maandag 14 oktober 2019

De zuur-base balans van je lichaam - Imke Steentjes


De zuur-base balans van je lichaam - Wist jij dat je lichaam verzuurd kan raken? Een ‘verzuurd’ lichaam kan veel klachten met zich meebrengen. En nee, ik bedoel hiermee niet het verzuren na een intensieve krachttraining. Lees hieronder wat het inhoudt en mijn tips & tricks om het te voorkomen.


Wanneer je lichaam verzuurd raakt komt het lichaam in een ontstekingsfase terecht. Dit is een van de oorzaken van de vele ‘westerse ziekten’ en klachten. Voor veel processen in je lichaam is een goede zuur-base balans van belang, ook voor een goede hormoonbalans! Het menselijk lichaam is van oorsprong basisch. De zuurgraad van het bloed hoort tussen de 7,37 en 7,45 te zijn. Als de pH-waarde verstoord is heeft dit consequenties voor je energie. Je lichaam moet dan namelijk hard werken om de pH-waarde weer in balans te krijgen.

Symptomen van verzuring
Wanneer je lichaam verzuurd is zal het basische mineralen opslaan. Als dit te lang duurt worden mineralen uit onze voorraad gehaald, namelijk uit je haar, nagels, botten en dergelijke. Op langer termijn kan verzuring de volgende gevolgen hebben:

-    Een verminderde opname van mineralen en vitamines uit voeding (de celwand wordt minder doorlaatbaar en soepel)
-    Immuunsysteem verslechterd
-    Vermoeidheid
-    Vieze zweetlucht
-    Hoofdpijnen
-    Huidklachten
-    Gewichtstoename

Tips om verzuring tegen te gaan
Door te zweten raak je al een deel van de zuren kwijt, daarnaast leveren de longen ook een belangrijke bijdrage. Voor een goede zuurbalans, op basis van het voedingspatroon, geldt als richtlijn 80% basisch voeding en 20% verzurend. In de praktijk blijkt dat wij zeker 60 tot 70% zuurvormend voedsel binnenkrijgen. Het neutraliseren van de zuren gebeurt vooral door de mineralen magnesium, kalium en natrium. Deze vind je in grote hoeveelheden in groente en fruit. Hieronder een paar voorbeelden.

Basisch
Verzurend
Groenten
Zuivel
Rijpe vruchten
Vlees en Vis
Glutenvrije granen
Koffie
Verse kruiden
Alcohol


Over het algemeen is ongezonde bewerkte voeding verzurend. Andersom is het niet zo dat zuurvormende voeding per direct ongezond is! Je hebt gezonde zuurvormende voeding zoals vis, gevogelte en sommige noten en zaden. Neem, naast een stuk vlees of vis of iets anders dat zuurvormend werkt, een portie groente zodat de zuur-base balans in evenwicht blijft. Overigens is het niet zo dat voeding dat zuur smaakt per definitie verzurend is. Een citroen is bijvoorbeeld zuur van smaak maar juist zeer basisch! Zelf drink ik vaak in de ochtend een glas lauwwarm water met citroensap. Zo zorg je er ook nog voor dat je gelijk het vochttekort aanvult, afvalstoffen afvoert en een boost aan vitamine C + antioxidanten binnen krijgt, win-win situatie toch!?

Andere factoren
Behalve voeding zijn er nog andere oorzaken die voor verzuring kunnen zorgen, zoals:

-    Lichamelijke en psychische stress
-    Weinig bewegen
-    Slecht slapen
-    Roken (nicotinezuur)

Mocht je nog vragen hebben, je kunt mij vinden op instagram! @happiestyou.nl of mailen naar info@happiestyou.nl

Liefs Imke


Tip: Mocht jij deze bovenstaande klachten ervaren? Een greenjuice zoals deze kan hierbij heel goed ondersteunen klachten te verminderen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten