dinsdag 27 januari 2015
Eiwitten, Koolhydraten en Vetten.. de basis
Om te weten wat gezonde voeding inhoud is het belangrijk om te weten wat voor een voedingsstoffen er allemaal zijn en wat deze voedingsstoffen voor waarde hebben in het lichaam.
In dit bericht vertel ik jullie de begin functies van de meest belangrijke stoffen in het lichaam.
De koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit noem je ook wel de macro nutriënten.
Koolhydraten en vetten leveren de meeste energie voor ons lichaam.
Zonder deze stoffen kan het lichaam niet optimaal functioneren.
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen voor ons lichaam.
Eiwitten
Eiwitten hebben heel veel verschillende functies. Eiwitten bestaan uit aminozuren en zorgen voor energie.
Eiwitten leveren per gram 4 kilocalorieën.
Ze zorgen voor de opbouw van nieuw weefsel.
Daarom zijn eiwitten dus belangrijk voor het herstel en groei van het lichaam en spieren.
Ook zorgen ze ervoor dat andere stoffen worden omgezet.
Dit is een belangrijke functie bij de stofwisseling (verbranding) in het lichaam.
Daarnaast spelen eiwitten een belangrijke rol bij het vervoeren van stoffen door het bloed.
Eiwitten vind je vooral in producten zoals vlees, melk, kwark en eieren.
Koolhydraten
Koolhydraten leveren voor het grootste gedeelte aan energie.
Per gram levert het 4 kilocalorieën.
De hersenen halen hun energie alleen uit koolhydraten. Daarom is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten binnen krijgt.
Koolhydraten heb je in verschillende vormen. Van simpele tot zeer complexe.
Hoe dit in elkaar steekt zal ik later in een ander bericht toelichten.
Koolhydraten bevinden zich vooral in brood, graanproducten, pasta en rijst.
Vetten
Ook vetten leveren een groot gedeelte aan energie. Per gram leveren ze 9 kilocalorieën.
Via vetten krijg je de essentiële oplosbare vitamines A, D, E en K binnen.
Ook vetten zijn ingewikkeld opgebouwd.
Je hebt verzadigd en onverzadigd vet.
Verzadigd vet is ongezond, onverzadigd vet is de gezondere versie.
Het is belangrijk dat je vooral onverzadigd vet binnen krijgt.
Onverzadigd vet kun je weer verdelen in enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd.
Verzadigd vet zit vooral in snoep, koek, snacks en frituurproducten.
Onverzadigd vet vind je in producten zoals vis, olijfolie, avocado en noten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten