maandag 26 januari 2015

Welk soort eiwitpoeder moet ik kiezen?
Je hebt besloten om gebruik te gaan maken van eiwit shakes, maar welk soort moet je nou kiezen?
Er is zoveel keus dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Alleen het kiezen van een merk en de smaak is al een opgave op zich.
En wat betekenen al die dingen die erop staan?
Concentraat, isolaat, hydrolysaat?
Je hebt er nog nooit van gehoord en weet niet wat je er mee moet. 
In dit blog bericht hoop ik je een beetje op weg te helpen en uit te leggen waar de verschillende eiwitten voor staan, wat ze doen en wanneer je ze het beste kunt nemen. 
Whey eiwit
Whey eiwit wordt gezien als het beste eiwit. Dit komt omdat whey snel verteerd en opgenomen wordt door je lichaam. Dit is heel gunstig voor na het sporten. Het bevat veel essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Whey eiwit kun je onderverdelen in whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolysaat. Alle drie zijn het prima eiwitten om te gebruiken voor na je training.Het enige verschil is dat het ene eiwit meer geconcentreerd is dan het andere eiwit. Dit betekend dat er in verhouding een hogere hoeveelheid eiwit in aanwezig is. 

Concentraat eiwit
Dit is de meest standaard vorm. 
Bij een concentraat is het grootste gedeelte van koolhydraten, vet, lactose en mineralen gefilterd. Dit betekend dat ze de eiwit dus op een positieve manier bewerken zodat de eiwit concentratie hoger wordt. Concentraat eiwit heeft meestal een volle duidelijke smaak.

Isolaat
Bij een isolaat zijn de eiwitten nog verder gefiltreerd als bij concentraat eiwitten. Dit betekend dat isolaat dus een hogere concentraat eiwit bevat. Doordat de eiwitten meer bewerkt zijn, zal de prijs hiervan ook hoger zijn. 

Hydrolysaat
Bij een hydrolysaat zijn de eiwitten afgebroken in zogeheten peptide ketens. Dit betekend dat ze de eiwitten in stukken geknipt hebben. Dit zorgt ervoor dat het eiwit nog sneller wordt opgenomen in je lichaam. Vooral vlak na het sporten wil je dat het lichaam snel eiwitten binnen krijgt om te herstellen. Hydrolysaat is nog duurder dan concentraat en isolaat. Hydrolysaat wordt van deze drie dus het snelst opgenomen, maar de smaak hiervan is ook minder. Dit komt doordat de stof heel puur is. Persoonlijk vind ik; hoe hoger de concentratie eiwit, hoe minder de smaak wordt. Je moet dus voor jezelf afwegen wat je belangrijker vindt en hoe belangrijk het verschil in concentratie voor jou is. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je doelen zijn en wat je wilt bereiken. 

Caseïne eiwit
Caseïne eiwit is een eiwit dat langzaam opgenomen en verteerd wordt. Nu denk je misschien dat dat niet gunstig is, maar ook dit eiwit heeft zijn voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat slapen krijgt je lichaam ongeveer 8 uur geen eten. Dit betekend dat spieren niet gevoed kunnen worden. Hierdoor zou je in kleine mate dus ook spieren kunnen verliezen. Doordat de caseïne langzaam verteerd en opgenomen wordt, is er dus een langzame afgifte van eiwitten in het lichaam. Hierdoor worden de eiwitten over een langere periode opgenomen. Dit heeft een gunstig effect op je spieren. Dit eiwit kan dus ook handig zijn als je een lange tijd geen eten hebt of als je niet in de gelegenheid bent om te eten. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid pauzes op je werk. 

Hopelijk heb ik het door deze blog iets duidelijker kunnen maken voor jullie. Als laatste wil ik zeggen dat het niet per sé nodig is om eiwit shakes te gebruiken. Je kunt ook makkelijk genoeg eiwit binnenkrijgen door voeding. Maar voor sommige mensen (vooral sporters)  is het een snelle en makkelijke manier, omdat je niet altijd in de gelegenheid bent om eten klaar te maken. Daarnaast is eiwit poeder heel puur en wordt het dus snel opgenomen. Doe wat jij wil en waar jij je goed bij voelt. Niks is verplicht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten