maandag 8 juni 2015

Glycemische index


Het is nog een wel een lastig dingetje.. de glycemische index van een product.
Heb jij enig idee? Best belangrijk om te weten aangezien het je afval/gezondheids proces kan bevorderen of juist verslechteren.
Veel mensen weten niet wat het is en wat het kan doen in je lichaam.
In deze blog probeer ik het hopelijk zo duidelijk en makkelijk mogelijk uit te leggen.
Benieuwd? Lees snel verder!

Wat houdt het in?
De glycemische index is simpelweg een maat/getal waarin wordt aangegeven hoe snel jouw darmen koolhydraat producten verteren en hoe snel dit opgenomen wordt in je bloed. Bij het verteren (kleiner maken) van koolhydraten komt glucose vrij. Deze glucose wordt opgenomen in het bloed en later gebruikt als energie of als reserve.  Is er energie nodig, dan zullen de koolhydraten gelijk verbruikt worden. Is er geen energie nodig, dan zullen de koolhydraten worden opgeslagen als reserve in de spieren of in de lever. Oftewel ook in vet. 

Je hebt producten met een hoge glycemische index en producten met een lage glycemische index. Allereerst een lage glycemische index ligt onder de 55. Een hoge glycemische index ligt boven de 70. Een product heeft een lage glycemische index (<55) als koolhydraten langzaam worden afgegeven en glucose geleidelijk wordt opgenomen in het bloed. Koolhydraten die snel worden afgebroken en hun glucose snel afgeven aan het bloed, noem je producten met een hoge glycemische index (>70). Makkelijk gezegt; langzame en snelle koolhydraten.

 Aantal voorbeelden van producten met een lage glycemische index:
-fruit
-volkoren brood
-zilvervlies rijst
-peulvruchten
-(volkoren) pasta
-noten

 Aantal voorbeelden van producten met een hoge glycemische index:
-suiker 
-(wit) brood (geraffineerde meelsoorten)
-witte rijst
-sportdrank
-gebakken aardappelen
-snoep, koek, chocola

Maar wat kunnen we nu met deze informatie?
Als je graag je gewicht op peil wilt houden, is het van belang je bloedsuiker zoveel mogelijk in balans te houden. Pieken en dalen van je bloedsuiker zorgt namelijk voor een disbalans. 
Dit gebeurt vooral na het eten van producten die een hoge glycemische index hebben. 
Als de bloedsuiker spiegel stijgt, word het hormoon insuline aangemaakt door de alvleesklier. 
Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuiker daalt. 
Wanneer je lichaam vaak een hoge suikerpiek krijgt, zullen je lichaamscellen na een tijdje minder gevoelig worden voor deze vrijgekomen insuline. Het lichaam moet steeds meer insuline produceren om je bloedsuiker te normaliseren. Dit proces blijft zo maar doorgaan en herhaalt zich steeds wanneer je bloedsuiker te hoog is. Na een tijdje kan het zijn dat de alvleesklier te weinig insuline produceert voor de hoeveelheid glucose in het lichaam. Dit kan leiden tot overgewicht. Insuline bevorderd de omzetting van bloedsuiker in lichaamsvet. 
Je lichaam kan als het ware de hoeveelheid suiker in het bloed niet meer aan en slaat het op als energie/reserve. 

Hopelijk maakt deze informatie duidelijk dat glycemische index invloed kan hebben op het behouden van een gezond gewicht. Gezond eten is daarom erg belangrijk. 
Vooral de suiker producten, maar dus ook de gewone witte rijst kunnen er voor zorgen dat je bloedsuiker te hoog word. Probeer hier op te letten en kies vooral de volkoren varianten. 
Daarnaast kun je het beste ongezonde suiker producten vermijden. 
Dit zal namelijk zeker jouw afval proces bevorderen. 
Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten