woensdag 9 augustus 2017

Functionele mealprep tools

Ondertussen is ‘Mealpreppen’ een algemeen bekend begrip geworden en zijn er talloze mensen die zweren bij deze manier van maaltijden bereiden. Het zijn maaltijden die van te voren al worden klaargemaakt om op een ander moment gelijk te kunnen eten. Dit kan voor een dag, een paar dagen of zelfs voor een hele week afhankelijk van persoonlijke voorkeur, beschikbare tijd en natuurlijk smaak. Het voordeel van een mealprep is dat het vaak tijd bespaard in de keuken.
Daarnaast zijn er op deze manier altijd ‘gezonde’ maaltijden voor jou beschikbaar. Dit voorkomt dat men makkelijk grijpt naar iets dat misschien wel minder goed binnen een (gezond) eetpatroon past. Afhankelijk van jou doel kan dit wel degelijk van belang zijn.

Waarom mealpreppen?
Mealpreppen kan wanneer het jou uitkomt. Als je het slim aanpakt kun je al binnen een uur meerdere maaltijden met verschillende producten klaar hebben. Dit hoeft dus eigenlijk ook helemaal niet veel tijd te kosten. Maak daarvoor gebruik van het gasfornuis en de oven. Vaak hoef je naar producten in de oven bijna niet meer om te kijken. Nog steeds denken mensen dat er veel tijd gaat zitten in het bereiden van eten, maar gezond en vooral functioneel eten is eigenlijk juist super simpel en snel. Dit omdat er meestal maar weinig ingrediënten nodig zijn. Hieronder staan twee voedzame varianten om uit te proberen. Super snel, makkelijk en ook nog eens lekker. Wat gaan we maken?

Zoete aardappel met kabeljauw, courgette, rucola en noten

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

-150-200 gram zoete aardappel

-100-120 gram kabeljauw

-1/4 courgette

-25 gram ongezouten noten

-groot handje rucola

-dille kruiden

-paprika kruiden

-optioneel: peper en zout naar smaak
*de hoeveelheden kun je natuurlijk naar wens en behoefte veranderen

Bereiding:


1.       Als eerste doe je de zoete aardappel voor 40 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. De aardappel leg je op een ovenschaal en gaat er met schil en al in. Maak de aardappel wel van te voren even schoon.

2.       Ondertussen neem je een pan met wat olijfolie of kokosolie op het vuur en bak je hierin de kabeljauw op zacht vuur gaar.

3.       Snijd de courgette in plakken en bak deze om en om zachtjes mee. Voeg ook de kruiden hieraan toe. Eventueel kun je nog wat peper en zout naar smaak toevoegen. 

4.       Neem een bakje, doe de rucola erin en voeg daarna de vis en gepofte zoete aardappel (zonder schil) en noten toe. Klaar is de eerste maaltijd!

De tweede maaltijd is een makkelijke salade met tonijn, champignons, wortel en broccoli. Dit kan worden gegeten als tussendoortje, maar natuurlijk ook als lunch/avondmaaltijd. Pas de hoeveelheden bijvoorbeeld wat aan of voeg een extra koolhydraat- en/of vet product zoals avocado, noten, quinoa, zilvervliesrijst etc. toe. Om bereidingstijd te besparen kun je hierbij ook volkoren/lijnzaad crackers of iets van rijstwafels eten. Denk niet te moeilijk, er zijn met een beetje inspiratie zoveel dingen mogelijk.


Salade met tonijn, champignons, wortel en broccoli
Wat heb je nodig voor 1 persoon?

-een blikje tonijn (in water) 

-20 gram broccoli

-5 mini worteltjes of ¼ peen

-20 gram champignons

-1/4 rode ui

-rucola/sla melange

-optioneel: peper en zout naar smaak

Zelfgemaakte yoghurtdressing, light sla sausen, balsamico dressing

*ook hier: de hoeveelheden kun je natuurlijk naar wens en behoefte veranderen

Bereiding:


1.       Kook de broccoli voor ongeveer 10 minuten gaar in een pan met water. Snijd ondertussen de wortel, ui en champignons in gewenste stukjes. 

2.       Neem een andere pan op het vuur en bak hierin de groenten met wat olijfolie/kokosolie al roerend gaar. 

3.       Pak een sluit-baar Tupperware bakje en doe hier de rucola/sla melange in. Voeg ook het blikje tonijn en de gebakken groenten hieraan toe.

4.       Als de broccoli klaar is kun je deze afgieten. Ook deze kan bij de salade in het bakje erbij. 
Eventueel nog wat chilikruiden, zout en peper voor de smaak en de gezonde tweede maaltijd is ready! 

Dit waren de twee variaties. Als je slim bent kook je gelijk in grotere hoeveelheden en heb je voor meerdere dagen of deel je met gezinsleden/huisgenoten. Ik hoop dat jullie wat inspiratie hebben gekregen om zelf aan de slag te gaan. Het bereiden van gezond eten hoeft namelijk echt niet lang te duren. Succes!

Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten