woensdag 5 september 2018

Door deze praktische tips ga jij ontspannen de nacht in

Praktische tips waardoor jij meer ontspannen de nacht ingaat- We weten ondertussen wel hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te hebben, maar weet je ook op welke manier je dit kunt creëren? Laatst deed ik een vragenpoll op Instagram en maar liefst 52% heeft nog steeds last van slaapproblemen. Men is zich hiervan bewust, maar hoe pak je dit aan? Het wordt namelijk zeker als vervelend ervaren. Deze tips gaan jou opweg helpen naar een ontspannen en rustige nacht. Hierdoor zal jij tevens in de ochtend beter wakker worden en de dag productiever beginnen. Klinkt als muziek in de oren toch?!
Dit zijn de waardevolle stappen:

Maak notities
Schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Gedachtes, to-do's, dingen die je niet mag vergeten, etc. Dit geeft zoveel ruimte. Met name een to-do list voor de volgende dag kan heel effectief werken. Het voorkomt dat je lang wakker ligt en de dag beter en productiever begint. Je weet letterlijk waar je aan toe bent. Ook bijvoorbeeld negatieve gedachtes. Schrijf het op en probeer hier een positieve draai aan te geven. Als je bewust bent van deze gedachtes en het visueel maakt, lukt het vaak beter om deze om te draaien naar iets positiefs :)

Laat een opgemaakt bed achter en verschoon deze op tijd
Zeg nou zelf, een schoon bed slaap toch veeeeeel lekkerder. Ik persoonlijk vind dat een groot verschil. Ook werkt het voor velen heel rustgevend om het bed mooi op te maken. Hierdoor stap je met een veel fijner gevoel je bed in en ziet het er niet zo rommelig uit. Ook dit kan heel verhelderend werken wat de slaapkwaliteit verbeterd.

Zet je ontbijt alvast klaar of plan wat je gaat eten
Voor sommige van ons is het erg moeilijk om ontbijt in te plannen. Door het (de avond ervoor) klaar te zetten voorkom je dit probleem. Het is vaak ook nog eens positief voor de keuzes die je maakt. In de haast ga je misschien toch sneller voor een ongezond en snel ontbijt, terwijl wanneer je bijvoorbeeld van te voren overnight oats klaar zet, je heel gezond bezig bent. Probeer dus te denken in oplossingen en niet in problemen. Makkelijker gezegd als gedaan, maar als je hiervan een routine maakt hoeft het ontbijt totaal geen probleem te zijn. Voorkomt ook nog eens dat je te laat komt en met voldoende energie de dag begint. Doe je aan Interimaten Fasting, dan kun je natuurlijk zorgen dat het ontbijt klaar staat om gelijk mee te nemen. Ook dat is een makkelijke truc die in de praktijk heel fijn werkt.

Doe wat je moet doen
En hiermee bedoel ik eigenlijk kleine dingen die nog voor de volgende dag gedaan moeten worden. Iets uitprinten, tanken, tas pakken.. Echt, geloof mij, het geeft zo'n voldaan gevoel als je die kleine dingetjes nog even doet voordat je gaat slapen. Beter een half uur later naar bed, dan in je bed liggen piekeren over dingen die je niet mag vergeten of nog even snel moet doen in de ochtend. Levert namelijk veel te veel (onbewuste) stress op. Ook al heb je hier totaal geen zin in, doe het!

Ontspannen bewegen
Dit kan soms helpen om in de ontspan-modus te komen. Ga bijvoorbeeld nog een stukje wandelen om wat energie kwijt te raken, je hoofd leeg te maken en te 'de-stressen'. Ook kan het een vorm zijn van sociale bezigheid, tijd voor elkaar, een moment waarop je de dag even doorneemt of een moment van focus voor de volgende dag.

Voorkom cafeïne in de avond
We weten dit eigenlijk allemaal, maar toch zijn er weinig mensen die hier echt rekening mee houden. Het liefst wil je namelijk na 4 uur in de middag geen koffie of andere cafeïne houdende drankjes meer drinken. Neem veel liever een lekker warm kopje thee om in de slaapmodus te komen.

Telefoon en fel licht beperken/wegdoen
Ga niet te laat nog op je telefoon zitten en zet je telefoon op stil/vliegtuigstand. Hiermee voorkom je in de slaap te worden gestoord. Daarnaast zorgt het licht ervoor dat je lichaam nog geen melatonine (slaaphormoon) aanmaakt. Hierdoor wordt het lastiger om in slaap te komen en wordt het slaapritme verstoord.


Hopelijk zijn dit waardevolle tips die jij kan toepassen.

Succes!


Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten