maandag 13 april 2015

Mijn supplementen


Vandaag vertel ik jullie wat voor een supplementen ik allemaal op dit moment gebruik.
Dit wil nog wel eens wisselen, maar wat ik nu neem is eigenlijk wat ik vrijwel het hele jaar door gebruik. Op zich denk ik, dat als je voldoende groente en fruit (voedingsstoffen) binnenkrijgt supplementen niet nodig zijn, maar omdat ik veel train (en daarom veel van mijn lichaam vraag) vind ik het belangrijk mijn lichaam en gezondheid optimaal te houden.

Supplementen kunnen daar toch op een snelle manier bij helpen, maar het is aan jou zelf de keus of je dit wilt gebruiken.
Bedenk wel dat het voor mij als een aanvulling op mijn gewone voeding is en totaal niet als vervanging. Ik eet zelf bijvoorbeeld bijna bij iedere maaltijd groente.
Ik krijg dus zelf meer dan genoeg vitamines en mineralen binnen, maar je behoefte vergroot wel naarmate je heel intensief bezig bent met sport.
Je weerstand kan daardoor iets verlagen, omdat je veel van je lichaam vraagt.
Het is dan ook belangrijk dit voor jezelf goed in de gaten te houden. Merk je bijvoorbeeld dat je snel verkouden bent, je snel moe voelt of last heb van andere gezondheidskwaaltjes dan kan een vitaminen en mineralen te kort zeker een oorzaak zijn. 
Daarnaast zijn sportsupplementen helemaal geen must.
Ga bij jezelf na of dit voor jouw een positief effect kan hebben en of dit überhaupt nodig is. 

Maar wat gebruik ik?

Multi-vitamine:
We beginnen met de simpele multi-vitamine. Waarschijnlijk niet onbekend bij jullie. Deze neem ik simpelweg gewoon als aanvulling op mijn dagelijkse voeding om mijn algemene gezondheid in stand te houden.

Visolie:
Dit slik ik eigenlijk al vanaf de lagere school. Mijn moeder vond dit belangrijk voor mijn concentratie en de hersenen. Visolie bevat essentiële vetzuren (omega 3, soms ook omega 6) die je lichaam echt nodig heeft. De meervoudig onverzadigde vetzuren. Ik zelf slik alleen de omega 3, omdat ik al genoeg omega 6 binnen krijg via mijn voeding. Daarnaast heeft visolie invloed op je hormonen en het immuunsysteem. Bijna iedere professionele sporter slikt omega 3. Deze belangrijke vetzuren kun je ook binnen krijgen door bijvoorbeeld vette vis, zoals; zalm en makreel.

Calcium/Magnesium/Zink:
Dit is een gecombineerde pil. De grootste reden dat ik dit slik, is omdat ik hiermee super goed slaap. Ik neem er eentje voordat ik naar bed ga en slaap hierdoor veel beter en dieper. Ik merk dat ik daardoor s'nachts minder vaak wakker word en dus uitgeruster op sta. Probeer het maar eens uit.
Het werkt echt!
Daarnaast zijn calcium, magnesium en zink betrokken bij belangrijke processen in het lichaam. Magnesium helpt tegen vermoeidheid. Calcium is belangrijk voor je botten en zorgt voor een betere opname van magnesium. Ze versterken dus elkaars werking. Zink helpt bij de eiwitsynthese (aanmaak van eiwitten) in het lichaam.

Vitamine D:
Vitamine D is nodig om calcium uit voeding op te nemen en het heeft een belangrijke werking op het behoud van stevige botten. De meeste vitamine D halen wij uit de zon, maar aangezien deze niet zo vaak schijnt, is het belangrijk erop te letten dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Vooral bij jongeren, ouderen mensen en mensen met een donkere huidskleur word er vaak geadviseerd extra vitamine D in te nemen. Vitamine D kun je ook halen uit bijvoorbeeld halvarine en magere bak- en braadproducten. Naast het behoud van sterke botten is vitamine D ook belangrijk voor de celgroei en celdeling in het immuunsysteem. Teveel vitamine D is ook niet goed. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 10 microgram per dag. Bij mensen boven de leeftijd van 70 word een advies van 20 microgram per dag gegeven.

BCCA's:
Branched-Chain-Amino-Acid. Dit is een supplement dat ik gebruik tijdens mijn training of gedurende de dag drink. Je hebt het in allerlei verschillende smaken. Vaak smaakt het een beetje naar limonade. Persoonlijk vind ik het erg lekker. Je moet het dus mixen met water. 
Makkelijk gezegd bestaan bcca's uit drie soorten aminozuren; Leucine, Isoleucine en Valine. Dit zijn de essentiële aminozuren die je binnen moet krijgen via voeding. Wanneer je veel traint breekt je lichaam eiwitten af. Met name bij veel intensieve kracht- en/of duur sport. Dit is wat je als sporter niet wilt, want mijn eigen doel is vooral om spieren te behouden en op te bouwen. Eiwitten zijn belangrijk voor herstel en kunnen werken als energiebron. Wanneer je dit kwijtraakt verlies je kracht en kun je niet het optimale uit je lichaam halen. Om dus je spierafbraak tegen te gaan kun je bcaa's gebruiken. Het zorgt voor spier opbouw, maar ook voor energie. Nou is het natuurlijk echt geen wondermiddel, maar het draagt wel bij. Op dit moment heb ik de bcaa's van Scitec, in de smaak apple. Deze vind ik erg fijn en de smaak is zeer goed.

CLA:
CLA is iets dat je kunt gebruiken voor het verlagen van je vetpercentage. Daarnaast draagt het bij aan het voorkomen van spierafbraak. Eigenlijk is het een soort vet verbrander, maar het voordeel van CLA is dat het geen vervelende bijwerkingen heeft. Veel producten die gericht zijn op het verliezen van gewicht geven je nare gevoelens. CLA heeft dit niet!
Het zorgt ervoor dat opgeslagen vet word gebruikt als energie en dat er minder vetopslag plaatsvindt. 
CLA staat voor Conjugated Linoleic Acid, ook wel linolzuur genoemd. Linolzuur zorgt voor de normale instandhouding van je cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast zorgt het ervoor dat je bloed goed door het lichaam stroomt. 
Je neemt het in bij je maaltijd. Zelf gebruik ik het bij mijn ontbijt en bij mijn avondmaaltijd. Twee keer per dag dus. Ik gebruik Tested CLA. Deze kun je onder andere bestellen bij Body&Fit shop. 

Eiwitten:
Ik gebruik iedere dag eiwit shakes. Dit doe ik, omdat dit voor mij een makkelijke manier is om snel aan mijn eiwit inname te komen. Daarnaast worden shakes heel snel opgenomen in het lichaam. Dit is belangrijk voor na je training. Wanneer je voldoende eiwitten uit je voeding haalt, zijn shakes niet nodig. Het is vooral een makkelijke manier van een maaltijd, omdat je niet altijd tijd hebt om eten voor te bereiden. Ik heb zelf heel veel verschillende smaken, omdat ik het fijn vind om af te wisselen. Vanille, witte chocola, chocola, peanut butter en cookies&cream zijn mijn favorieten.
Voor mijn eiwitten gebruik ik de merken: Scitec, My proteïn, XXL Nutrition en Fitnessguru.

Een lange blog, maar ik hoop dat jullie er wat van geleerd hebben. Nogmaals, het is niet nodig om dit nu gelijk ook allemaal te gaan gebruiken. Als jij je goed voelt en je haalt genoeg vitaminen, mineralen en eiwitten uit je gewone 'normale' voeding, dan zijn vaak supplementen niet nodig.
Doe waar jij je goed bij voelt.

1 opmerking: