dinsdag 5 september 2017

Calorie talk


Wanneer jij wilt afvallen is het vaak van belang dat ergens verandering plaatsvindt. Naast dat je mogelijk meer kunt gaan sporten en/of bewegen in het dagelijks leven, is het ook een optie verandering aan te brengen in een voedingspatroon. Deze verandering kan op vele manieren.
Zo kun je denken aan verandering van productkeuzes, verandering van eetmomenten en verandering in hoeveelheid. Dit kan zich uiten in een lagere calorie-inname of een andere macro-verdeling (macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten). Factoren die kunnen helpen een persoonlijk streefgewicht te behalen. Natuurlijk hoef je niet gelijk alles aan te passen en zijn kleine aanpassingen vaak ook al voldoende om resultaat te kunnen behalen. Dit is afhankelijk van de persoon in kwestie en zijn of haar gezondheid. Iemand die bijvoorbeeld 2 kilo wilt verliezen heeft hier waarschijnlijk minder moeite mee als iemand die graag 12 kilo verliest.

Om gelijk even alle onduidelijkheid over calorieën weg te nemen. Calorieën zijn niet persé nodig om te tellen. Voor de ene persoon kan het  fijn zijn dit bij te houden, voor de andere persoon levert dit extra stress en werkt het totaal niet. Mijn eerste tip is daarom één van de belangrijkste als het gaat om veranderingen in levensstijl:

1.       Wees een eigen individu

Doe wat goed voelt voor jou. Klinkt makkelijker dan het is, maar ieder is zijn eigen individu en ieder heeft ook zijn eigen lichaam. Wat werkt voor de één, hoeft niet te werken voor de ander. Ga er dus nooit vanuit wanneer twee mensen exact hetzelfde bewegen en/of eten ook hetzelfde resultaat behalen. Bepaald gedrag of eetgewoonten kunnen bij de één positief uitpakken en bij de ander geen verschil maken. Oneerlijk, maar waar. Ongeacht een gelijk geslacht, lengte, gewicht etc.

2.       Calorieën zijn niet slecht

Dat calorieën niet slecht zijn voor het lichaam is hopelijk voor iedereen ondertussen wel duidelijk. Van calorieën alleen wordt je niet persé te zwaar of val je gelijk kilo’s af. Weet dat calorieën juist positief gebruikt kunnen worden voor het gewenste resultaat. Vooral te weinig eten brengt op langer termijn meer negatieve gevolgen dan wanneer een volwaardig voedingspatroon wordt gevolgd. Een te strikt ‘dieet’ (dit woord wil ik eigenlijk niet noemen) wordt in de praktijk namelijk niet jarenlang vol gehouden. Zie een verandering niet als beperking, maar juist als verrijking voor een gezonde lichaam en geest op langer termijn. Het zal uiteindelijk een nieuwe levensstijl worden.

3.       Maak van een mug geen olifant

Misschien niet helemaal de juiste uitdrukking, maar wanneer het om calorieën gaat en het eten van iets ‘ongezonds’ hoeft dit helemaal niet de progressie in de weg te staan. Er is alleen wel een valkuil. Vaak als men aan een koekje, chipje of snoepje begint, wordt uiteindelijk besloten de hele zak leeg te eten. Bedenk hierbij dat dat ene koekje jou echt niet dikker maakt. Af en toe iets lekkers moet op zijn tijd zeker kunnen, maar die hele zak of die hele rol kan daarin tegen mogelijk wel roet in het eten gooien. Aan het einde van dag kun je het zo zien: er gaat een bepaalde hoeveelheid in en er wordt ook een bepaalde hoeveelheid verbrand. Als jij hetzelfde blijft eten en één extra koekje neemt, zal dit voor een minimum verschil in calorieën zorgen. Als jij dit in een tijdsbestek van een paar weken meermaals doet met een heel pak koekjes, dan zal het lichaam dit op den duur wel gaan merken. Er komt langzaam eigenlijk teveel binnen, wat kan zorgen voor langzaam meer gewicht op de weegschaal. Het is eigenlijk een sneaky spelletje waarvan je in het begin niks doorhebt. Geniet lekker van een koekje, maar laat je niet te snel verleiden tot meer…
Enjoy life!

Hulp nodig? Je kunt mij altijd een DM op Instagram of mailtje sturen naar yvonnevanhaastregt@gmail.com Ik help je graag een gezonde balans te vinden :)

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten