maandag 29 mei 2017

Plantaardig of dierlijk eiwit: wat is het verschil?

Voldoende eiwitten in een voedingspatroon zijn belangrijk voor een gezond en vitaal lichaam. Zeker wanneer men regelmatig en intensief sport. Een persoonlijke eiwit behoefte kan worden berekend met de volgende formule: 1,8 x kg lichaamsgewicht = dagelijkse eiwitbehoefte in grammen Dit is natuurlijk afhankelijk van geslacht, leeftijd, persoonlijke voorkeur en ratio/intensiviteit van sport.
Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit, maar de eiwitkwaliteit per product verschilt. Dit hangt af van hoe goed het lichaam het eiwit kan verteren, de opname en de hoeveelheid essentiële aminozuren. Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren waarvan er zo’n 22 verschillende bestaan. Deze kun je onderverdelen in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het woord zegt het al; essentiële aminozuren heeft het lichaam nodig. Deze móeten via voeding het lichaam binnen komen. Niet-essentiële aminozuren kunnen door het lichaam zelf worden aangemaakt. Wanneer eiwitten via voeding het lichaam binnen komen worden deze afgebroken tot aminozuren en verder gebruikt voor verschillende functies binnen het lichaam.


De essentiële aminozuren:
-Histidine
-Isoleucine
-Leucine
-Lysine
-Methionine
-Fenylalanine
-Threonine
-Tryptofaan
-Valine

Dierlijk eiwit

Dierlijke eiwitten bestaan voornamelijk uit de essentiële aminozuren. Je zou dus kunnen zeggen dat dierlijk eiwit een goed product is om te eten. De samenstelling van dierlijk eiwit komt namelijk het meest overeen met ons lichaamseigen eiwit. Voorbeelden van deze dierlijke eiwitten zijn:
-vlees
-vis
-gevogelte
-melk(producten)
-kaas
-eieren

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten hebben een andere samenstelling en bevatten in tegenstelling tot dierlijke eiwitten veel minder ‘complete‘ aminozuren, omdat er één of meerdere aminozuren ontbreken. Daarnaast is de opname van plantaardige eiwitten minder goed als de opname van dierlijk eiwit. Een aantal voorbeelden van plantaardige eiwitten:
-granen
-peulvruchten zoals linzen, bonen
-noten
-paddenstoelen en producten die hiervan zijn gemaakt

Nu wil dit natuurlijk niet zeggen dat dierlijk eiwit persé beter is als plantaardig eiwit. Een voedingspatroon moet namelijk beoordeeld worden op zijn totaliteit en de kwaliteit hiervan is niet afhankelijk van één op zich zelf staand product, zoals het aanwezige dierlijke eiwit. Plantaardige eiwitproducten bevatten juist weer andere gezonde voedingsstoffen die in dierlijk eiwit niet terug te vinden zijn. Tevens is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat teveel dierlijk eiwit, voornamelijk bewerkt rood vlees, ook nadelige gevolgen heeft voor ons lichaam. Teveel inname kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Een goede afwisseling in het eetpatroon met voornamelijk (biologische) kip, vis, melkproducten en ook vleesloze dagen met peulvruchten of vleesvervangers zijn dus aan te raden. Als vegetariër is het belangrijk erop te letten voldoende vitamine D en vitamine B12 binnen te krijgen aangezien plantaardige eiwitten hier een tekort aan hebben.

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten