het gebruik van kurkuma in combinatie met een vetproduct is bevorderend voor de opname en vertering. Kurkuma is namelijk een vet oplosbaar product.Zeker een specerij dat ik zou aanraden (dagelijks of meermaals) te gebruiken in het eetpatroon voor de verbetering van algehele gezondheid. Dit kan in praktijk worden gebracht door de kurkuma te gebruiken in gerechten, smoothies, thee, havermout etc. Het is te verkrijgen als heel product, losse poeder en zelfs in pil vorm. Misschien even wennen aan de smaak, maar het effect mag er wezen. Een klein iets, dat een groot effect kan hebben op verschillende gezondheidsklachten waarvan voornamelijk ontstekingen. Ook mensen met een slechte of gevoelige huid kunnen hier dus baat bij hebben :)


Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten