zondag 23 april 2017

Avocado populair.. maar waarom?

Avocado is met de ‘gezondheidshype’ steeds populairder geworden. We hebben sinds kort zelfs een echte ‘Avocado Show’ bar in Amsterdam waar alles op de kaart wordt gemaakt met of van avocado. Dit zegt wel hoe veelzijdig een avocado eigenlijk is. Maar waarom is deze vrucht zo populair? Vandaag ga ik jullie vertellen waarom het zo gezond is om avocado te eten.
Avocado bevat een tal van positieve eigenschappen. Veel mensen zijn er niet van op de hoogte, maar avoc...ado is dus een groene vrucht die aan een avocado boom groeit. Avocado is dus geen groente zoals de meeste mensen denken. De schil van de avocado is hard en meestal donkergroen tot zwart. Het heeft een lichte nootachtige smaak die makkelijk te combineren is met verschillende producten. Avocado is vooral te zien in combinatie met gerookte zalm, kip, hüttenkäse, ei of verwerkt in salades en smoothies. Maak bijvoorbeeld een groente shake en voeg hier een ½ avocado aan toe. Vult goed en maak het ook nog eens extra romig van smaak. 

Een avocado bevat goede vetten, vitaminen, mineralen en vezels. Het vruchtvlees wat opgegeten wordt bevat gemiddeld zo’n 30 gram vet per stuk. Dit in de vorm van oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur, dat onder andere een gunstig effect heeft op het (HDL) cholesterol gehalte. Ook bevat een avocado een hoog gehalte aan vezels, zo’n 10 gram per stuk. Deze vezels dragen bij aan onder andere een gezonde darmwerking en zorgen voor een verzadigd gevoel. Dit kan indirect weer ‘onnodige’ calorieën van snacks tussendoor voorkomen.


Naast deze positieve effecten bevat de avocado veel kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraal gehalte is opvallend. Het bevat zo’n 3x meer mineralen als de meeste andere vruchten. Al deze vitaminen en mineralen hebben ook nog eens een positief effect op de huid, haren en nagels. Een hele avocado bevat ongeveer 180 kilocalorieën. Het is een perfecte vrucht voor bij salades, verwerkt in de avondmaaltijd, op rijstwafels/crackers, volkoren wraps en als snack met een beetje peper. Het levert op een makkelijke en gezonde manier dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen. Wel moet je natuurlijk altijd blijven letten op een goede balans in hoeveelheid en variatie van producten, zoals eigenlijk met elk product. Téveel avocado kan namelijk ook voor een calorieoverschot zorgen. Gebruik of verwerk de avocado daarom maximaal 1 á 2 keer per dag.

Liefs, Yvonne

1 opmerking: