dinsdag 29 januari 2019

Bacteriën.. Hebben die invloed op je gedrag? - gastblogger Rachel legt het uit!

Bacteriën… wat weet je er eigenlijk van? Het is overal, je kan het met je blote oog niet zien en je kan er ziek van worden. Tot zover kwam ik (Rachel). Totdat ik de me erin ging verdiepen middels de studie Orthomoleculaire Therapie. Wat ik net heb opgenoemd was inderdaad waar, maar ze doen nog veel méér. En zelfs zoveel, dat het invloed kan hebben op je emoties en je gedrag. En dit vind ík dan weer interessant.

Maar hoe heeft het invloed?
Je darmen hebben een eigen ecosysteem. Dit houdt in dat ze zichzelf in leven houden. In je darmen worden ook meer dan 90% van de hormonen ontwikkeld. Wellicht ken je wel een aantal hormonen, zoals dopamine en serotonine. Hormonen zijn communicatiestoffen. Dopamine heeft invloed op hoe avontuurlijk je je voelt. Dat je erop uit wilt en nieuwe dingen wilt ontdekken. En serotonine wordt ook wel gezien als ‘knuffelhormoon’ en of je lekker in je vel zit. Wanneer het ecosysteem in je darmen wordt verstoord – er een onbalans wordt gecreëerd - heeft dit ook invloed op de (hoeveelheid en aanmaak van je) hormonen.

Wanneer de balans in het ecosysteem verstoord is, hebben de 'slechte' bacteriën/parasieten/schimmels de overhand. Dan maakt het niet uit hoe gezond je eet, al die goede voedingsstoffen zullen eerst door deze 'slechte' bacteriën/parasieten/schimmels worden verorberd, voordat het terecht kan komen op de plek waar het zou moeten zijn. De hoeveelheid hormonen als dopamine en/of serotonine kunnen hierdoor afnemen, waardoor dit invloed heeft op je gemoedstoestand (hoe je je voelt) en uiteindelijk je gedrag.

Want wanneer je minder dopamine aanmaakt, zul je minder snel op avontuur willen gaan. En in plaats van nieuwe dingen te ontdekken of leren, blijf je liever thuis op de bank tv te kijken. Bij het hormoon serotonine kan het zijn dat je je onverklaarbaar somber voelt. Begrijp me niet verkeerd - somber zijn is helemaal niet verkeerd en is ook vaak nodig. Echter, wanneer het langdurig aanhoudt kan dit kan met meerdere factoren te maken hebben, waaronder het 'biologische' factor wat er in je lichaam gebeurt.

En hoe ontstaat die disbalans?
Antibiotica kan het ecosysteem in de darmen erg goed verstoren. Wellicht heb je weleens een antibioticakuur gehad. Op dat moment was dat waarschijnlijk een erg verstandige keuze en heeft het veel effect gehad, waardoor je weer opknapte. Een antibioticakuur vecht tegen de 'slechte' bacteriën en zorgt ervoor dat die helemaal worden uitgeband. Echter, worden niet alleen de 'slechte' bacteriën vernietigd, maar ook de 'goeie' bacteriën worden hiermee uitgeroeid.

Hierdoor wordt de balans in de darmen veranderd. En het vervelende hieraan is, is dat de 'slechte' bacteriën sterker zijn en zich sneller zullen vermenigvuldigen. Dit komt mede doordat ze al eerder met antibiotica in aanraking zijn gekomen en hierdoor resistent zijn geworden. Bijvoorbeeld wanneer je vlees hebt gegeten, waarvan die dieren ooit antibiotica hebben gekregen.

Hierdoor kunnen ze dus beter overleven en zich vervolgens sneller vermenigvuldigen, waardoor je dus sneller een ecosysteem krijgt in je darmen waar de slechte bacteriën al overheersen. En wanneer je daarnaast voedingsmiddelen eet waar ze het erg goed op doen: groeien ze alleen maar meer.

Wat handig is om in te zetten
Het is in deze situatie wellicht handig om te weten op welke voedingsmiddelen de 'slechte' bacteriën groeien en op welke voedingsmiddelen de 'goeie' bacteriën groeien. De 'slechte' bacteriën doen het erg goed op producten waar (veel) suiker, granen en zuivel in zitten. Hierdoor gaan ze echt flink groeien.

En de 'goeie' bacteriën doen het o.a. erg goed op verschillende soorten champignons, bessen, groene bladgroentes en kokosvet. Hier worden ze sterker van en kunnen ze zich beter weren tegen de 'slechte' bacteriën. Sterke kruiden als knoflook, kurkuma en tijm bestrijden de 'slechte' bacteriën juist.

Wil je op de hoogte blijven van mij en Food Your Thought? Volg me dan via: FacebookInstagram!


Tot de volgende blog!


Liefs, Rachel


Toegepaste Psycholoog & Orthomoleculaire Voedingscoach www.foodyourthought.nl | info@foodyourthought.nl | @foodyourthought.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten