maandag 21 augustus 2017

De veel gestelde vraag over eieren


Als diëtist in de praktijk en gezondheidsliefhebber in het algemeen is het een vraag die ik nogal vaak gesteld krijg. Hoeveel eieren mag ik maximaal op een dag eten?
Gezien het feit dat eieren vaak door vooral sporters (die erg gesteld zijn op hun eiwitinname) en vegetariërs veel worden gegeten leek het mij eens handig hier dieper op in te gaan. Ei is voor veel mensen namelijk een makkelijk, lekker en fijn product om te gebruiken in het dagelijkse eetpatroon en eentje die erom bekend staat jou in je persoonlijke eiwitbehoefte te voorzien. Dit klopt.

Eieren kun je met én zonder eigeel eten en ook nog eens op verschillende manieren bereiden. Gekookt, gebakken.. voor ieder wat wils. Niet gek dat de gemiddelde Nederlander altijd een doos eieren in huis heeft. Tevens is het een product dat aan veel bakproducten wordt toegevoegd. Dit kan ervoor zorgen dat men ongemerkt meer eieren eet dan men eigenlijk denkt. Maar, is dit een probleem of is dit een vraag die wij eigenlijk moeten vergeten? Ik leg het uit..
Hoe gezond is een ei?
Als eerste wil ik graag aanstippen dat een ei een tal van goede voedingsstoffen bevat. Ze geven een verzadigd gevoel, zijn rijk aan vitamine D, hebben een hoge kwaliteit eiwitten (alle essentiële aminozuren in een goede verhouding), bevatten twee belangrijke antioxidanten (luteïne & Zeaxanthine) die het risico op bijvoorbeeld staar verminderen, bevatten vitamine A, B12, B2, ijzer en zijn hoog in het voedingsstof choline. Dit is een stof die een positief effect heeft op de hersenen. Een gekookt ei bevat bijvoorbeeld 95 kcal, 6.7 gr vet, 0,4 gr koolhydraten en 7.7 gr eiwitten. Dit maakt een ei in het algemeen een voedzaam product. Waar komen dan toch deze vragen vandaan? En wat is een té veel aan eieren?
De vraag over eieren is eigenlijk ontstaan doordat een ei (alleen het eigeel) cholesterol bevat, zo’n 200 mg per stuk. Klinkt dit heftig? Teveel cholesterol kan schadelijk zijn in combinatie met roken, hypertensie, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Niet geheel onlogisch dat cholesterol wordt gezien als iets negatiefs. Ik ga je in het kort vertellen waarom deze angst eigenlijk niet zo nodig is.
Cholesterol
Je zou het misschien niet geloven, maar cholesterol is een stof die het lichaam nodig heeft. Het is nodig bij onder andere de aanmaak van testosteron, oestrogeen en cortisol, en tevens vormt het om elke cel het membraan in het lichaam. Wanneer het lichaam onvoldoende cholesterol binnenkrijgt via voeding schakelt het lichaam bepaalde systemen aan om zelf cholesterol aan te maken. De lever is één van de organen die in staat is dit te doen. Wanneer voldoende cholesterol binnenkomt zal deze reactie niet nodig zijn. Dit gaat allemaal automatisch. Om een goede hoeveelheid totaal cholesterol te behouden, is het lichaam dus in staat dit zelf te reguleren.  
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de angst voor een té veel aan eieren niet nodig is. Wanneer iemand kamt met een te hoog cholesterol zal diegene erop moeten letten, maar van alleen eieren ontstaat niet het probleem van een te hoog cholesterol. Dit heeft vaak te maken met zijn of haar levensstijl in het algemeen. Te weinig beweging, roken, teveel verzadigd vet/transvetten etc. het zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat een te hoog cholesterol ontstaat.

En natuurlijk overal waar té voor staat is té veel. Maar deze hoeveelheden zijn zo groot dat de essentie hiervan wegvalt. Gevarieerd eten heeft natuurlijk altijd de voorkeur, maar ben jij een groot liefhebber van ei? Geen probleem! Deze kun je met een gerust hart opeten.

Enjoy!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten