vrijdag 19 april 2019

Hoe kom ik gezond de Paasdagen door? - Tessa van AmsterdamHoe kom ik gezond de Paasdagen door? - Wanneer je net gezond bezig bent en lekker in je ritme zit, kunnen de feestdagen een wat lastigere periode voor je zijn. Bij feestdagen staat het eten vaak centraal in combinatie met nog wat drankjes en veel gezelligheid natuurlijk. Eten wordt tijdens deze feestdagen ook gezien als iets ‘gezelligs’ en jij wilt absoluut niet ongezellig zijn natuurlijk en graag alles met iedereen mee eten. Nu heb ik een geruststelling voor je: want natuurlijk kan dat ook!
Het heeft vooral te maken met bepaalde keuzes die je maakt tijdens deze dagen. Alles draait om balans! En natuurlijk ben je echt niet minder gezellig als je bepaalde producten of gerechten niet eet. Om je wat te helpen en wat tips te geven voor de paasdagen die om de hoek staan, zal ik je in deze blog een aantal tips geven. Zo kom ook jij gezond de paasdagen door en kan je ondertussen ook heerlijk genieten!

1)    Maak Smoothies met groenten voor heel de familie!
Smoothies met groenten zijn een goede bron om voldoende (en belangrijke!) voedingsstoffen binnen te krijgen. Een bijkomstig voordeel is, is dat deze ook nog eens heel lekker en fris zijn. Probeer eens wat verschillende combinaties uit en maak vooral lekker veel zodat je dit met iedereen kan delen tijdens deze dagen!

2)    Houd je eigen ritme aan tijdens de paasdagen
Tijdens de feestdagen slapen mensen vaak wat langer uit, slaan het ontbijt over en schuiven vervolgens aan bij een grote paasbrunch. Probeer wel je eigen ritme een beetje aan te houden zodat dit niet je persoonlijke eetpatroon verstoord. Probeer een groot glas water te drinken bij het opstaan en besteed aandacht aan je eerste maaltijd van de dag. Het is belangrijk om je regelmaat te houden tijdens de maaltijden. Het gevaar wat namelijk op de loer ligt is dat je veel gaat snacken, omdat je lichaam eigenlijk behoefte heeft aan goede maaltijd met de juiste macronutriënten om je lichaam te voeden. Ook zorgt een vast eetpatroon voor minder neiging tot snacken (en dus tussendoortjes ;) ).

3)    Gezonde tussendoortjes!
Over tussendoortjes gesproken, mocht je toch trek hebben in een tussendoortje kies dan voor een gezonde optie. Rond de pasen zijn er talloze paaseitjes en andere lekkernijen te verkrijgen wat erg lastig is om te weerstaan, maar gelukkig zijn er genoeg andere opties die jij tussendoor lekker kan snacken.

Om toch een beetje het zoete te kunnen blijven houden kan je bijvoorbeeld wat pure chocolade smelten in een pannetje en hierin wat fruit dippen (banaan of aardbei smaakt err-ug goed!). Verder kan je ook groente zoals komkommer, tomaat en wortel dippen in heerlijke dips zoals hummus of wat olijfolie. Het is ook echt niet erg om paaseitje te eten, maar eet dan geen heel zak en neem er gewoon lekker eentje bij je kopje thee of koffie als ontspanmomentje voor jezelf. Ook dit is heel belangrijk!

4)    Blijf in beweging!
Het is altijd goed om in beweging te blijven! Ga lekker een stuk wandelen met de familie na de paasbrunch of misschien wel voor het diner of kies ervoor om een sportieve activiteit te doen met zijn allen, vaak ook heel erg gezellig! Door te bewegen kan je net wat meer ruimte creëren om wat extra te smullen en zo kom je ook niet in de verleiding om de schaal met paaseieren thuis aan te vallen. Win-win situatie dus!

5)    Drink voldoende water
Voldoende vocht drinken is belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. Vooral water is hier een goede optie voor: je lichaam bestaat voor minimaal 70% uit water én water bevat geen calorieën, maar toch heb je een beetje het gevoel dat je verzadigd bent. Door water te drinken tussen de maaltijden in creëer je een voller gevoel. Probeer om buiten de maaltijden om met je zelf af te spreken om bijvoorbeeld elk uur een glaasje water te drinken.


Dit waren de meest praktische tips die jou kunnen helpen om gezonder de feestdagen, en in dit geval pasen, door te komen. Verder zijn er nog andere tips die ik je graag mee wil geven die je net even dat laatste steuntje in de rug kunnen geven.
1. Probeer om niet teveel in huis te halen tijdens de feestdagen! Als je weet dat het in huis is, ben je ook sneller geneigd om het op te eten. Als je dit niet in huis hebt, kan je het dus ook niet opeten.

2. Geniet van de hapjes die er zijn en probeer ook om je zeker niet schuldig te voelen! Ik vind het ook erg belangrijk om te kunnen genieten en je komt echt geen kilo’s aan als je net even wat meer zondigt dan normaal. Ik wil je dan ook graag meegeven dat je zeker ook moet genieten tijdens deze dagen en jezelf dus echt geen schuldgevoel aan te praten. Het kan zijn dat je wat zwaarder bent de ochtend erna, maar dit is vaak veel vocht en als je de week erna alles weer goed oppakt, ben je dit ook zo weer kwijt! Geen zorgen dus.

3. Probeer langzaam te eten en goed te kauwen. Je zit hierdoor sneller vol en je kan langer genieten van het heerlijke bordje (of meer ;) ) wat voor je staat!

Tot slot wil ik je dus meegeven dat je met deze tips zeker ook goed kan genieten van de paasdagen. Bij een gezonde leefstijl hoort dit ook en op deze manier kan je het ook makkelijker volhouden. Niemand houdt het vol om alleen maar streng voor jezelf te zijn en niet meer kunnen genieten van deze momenten. Ik wil je bij deze fijne feestdagen wensen met alle lieve mensen om je heen!


Tot de volgende keer weer!

Liefs, Tessa (@tessavanamsterdam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten