woensdag 20 november 2019

Allergie vs Intolerantie


Allergie vs Intolerantie - Je zult vast mensen al eens hebben horen zeggen dat ze iets niet mogen eten omdat ze daar niet tegen kunnen. Maar wat bedoelen ze dan eigenlijk? De woorden allergie en intolerantie worden vaak door elkaar gehaald en veel mensen weten ook eigenlijk niet wat het verschil is. Logisch ook want soms ontstaan dezelfde symptomen. Hieronder zal ik uitleggen wat het verschil is.

Reactie bij een allergie
Wanneer iemand een allergie heeft reageert het immuunsysteem op bepaalde eiwitten die voorkomen in voeding of in de lucht. Je lichaam ziet dit als indringers en gaat direct bepaalde antistoffen aanmaken. Elke keer als er weer z’n eiwit binnenkomt maakt het lichaam opnieuw antistoffen aan. Bij een allergie treedt een reactie altijd snel op, vaak al binnen enkele minuten. Wanneer de antistoffen in aanraking komen met de eiwitten komen er bepaalde stoffen vrij zoals histamine. Dit veroorzaakt dan bijvoorbeeld:

-    Jeuk in de mond
-    Zwelling in het gezicht
-    Duizeligheid
-    Misselijkheid
-    Huiduitslag

Bij kinderen komen allergieën vaker voor omdat hun darmen nog minder zijn ontwikkeld. Allergieën die vaak voorkomen zijn:

-    Koemelkeiwit
-    Kippeneiwit
-    Noten en pinda’s
-    Soja

Heeft iemand een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s, dan betekent dit dat wanneer diegene pinda’s eet er vrijwel direct of binnen een uur een allergische reactie zal optreden.

Reactie bij een intolerantie
Bij een intolerantie kan het zijn dat klachten pas veel later ontstaan. Een intolerantie houdt in dat iemand iets niet goed kan verdragen. Iemand met een lactose intolerantie heeft bijvoorbeeld een tekort aan het enzym lactase om de lactose goed te kunnen verteren. Lactose is de melksuiker die in melk zit. Andere intoleranties die vaak voorkomen zijn een intolerantie voor gluten, tarwe, koemelk en soja. Iemand die een intolerantie heeft voor gluten kan vaak een kleine hoeveelheid wel verdragen. Wanneer iemand een glutenintolerantie heeft en wel gluten eet kunnen de volgende klachten ontstaan:

-    Opgeblazen gevoel
-    Diarree of obstipatie
-    Vermoeidheid
-    Huidklachten

Intoleranties komen veel vaker voor dan allergieën. Met bijvoorbeeld een EMB-test worden veel voorkomende intoleranties getest. Denk aan koemelk, lactose, tarwe, gluten, soja, exorfinen, kippenei, fructose, zoetstoffen etc. Mocht je dus klachten hebben en niet weten waar dit vandaan komt, het zou zomaar eens een intolerantie kunnen zijn!

Liefs, Imke 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten