dinsdag 7 april 2015

Meer Cheatmeals? Mijn persoonlijke relatie..


Vandaag wil ik het graag hebben over mijn relatie met cheatmeals.
Veel mensen vragen zich af of ik ooit wel eens iets 'slechts' eet. 
Nee toch? Jij eet toch nooit iets ongezonds?! Dat is wat ze zeggen, maar is dit waar en wat doet een cheatmeal met je lichaam..


Een van mijn doelen is het nemen van meer cheatmeals.
Waar een ander moeite heeft met gezond eten, vind ik het juist moeilijk om minder gezonde dingen te eten. Klinkt misschien gek, maar voor mij voelt dat als iets dat mijn doelen in de weg staat.
Terwijl ik uit de theorie wel weet dat dit helemaal niet zo is.
Dit komt bij mij voort uit de tijd dat ik heel weinig at. Mijn relatie en kijk op voeding was toen zo anders dat ik slechte dingen helemaal geschrapt heb. 
Nu, ondertussen 2 jaar verder en stuk wijzer, weet ik wat goed en niet goed is voor mijn lichaam en dat het eten van een slechte maaltijd helemaal niet erg is. Maar toch blijft dit voor mij lastig en dit wil ik graag veranderen. 

Ik raad cheatmeals eigenlijk andere mensen altijd aan. 
Een keer iets 'slechts' eten maakt je namelijk helemaal niet gelijk dik of zwaarder.
Integendeel! Het kan juist helpen om soms je lichaam een metabolisme boost te geven. 
Omdat je lichaam al dat (misschien vette) eten niet gewend is, gaat het harder werken om het te verteren en verbrand je dus uiteindelijk meer calorieën. Het kan dus juist soms bijdragen aan het verliezen van dat beetje vet. 

Daarnaast is het een motivatie om bijvoorbeeld doordeweeks heel netjes te eten. 
Je weet dat je over een paar dagen die ene lekkere pizza of dat heerlijke patatje mag eten, dus hierdoor hou je ook je gezonde eetpatroon beter vol. Je werkt als het ware ergens naartoe. 
Na deze cheat heb je ook weer alle energie en moed om er een gezonde week tegenaan te gaan. 

Bij mij werkt de gedachte aan een cheatmeal helaas iets anders. Veel mensen zijn blij als ze te horen krijgen dat ze 1 keer in de week mogen eten waar ze trek in hebben.
Ik heb eigenlijk altijd spijt. 
Daarnaast vind ik het vaak tegen vallen. Ik verheug me zo op het geen dat ik ga eten, dat ik het veel te lekker in mijn hoofd voorstel. Vervolgens smaakt het niet naar mijn verwachting en ben ik teleurgesteld, haha. Niet echt motiverend voor een volgende cheatmeal.

Maar goed, mijn doel was meer cheatmeals dit jaar, dus dat gaat ook gewoon gebeuren. 
Tuurlijk eet niet ieder mens 365 dagen per jaar gezond. 
Dat is simpelweg onmogelijk, maar ik heb op dit punt zeker iets te verbeteren. 
Ik verplicht mezelf tot 1 'slechte' maaltijd in de week. Zo moet ik langzaam wel weer een beetje van de producten gaan genieten en zal ik ook meer aan de smaak wennen.
De cheatmeal word zo minder speciaal, waardoor ook mijn verwachting misschien wat minder hoog ligt. We gaan het zien.. Ik ben benieuwd!
Oh enne..  zaterdag eet ik lekker waar ik zin in heb!
Jij toch ook?

Doe jij aan cheatmeals? Laat het me weten!

2 opmerkingen:

 1. Hoi!

  Ik heb helaas precies hetzelfde als jij, ik 'durf' geen cheat meal te nemen. Ik wil namelijk nog wat afvallen en er moet zeker wat buikvet af.. Is het dan ook aan te raden om 1x per week een cheat meal te nemen? Of misschien 1x in de 2 weken?

  Alvast bedankt, en super leuk stuk om te lezen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hii Esmée,
   Jaa je kan het zeker gewoon doen. Als je de rest van de week netjes eet en je daar aan houd kun je gewoon een dagje cheaten.
   Het is juist goed om je lichaam af en toe een booster te geven, zoals ik hierboven ook heb uitgelegd. Het zal in ieder geval je doelen niet in de weg staan.
   Je kunt inderdaad ook 1 keer in de twee weken doen. Als dit voor jezelf in je hoofd minder slecht voelt, is dat een betere optie.
   Kijk gewoon hoe je je daar bij voelt.
   Vind je het niet fijn? dan stop je gewoon.
   Jezelf iets verplichten is al helemaal niet goed, dus lekker bij jezelf blijven en doen wat goed voelt voor je eigen lichaam.
   Hopelijk heb je er iets aan.
   Succes meid!
   Liefs, Yvonne

   Verwijderen