woensdag 10 mei 2017

Wat te doen bij het drinken van alcohol?

Ondertussen is het wel bekend dat alcohol niet binnen onze basis voeding valt. Alcohol levert per gram maar liefst 7 kilocalorieën. Lege calorieën weliswaar, omdat het geen ‘nuttige’ voedingswaarde voor het lichaam bevat. Alcohol bestaat voornamelijk uit suikers en wordt afgebroken door de lever.
Vanuit de gezondheidsraad wordt aangeraden maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken. Dit geldt tegenwoordig voor zowel mannen als vrouwen. Wanneer jij fit wil worden, wilt afvallen, spieren wilt opbouwen of gewoon een gezondere levensstijl wilt creëren is het verstandig alcohol zoveel mogelijk te beperken. Alcohol levert niet alleen onnodige calorieën, maar het zorgt er ook voor dat de meeste mensen sneller naar ongezondere producten grijpen en de volgende dag minder actief zijn. Dit alles maakt het drinken van alcohol minder verstandig, omdat het impact heeft op de gezondheid van zowel fysieke- als geestelijke toestand.

Nooit meer alcohol drinken is voor de meesten mensen een onmogelijke opgave en eerlijk gezegd moet een drankje binnen een gezonde levensstijl ook op zijn tijd gewoon kunnen. Om dit toch zo verstandig mogelijk te doen zijn hier wat tools om te onthouden.

·       Zorg overdag voor een lagere calorie inname. Kies vooral producten met weinig calorieën. Eiwitrijke producten en het eten van veel groentes is een manier om wel een vol gevoel in de maag te creëren en zoveel mogelijk calorieën te besparen. Ook kun je een App zoals My Fitnesspall gebruiken om het alcoholgebruik alvast ‘in te plannen’. Zo weet je ongeveer hoeveel je kunt eten om binnen jou persoonlijke macro’s te blijven. Dit is voor de mensen die volgens macronutriënten eten (IIFYM) meestal een perfecte manier.

·       Als je wilt gaan sporten, zorg dat de tijd tussen de workout en tijd waarop jij drinkt zo ver mogelijk uit elkaar liggen, omdat alcohol het herstel na een  training in de weg staat.

·       Eet een eiwit- en vezelrijke maaltijd voor je gaat drinken. Dit zorgt niet alleen voor verzadiging, maar ook voor een minder snelle stijging van het bloedglucose door de alcohol.

·       Vermijdt mixdrankjes met suikerhoudende dranken. Deze bevatten al snel 200-400 calorieën per glas.

·       Beperk de hoeveelheid drankjes en drink ze niet achter elkaar door om alcoholschade te beperken. Drink daarbij een glas water tussendoor.

·       Sla de vette maaltijd na het drinken af.

·       Drink minstens 2 glazen water voor het slapen. Hiermee vul je het vochttekort, wat ontstaat door het drinken van alcohol, weer een beetje aan.

Gelukkig bestaan er ook alcoholische dranken die lager zijn in calorieën en dus een bewustere keuze zijn. De volgende dranken bevatten minder dan 100 calorieën, mits je je aan de bijbehorende hoeveelheid houdt en geen suikerhoudende dranken zoals cola of red bull toevoegt.

·       Champagne, Wodka-spa-rood, Gin-tonic

·       Droge witte wijn

·       Rode wijn

Geniet, maar drink zeker met mate!


1 opmerking: